keskiviikko 19. maaliskuuta 2014

Appelsiiniriisi

appelsiiniriisi

En voi sille mitään, mutta minusta appelsiiniriisi on mahtavaa. Paitsi että se on lapsuuden suosikkini se on myös helppoa valmistaa, suussasulavaa ja kotoista mukavuusruokaa. Ystäväni kysyi minulta "oletsä ihan toissaan" kun sanoin, että pidän appelsiiniriisistä. Hänelle se toi mieleen lähinnä riisipuuron, jonka sekaan on laitettu kermavaahtoa.  Näin assosioidessaan hän teki kuitenkin erään ratkaisevan virheen; appelsiiniriisin olemus on jotain ihan muuta, sillä riisiä ei keitetä maidon kanssa puuroksi. Appelsiiniriisi on paljon raikkaampaa kuin voisi kuvitella. Kun riisi keitetän suolatussa vedessä ja sekoitetaan raikkaan, makean ja mehukkaan appelsiinin kanssa tulos on kaikkea muuta kuin riisifuttimainen tunkkainen mössö. Vaniljalla maustettu kermavaahto on pehmeää ja riisi korostaa appelsiinin makeutta.
Paitsi lapsuusmuistot, viime viikonlopun jälkkärin takana on että sorruin ostamaan sellaisen k-supermarkettitarjouskampanjan appelsiiniämpärin. Kyllä, ämpäriin sai vitosella tunkea niin paljon appelsiineja kuin sai mahtumaan ja ämpäri tuli "kaupanpäälle". Tein useampana aamuna ihan mahtavaa smoothieta kokonaisista appelsiineista ja pakkasesta löytyneistä karviaisista ja mansikoista. Loput sitten pilkoin sunnuntaina tähän jälkkäriin.

Ja hyvinpä näytti maistuvan; I veteli tietysti suurieleisesti maiskutellen oman annoksensa ja jopa V joka ei yleensä niin makeista ja jälkkäreistä perusta, otti lisää. Aika petollista siis, mutta joskus saa ollakin - vai mitä?

Appelsiiniriisiä (iso kulhollinen, määrät viitteellisiä)

n. reipas 3 dl riisiä (normaalia puuroriisiä)
n. litra kiehuvaa vettä
vajaa 1 tl suolaa

n. 4 appelsiinia liha pilkottuna (halutessa voit raastaa myös kuorta joukkoon)

n. 4 dl kermaa vatkattuna
2 tl vaniljasokeria
(sokeria maun mukaan)

Keitä riisiä reilu 10 min tai kunnes riisi on juuri kypsää mutta vielä vähän al dente. Anna seistä hetken vedessä ja valuta. Huuhtaise kylmällä vedellä, laita kulhoon ja anna vähän jäähtyä.

Kuori appelsiinit veitsellä niin, että kuoren mukana lähtee appelsiinin lihan peittävä kalvo. Pilko appelsiinin liha riisin sekaan ja sekoita. Jäähdytä hyvin.

Juuri ennen tarjoilua vatkaa kerma, mausta se vaniljasokerilla ja sekoita riisi-appelsiiniseokseen. Kermavaahtoa pitää olla sen verran että jälkiruuasta tulee pehmeää syödä. Minä en yleensä lisää enää sokeria, mutta makeammale persommat voivat toki niin tehdä.

Tarjoa heti - joskaan tämä ei mene pilalle vaikka sitä jäisi jäljelle.


7 kommenttia:

Daniela kirjoitti...

Jaaaa-a, uskaltaisikohan tuota kokeilla?! Oli nimittäin itselläni varsinainen lapsuusaikojen inhokki! Tarhassa taisin kahden tunnin aikana saada alas 3 lusikallista. Ja minähän en todellakaan ollut mikään nirso tai pieniruokainen - yleensä söin ruoat muidenkin lautasilta :D

Nelle kirjoitti...

Daniela: Kun mä olin pieni tyllerö niin mummu joskus sanoi mulle että "voi lapsi rakas, ei kaikesta tartte tykätä". Tää menee kyllä samaan osastoon - jos on kova aversio kermavaahtoon, niin ei kannattane ;) Mutta se juttu minusta on juuri siinä, että riisi on irtonaista, appelsiini maustaa sen (ja että sekä appelsiinia että kermavaahtoa on suhteessa riisiin tarpeeksi) - niin ja se aito vaniljasokeri. Etenkin vaniliinisokerin ja appelsiinin hapon yhdistelmä voi olla tyrmäävän kitkerä kun se hetken seisoo jääkaapissa.

Joskus olen myös maustanut noita riisejä enemmänkin - makusiirapilla ja semmoisella, mutta tykkään vaan tuosta perusversiosta aika paljon:)

Veera kirjoitti...

Oi nyt ollaan kasarin äärellä! Tää on niin hyvää. Mullakin on päällimmäisenä appelsiiniriisistä mielessä raikkaus

Nelle kirjoitti...

Veera; minkäs teet - appelsiinikiisseliä kermavaahdolla on kans tehnyt viimeaikoina mieli ;) Ja kerran tein jopa mansikkakiisseliä! ;) En tiedä onko se tää lapsiperhearki vai vaan vanhuus. Varmaan jompi kumpi ;)

Nanna kirjoitti...

Mun kommentti on näköjään menny jonneen muualla. Se oli pro-appelsiiniriisi kuitenkin.

Nelle kirjoitti...

Nanna: voi ei - kävin katsomassa roskapostitkin eikä ollu siäkää! Mutta siis kokeilitko? :) Tosi kiva jos tykkäsit. Tää on meidän äidin klassikko. :)

Tiina kirjoitti...

Olin jotenkin unohtanut koko appelsiiniriisin olemassaolon! Näin syksyn tullen täytyy varmaan tehdä kasarinostalagian vuoksi annos maisteltavaksi. :)