keskiviikko 11. marraskuuta 2009

Marokkolaisia makuja - mausteisia kurpitsasiivuja ja lammasta


Meillä on nyt kokattu kanelin kanssa. Ostaessani kesällä keittokirjoja, käteeni jäi myös Ghillie Başanin kirja Marokkolainen keittiö. Maksoin siitä alessa muistaakseni alle kympin! Kannattaa tähyillä alelaareja näiden osalta. Olen selaillut sitä ahkerasti viime aikoina, kuten näkyvät muutkin tehneen! Kirja on täynnä ihanan näköisiä, toinen toistaan mehukkaamman näköisiä mausteisia tagineja ja linssisalaatteja sekä muhennoksia. Tällä kertaa noudatin ohjetta kuten käskettiin - tai ainakin melkein.



Bongasin kirjasta taannoin mausteisten kurpitsasiivujen reseptin ja eilen, kun rättiväsyneenä laahustin sellossa ostoskärryihin tukeutuneena huomasin viimeisten halloween - kurpitsojen olevan halvennuksessa. (joo, tiedän ettei tämä ole mikään sana ;)


Koska kurpitsoja myytiin myös paloina, nappasin mukaani yhden n. 1/3-1/4 kurpitsan kokoisen lohkon ja ajattelin, että kerran vielä, ainakin. Että täältä tulee taas kurpitsaa. Tällä kertaa ihan mielettömän hyvällä ja helpolla tavalla. Tätä kannattaa kokeilla, jos kurpitsa assosioituu edelleen kouluruokalan etikkaiseen kurpitsapikkelssiin, jota niin helposti lapsena erehtyi luulemaan persikkasäilykkeeksi...


Ohjeessa mausteet yksinkertaisesti murskataan yhdessä ja hierotaan öljyn kanssa tahnaksi. Koko komeus hierotaan kurpitsan pintaan ja kurpitsa paistetaan uunissa kuori ylös... Eih, kun alaspäin. Luin kyllä ohjeen joo, mutta onnistuin silti näkemään kohtuullisen paljon vaivaa asetellessani kurpitsasiivuja kuori ylöspäin astiaan;) Sitten V korjasi, että eikö kuori pitänyt olla alaspäin ja manaillen jauhopäisyyttäni nostelin kurpitsasiivut sitten pellille ja työnsin uudelleen uuniin. Kas näin sitä onnistuu koheltamaan kaikenlaista.

Sydneyn oopperatalo?

Lammas oli myös kohtuullisen edullista - sisäfile, ulkofile ja karitsan paahtopaisti olivat kaikki samalla hinnalla. Arvoin tiskillä pitkään, tartunko vakioherkkuumme paahtopaistiin vai laitanko V:n tulikokeeseen ulkofileen tai sisäfileen kanssa. Fileet kypsyvät pannulla niin nopeasti, että niistä voi tulla sitkeitä jos ei pidä varaansa. Tästä huolimatta nappasin mukaan ulkofileitä ja pyysin myyjää valitsemaan minulle vähän paksumpia fileitä.


Koska en jaksanut mitään hienompaa sekoitin lampaille marinadin valmiista kaupan harissatahnasta, inkivääristä ja kanelista. Lopputulos oli mahtava. Pelkäsin, että tuli liian tulista A:n makuun, mutta ei. Lapsi ahmi annoksensa täysin tyytyväisenä. V oli tyytyväinen ja sanoi, että on mukavaa, kun ruuassa on kesän jälkeen uusia makuja.

Jos siis et ole vielä kokeillut kurpitsaa, tartu nyt rohkeasti kurmitsaan ja kokeile vaikka näitä lohkoja. Onnistuu hyvin, kun muistaa laittaa lohkot uuniin kuori alaspäin.


Ghillen mausteisia kurpitsalohkoja (n. 4-6:lle)

1/3-1/4 suurta kurpitsaa tai ohjeen mukaan 1 keskikokoinen kurpitsa
2tl korianterinsiemeniä
1 tl juustokuminaa
1 tl fenkolinsiemeniä (onnistuin kyllä itse sekoittamaan purkit ja laittamaan paahdettua anista! mutta hyvää oli sekin, laita kumpaa haluat tai kumpaa on;) )
2 tl jauhettua kanelia
2 kuivattua chiliä (laitoin 2 linnunsilmächiliä ja lisäksi chilisuolaa suoraan lohkoille)
karkeaa suolaa (näin lukee alkuperäisessä ohjeessa, mutta korvasin tuolla chilisuolalla)
2 valkosipulin kynttä
2 rkl oliiviöljyä

Lampaan marinadi (riittää n. 3-5 ulkofileelle)

1 tl kanelia
1 tl harissa - tahnaa
1 tl inkivääritahnaa
1/2 tl juoksevaa hunajaa
mustaa pippuria myllystä
pirkan savusuolaa (laitoimme vasta pöydässä, valmiille lampaille)

Lisäksi tarjolle

turkkilaista jogurttia
oksa minttua per nenu tai korianterin lehtiä
paahdettuja pinjansiemeniä (n. 1 rkl per ruokailija)
sitruunaa puristettuna ruuan päälle

Laita lampaat marinadiin. Sekoita vain kaikki aineet keskenään ja hiero marinadi lampaiden pintaan. Jätä maustumaan sillä aikaa, kun teet kurpitsalohkot. Väännä uuni kuumenemaan 200 asteeseen.


Sekoita morttelissa kaikki kuivat mausteet ja hiero ne rikki. Jos käytät karkeaa suolaa, lisää se tässä vaiheessa. Jos sinulla sattuu olemaan chilisuolaa myllyssä, kuten minulla niin voit lisätä suolan vasta myökemminkin. Lisää sitten silputtu valkosipuli ja öljy. Öljyn kanssa ei ole niin tarkkaa, ohje antaa listassa määräksi tuon 2 rkl mutta ohjeistaa että kaada loraus öljyä mausteiden sekaan. Eli tee niin.

Sitten sekoita mausteet vielä öljyn kanssa ja hiero syntynyt tahna kurpitsasiivujen leikkauspintoihin. Voit ripsauttaa suolaa kurpitsojen päälle, mikäli et jo laittanut sitä mausteseokseen. Sitten keskity ankarasti... Laita kurpitsasiivut kuori alaspäin uunipellille. Kypennä kurpitsoja uunissa n. 30-40 min ohjeen mukaan. Omat siivuni olivat aika isoja, joten kypsensin niitä 40 min. Se riitti hyvin.

Kun kurpitsat ovat melkein kypsiä, paista lampaat. ne eivät tarvitse kuin 1-2 minuuttia per puoli. koska siipaleet olivat keskenään aika eri kokoisia, V paisteli niitä pannulla eri aikoja - otti syrjään pienempiä kun alkoivat olla hänestä valmiita. Tämä kuvan yksilö oli siitä kypsemmästä päästä. Melkein näiden lampaiden kanssa mieluummin vähän raaka kuin liian kypsä. Anna lampaksien vetäytyä hieman (5 min?) ennen tarjoilua.

Kun lammas vetäytyy, paahda pinjansiemenet kuumalla pannulla, tilkassa oliiviöljyä jatkuvasti sekoitellen kunnes ovat kauniin värisiä.


Kokoa jokaiseen annokseen siivu lämmintä kurpitsaa, kasa turkkilaista jogurttia, yksi lampaan file ja paahdettuja pinjansiemeniä. Koristele korianterilla tai mintulla ja pirskota päälle sitruunan mehua sekä tarvittaessa suolaa ja pippuria. Sitruuna tuo annokseen siihen kuuluvaa hapokkuutta joten sitä ei kannata jättää pois. Pehmeät mausteet kaipaavat hieman terää rinnalleen.



Kurpitsalohkot olivat hyviä ja kävisivät varmasti minkä tahansa lihan tai vaikka halloumin kaveriksi. Lisäksi valmistus oli ihan ihanan helppoa.

4 kommenttia:

kittyfane kirjoitti...

Hyvän kuuloinen ohje! Kurpitsa näyttää valmistuvan melko vaivattomasti. Minäkin olen ihastunut kaneliin ja käytän sitä vähän siellä sun täällä. Lempeän mausteiset tuoksut kuuluvat olennaisesti talvikokkaamiseen.

Petra / Patalintu kirjoitti...

Varmasti hyvää! Mekin juuri tutustuimme tagineen ja Marokon maut ainakin siinä innostivat kovasti.

Nelle kirjoitti...

Kittyfane, etenkin näin arjen keskellä tuo helppous oli se, mikä sai minut tarttumaan toimeen. On ollut niin kiireistä, että mihinkään minumutkaisempaan ei olisi virta riittänyt ;) Tuo resepti lienee jokseenkin pomminvarma...

rva Patalintu: minulla iskee näin vuoden pimeimmän ajan lähestyessä hirveä tarve laittaa ruokaan pehmeitä ja melkein makeita mausteita. Ruuan kuuluu jotenkin lämmittää sisältä, kun sää on mitä on :) Marokkolainen keittiö sopii siihen kuin nappi mollan silmäksi.

Petra / Patalintu kirjoitti...

Täsmälleen samaa mieltä, ja samoin kirjoitin myös meidän Marokon kokkauskokemuksista viikko sitten ;) Täydellistä syksyruokaa!