tiistai 25. maaliskuuta 2014

Päivän salaatti: Seesaminsiemenillä paneroitua bataattia, mozzarellaa ja melonia


bataatti-mozzarellasalaatti


Tätä meillä oli lounaaksi lauantaina. Olen koittanut oikoa arkikokkauksessa ja tehdä monta asiaa kerralla; kun uunin kerran lämmittää, sinne voi hyvin laittaa paahtumaan myös bataatin. Ja siitä bataatista voi sitten tehdä jotain muuta - joko ennenkuin se pitkä haudutteluprojekti on valmis tai myöhemmin, seuraavan päivän lounaalle.

Tämä oli summa erinomaisesta mozzarellasta, yhdestä jääkaappiin laitetusta kypsästä bataatista (vastapaahdettu, hieman jäähtynyt olisi ollut vielä täydellisempi)  ja pikkumiehen puoliväkisin kaupasta raahaamasta vesimelonista. Eikä pidä unohtaa sitä, että Sellon CM:ään oli tullut salaattikesäkurpitsaa! IHAN-MAHTAVAA! Heti ostin.

Ja vaikka mun perjantai olikin ihan katatrofi; kaksinkertaisesta pesemisestä huolimatta aamupuurokattilaan jäi mustekalan tuoksu (arvatkaa miltä se puuro maistui?), sellossa oli cembalot hence taitamaton vieraileva kalamyyjä ja Sellon emotionin harjoittelija pahoinpiteli lapseni hiukset (ne ovat niskasta i-han törrityt ja V kysyi että maksoitko sä tuosta ihan rahaakin?) ja hmm, jokin muukin kommellus siihen päivään kuului joka on jo onneksi unohtunut. Mutta salaattikurpitsa - jee! Se oli niin hyvää, juuri sellaista voisenpehemeän makuista mitä italiasta jäin kaipaamaan. :) Ei yhtään kirpeää ja rakenteeltaan tosi helppoa siivuttaa. Joten sitäkin sitten tähän.

Ylipäätään olen tänä talvena tehnyt paljon tämäntyyppisiä salaatteja; niissä ei juurikaan ole lehtiä, mutta jotain muuta vihreää, jollain tavalla laitettua juuresta tai vaikka parsakaalia ja hedelmää. Kun kerran ollaan suomessa eikä se vesiviljelty salaatti ole juuri minkään aikaista talvella onko sitä tutkainta vastaan pakko taistella?

Sellaisen tuunauksen tekisin ehkä seuravalla kertaa, että sekoittaisin kastikkeen erikseen ja lisäisin siihen vähän Jerezin sherryviinietikkaa tai oikein, oikein hyvää vuosikertabalsamicoa pisaran tai kaksi. Nyt vaan puristin salaatin päälle puolikkaan appelsiinin mehun ja pirskotin suolaa ja öljyä. Vaikka salaatti oli tosi hyvää, bataatti olisi kaivannut hippasen lisää happoa. Mutta muuten; avot.


bataatti, kesäkurpitsa, seesaminsiemen, salaatti

Bataatti-mozzarellasalaattia (4:lle lounaaksi)

1 kypsä bataatti (uunissa, kuoret päällä 200 astetta n. 30-40 min)
1 salaattikesäkurpitsa (tai tavallinen kesäkurpitsa)
pala vesimelonia
2 laadukasta pientä (= suomen standardikoko, tai 1 italialaisen iso) mozzarellapalloa
basilikan lehtiä
puolikas appelsiini (ja puolen appelsiinin kuori)
1 muna
jauhoa (voit sekoittaa mukaan vähän cayannea ja suolaa jos haluat)
seesaminsiemeniä
öljyä (pahkinäöljyä paistamiseen, hyvää oliiviöljyä kastikkeeseen)
(jerezin sherryviinietikkaa)
mustaa pippuria
suolaa
appelsiininkukkahunajaa/hunajaa


Kuori kypsä bataatti ja siivuta se pienehköiksi suorakaiteen kaltaisiksi paloiksi. Laita kolme lautasta vierekkäin; ensimmäiseen jauhoja, sitten rikottu ja kevyesti vatkattu kananmuna ja viimeiseen seesaminsiemeniä.

Pese salaattikesäkurpitsa ja  siivuta kurpitsa salaattilautaselle. Pilko melonia kuutioiksi salaattipedin päälle.

Laita paistinpannu kuumenemaan ja lisää siihen kuumennusta kestävää öljyä (esim. jotain pähkinäöljyä) ja jauhota sitten bataattiviipaleet vehnäjauhossa, sitten kananmunassa ja lopuksi seesaminsiemenissä.

Paista paneroidut bataattiviipaleet öljyssä kauniin värisiksi molemmin puolin. Nosta salaatin päälle.

Lopuksi revi salaatin päälle mozzarella suupaloiksi ja joko pirskota päälle appelsiinin kuori, suola, pippuri sekä appelsiinin mehu, hunaja ja (etikka-)öljy (seos). ripottele basilikan lehdet koristeeksi ja tarjoa heti.
Ei kommentteja: