tiistai 18. maaliskuuta 2014

Sinisimpukoita kookosmaidossa


Tämä on omistettu sille Sellon kivalle kalamyyjänaiselle, jonka kanssa aina silloin tällöin vaihdan muutaman kiireisen sanan. Viimeksi ostin häneltä sinisimpukoita ja jäimme siinä sitten pulisemaan simpukkaresepteistä kun oli muuten hiljainen hetki tiskillä. Selitin paljon aivan liikaa kaikkea, kuten minulle helposti käy innostuneena. Tässä siis sama asia ehkä selkeämmässä muodossa - ja toivottavasti uskaltaudutte kokeilemaan simpukoiden valmistusta jos ette aiemmin ole moiseen ryhtyneet ;)

Simpukathan nimittäin ovat oikeasti helppoa ja hyvää pikaruokaa. Etenkin kun ne saa kaupasta huolellisesti valittuna ja valmistaa ruuan samana päivänä. Niinpä tämä on meillä monesti se ostosreissupäivän vakio, helppoa, hyvää ja minusta ihan edullistakin - tuommoinen pussi maksaa sellaisen viitisen euroa tai allekin kun löytää tarjouksesta. Yhdestä pussista syö hyvin kaksi aikuista.

Kotona simpukat vain huuhtaistaan, nypätään mahdolliset parrat irti ja nakataan muutamaksi minuutiksi kattilaan. Niin superhelppoa ja Kaikki meillä rakastavat sinisimpukoita. Vakio-ohje on omenainen siideripohja (ohje täällä) mutta kun nyt on ollut se aasiakausi, niin olemme laittaneet niitä myös kookosmaidossa. Se on vieläkin simppelimpää, jos mahdollista ja I rakastaa kookosmaitoa ihan kaikissa muodoissaan. Niinpä luvassa on takuuvarma hittti, kunhan chilit jättää lisättäväksi jälkikäteen.

Sinisimpukat ovat myös ehkä sitä eettisintä ruokaa mitä merestä voi ottaa; simpukoiden kasvatus norjan vuonoissa ei saastuta vettä lainkaan toisin kuin lohen kasvatus. Se ei myöskään vaadi kasvaakseen toisten kalojen pyydystämistä ja jauhamista kalajauhoksi vaan simpukka itseasiassa puhdistaa vettä kasvaessaan pitkissä köysissä ja syödessään planktonia. WWF suosittelee myös valitsemaan lautaselle sinisimpukkaa, joten kokeilkaapa välillä sen lohen tilalle.  

Meillä simpukoille tehdään ensin sipulista ja rasvasta makupohja, joka kuullotetaan kannellisessa isossa, laakeassa kattilassa johon simpukat hyvin mahtuvat. Sitten kun pohjaan on lisätty kaikki halutut maut olen kipannut simpukat sisään, käännellyt niitä makupohjassa ja sitten lisännyt tilkan nestettä, joka alkaa höyrystyä ja kypsentää simpukat. Kun neste on lisätty kansi päälle ja heiluttele muutaman kerran kypsymisen aikana joka via jotain 2-4 minuuttia riippuen levyn kuumuudesta, simpukoiden määrästä ja muusta. Simpukat ovat kypsiä kun (lähes) kaikki simpukat ovat auenneet.

Sitten simpukat vaan syödään - mukaan kannattaa varata hyvää maalaisleipää jolla upeaa lientä voi särpiä lautaselta. Hyvää alkanutta viikkoa.

Sinisimpukoita kookoskastikkeessa (neljälle/viidelle)

2 pss simpukoita valikoituna (vain elävät)
2 shalottia silppuna
1 valkosipulin kynsi
tilkka öljyä
pala inkivääriä raastettuna (n. 2-3 cm) tai reilu teelusikallinen-puolitoista inkivääritahnaa
1 struunaruoho (jos ei ole, voit raastaa sitruunan kuortakin tai käyttää kaffirlimen lehtteä - ei niin tarkkaa) 
2-3 hujausta kalakastiketta (ehkä n. teelusikallinen?)
(hieman hunajaa tai palmusokeria jos haluat vähän makeaa mukaan)
1 tlk kookosmaitoa (400g?)

pinnalle
tuoretta korianteria
chiliä silppuna

Huuhtele simpukat ja nypi parrat pois jos niitä näkyy. Myös jos simpukoissa näkyy hiekkaa, niitä voi jynssätä juuresharjalla, mutta kasvatetut simpukat ovat yleensä ainakin niin puhtaita ettei tämä ole tarpeen.

Kuumenna kattilassa tilkka öljyä ja lisää öljyyn silputut shalotit, pilkottu valkosipuli ja inkivääriraaste. Lyö sitruunaruohon paksu pää rikki ja silppua pehmeä osa mukaan kattilaan hienoksi renkaaksi. Sekoita. Lisää sitten simpukat ja kääntele niitä makupohjassa.

Katso että levy on ihan täysillä ja kaada kattilaan koko purkki kookosmaitoa. Siitä pitäisi tulla ohut kerros laakeaan kattilaan - tarkoitus ei ole keittä simpukoita vaan höyrystää ne. Jos käytät hipun palmusokeria, lisää se nyt.

Laita kattilaan kansi päälle ja kun neste kiehuu, voit hieman pienentää lämpöä. Käännä välillä simpukoita jotta alimmaiet eivät kypsy liikaa. Kun kaikki simpukat ovat avautuneet n. 2-4 min aikana nosta kattila pois levyltä, ripottele päälle korianteri ja halutessa chili. Kääntele ja tarjoa heti hyvän maalaisleivän (esim reze) kanssa.

10 kommenttia:

Sari - CampaSimpukka kirjoitti...

Kookosmaito tarvii laittaa kokeilulistalle simpukoiden kanssa, tähän mennessä olen kokeillut siideriä, valkoviiniä ja sakea :)

Nelle kirjoitti...

Campasimpukka: kannattaa ehdottomasti kokeilla, minä laitan kokeilulistalle tuon mainitsemasi saken! Kookosmaidossa lopputulos on sellainen silkkisen pehmeä ja samettinen. Oikein kunnon comfort foodia. :) Jos kalakastiketta ei ole, voi tilalle laittaa myös ripauksen suolaa - toimii niinkin vaikka pieni kalakastikelisä on minusta ihan pop. Vähän palmusokeriakin voi halutessaan pohjaan raastaa - muttei paljon, sillä simpukat ovat hieman makeita itsessäänkin.

Andalusiana kirjoitti...

ihanaa!meillä on vastaavanlaista suunnitteilla viikonlopuksi :-) mahtavaa kuinka ihmiset tuntuvat ihan oikeasti löytäneen nuo simpukat - viime aikoina niitä on saanut välillä ihan metsästää!

Nelle kirjoitti...

Andalusiana: no lähikaupoissa vielä harvemmin on, mutta sellon CM:ssä on näitä melkein aina. Eilen olisin ostanut simpukoita, melkein passitin V:n selloon ihan vartavasten, mutta kävin vaan lähikaupassa sitten ja ostin muuta. Meidän lähikaupassa on hyvä lihatiski, mutta kaloissa aika perusvalikoima (lue: lohta, silakoita ja jotain vaaleaa kalaa. ) :)

Veera kirjoitti...

Rrrakastan sinisimpukoita! Ne on lisäksi edullisiakin. Kelpasko I:llekin?

Nelle kirjoitti...

Veera: ai että kelpaako! ;) Lapsi kun näkee niitä tiskissä on ihan että ihanaa "nip nap ruokaa, äiti!" Söi yhtä paljon kuin minä. :) Nip nap tulee siis siitä, että I syö niitä kuorilla kuin lintu nokalla napsien. :) Tosin, chiliä ei I:n annokseen auta laittaa. Mikään kovin "poppa" ei maistu.

Anonyymi kirjoitti...

Ihana ohje! Entisessä elämässä tuli simpukoita syötyä paljonkin. Tätä kookosmaitoa kokeilen taatusti.
Kiitos!
Ex-baijeri :)

Nelle kirjoitti...

Baijeri: kokeile ihmeessä! Minulle nämä tulivat ekan kerran vastaan NZ - reissulla aikana ennen I:n syntymää. :) Kävimme jossain pikkupaikassa syömässä simpukoita ja V otti omanssa kookosmaidolla. Jäivät mieleen :)

Veera kirjoitti...

Ehkä mäkin uskallan kokeilla tätä kersoille, en nimittään niin millään suostu/jaksa tehdä niille mitään omia annoksia. Meillä menee chili tosi poppanakin.

Nelle kirjoitti...

Veera: se simpukan avulla syöminen on sitten ihan olennainen osa koko hommaa ainakin alkuun;) Kokeile ihmeessä.