lauantai 19. joulukuuta 2009

Kuhaceviche, lautapeli ja nachoja jauhelihakastikkeella

Nachoja ja juustoa uunissa
Joulukiireen keskellä on välillä aika pop, kun voi defaultata johonkin helppoon ja mässäilynhalua tyydyttävään. Nachoja meillä syödään harvoin, mutta kun syödään niitä katoaa tuulensuojaan aikamoinen vuori. Tämän jälkeen kaikki tietysti valittavat ylensyöntiä.

kuhacevicheen tarvitaan
Alkupalaksi tein kuhacheviceä ylen sivuilta löytyneellä ohjeella. Ohjeen aineiden lisäksi silppusin sekan vähän kevätsipulia, kun sitä oli ja siivutin kuorimaveitsellä inkivääristä suuria lastuja, jotka sitten otin pois seoksesta ennen syömistä. Chiliä laitoin 1 palon. Hyvää tuli!

KuhacheviceA sai oman, pienen annoksen ilman avokadoa...

Ceviche syötiin nachojen avulla lusikoimalla suoraan suuhun ja seuraavana päivänä loput menivätkin sitten ruisleivän päällä meikäläisittäin jo ihan perinteisesti. Alkupalojen jälkeen pelattiin A:n kanssa erä Dominionia, joka oli ennakkopeloistani huolimatta maanmainio lautapeli. Siinä muuten joululahjaideaa peleistä pitävälle. Varsin pop ja iloa riittää pitkäksi aikaa, koska peliä voi muuntaa joka kerralla.

Jauhelihakastikkeelle tekee tosi hyvää saada muhia ainakin pari-kolme tuntia. Eli laita kastike tulemaan, jatka siivoamista, syö alkupalaa ja ota erä lautapeliä lapsen kanssa. Kun peli alkaa lähestyä loppuaan kokoa koko setti uuniin ja tarjoa perheen iloksi.Juomaksi tämän ruuan kanssa ehdottomasti paras valinta on limesiivulla maustettu corona.

Sellainen pikku vinkki, että jos et ehdi hauduttelemaan kastiketta 2-3h niin jätä tomaattimurska pois ja laita vaikka vähän enemmän vielä pyrettä. Kastike kiehuu vähän "kasaan" ja siitä tulee juuri sopivan paksuista hauduttelun aikana, mutta kiire jos on, niin soosi ei ehdi saostua jos tomaattia on paljon. Kasvisversiona tämä toimii hyvin kun korvaa jauhelihan vaikka ruskeilla ja/tai mustasilmäpavuilla.

Lyhyestä virsi kaunis tänään, vaikka tein eilen urhean rynnistyksen keskustassa, vielä on 3 lahjaa hankkimatta ja V:llä vähän enempi... :) Ja se siivous... Eli käydään kiinni nachoihin.



Jauhelihakastike Nachoille (riittää 4:lle ahmatille tai 6:lle pieniruokaiselle)

1 pkt eli n. 400g jauhelihaa (sika-nauta on hyvä haudutteluun)
1 prk kidneypapuja (400g purkki, josta papuja n. 250g)
1 prk (400g) vaaleita papuja tomaattikastikkeessa (tai ruskeita papuja)
1 prk chilimarinoituja valkosipulin kynsiä öljyssä (150-200g)
1 iso prk eli 140g tomaattipyrettä
1 prk 400g tomaattimurskaa
2 normaalikokoista sipulia tai 1 iso
1/2 tl savustettua paprikajauhetta
cayannepippuria
1 mieto chili silputtuna
chilisuolaa
maustepippuria
2 rkl punaviinietikkaa (laitoin sitä rajamäen pippurista) tai vaikka vanhan salsapurkin jämät, tai jos tykkäät jalopenoviipaleista laita niitä ja vähän niiden säilöntälientä - tärkeää on saada hieman etikkaa mukaan, sillä ei niin paljon väliä mitä ja mistä.:)

Silppua sipulit ja kaada puolet sipuleista ja marinoiduista valkosipuleista pannulle. Lsita mukaan puolet jauhelihaa ja ruskista. Siirrä syrjään ja tee loput jauhelihat ja sipulit samalla tavalla. Mausta suolalla ja maustepippurilla.



Kokoa kaikki loput aineet kattilaan ja anna kiehua. Sitten pienennä lämpö, peitä kannella ja anna muhia hiljalleen 2-3h välillä sekoittaen. Tämän voi laittaa myös hautumaan uuniin, jolloins e ei pala pohjaan niin helposti:)


Nacholäjän kokoaminen (4:lle)

1 pss 700g vähäsuolaisia nachoja
n. 2 dl mustia, kivellisiä oliiveita
iso tukku lehtipersiljaa tai korianteria
200g kypsää cheddaria raasteena
papu-jauhelihakastike

Lisäksi creme fraichea
1 avokado
korianterisilppua
salsaa (vaikka salsa verdeä)

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Piapripelti on tähän tosi kätevä, mutta muukin astia käy hyvin. Levitä pellille kerros nachoja, niin että pelli peittyy. Lado siihen päälle jauhelihakastiketta, oliiveita, yrtisilppua ja juustoraastetta. Tee niin monta kerrosta kuin saat. Meille taisi tulla kaksi kerrosta ja pinnalle sitten loput nachot, soosin jämät, oliivit ja juustoraaste. Ihan pinnalle ei kannata laittaa yrttiä, sen voi säästää ja ripottaa sitten tarjoiluvaiheessa annoksen päälle.

Uunita 15 min ja sekoita sillä aikaa creme fraiche ja avokado keskenään. Kun juusto on sulaa laita nachopelti pöytään, varusta lastalla ja tarjoa lautasella läjä nachoja cremefraiche-avokadojutun, salsan, tuoreen yrttisilpun ja kylmän coronan kanssa.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Miksi nay ei kuva? Olsili mukva saada kuva nacho-pedistäkin valmis.
T: Alejandro Biluzengo