maanantai 17. maaliskuuta 2014

Munakoisoa osterikastikkeessa



Aasialaiset ruuat ovat olleet tämän talven hitti. Heräsin tähän ajatukseen tuossa taannoin kun V totesi jotain siihen suuntaan että "... Tämä sun aasialainen kausi on ollut ihan kivaa vaihtelua". En oikeasti ollut edes hahmottanut tätä aasialaista kauttani, sillä suuri osa ruuista on syntynyt niin sanotulla "short circuit evaluationilla"; eli mennään siitä mistä aita on matalin - menetelmällä. Kookosmaito ja kaffirlime kun antaa kummasti potkua vihanneslaatikosta löytyneeseen nahistuneeseen porkkanaankin keskellä sydäntalvea.

thairavintola orchid, kamppi
Orchidin parhaat; upeaa, rapeaksi paahdettua possua ja paksoita, pad-thai ja virgin-drinkit. Mennään toistekin, ehdottomasti!

Mutta jostain syystä olemme myös päätyneet syömään ulkona aasialaista, niin että kai meillä sitten on ollut jokin "kausi" :)  Missään kovin hienoissa paikoissa emme ole pyörineet - muutaman kerran Kalliossa Pekingissä ja kampissa kävimme Orchid - nimisessä thaimestassa, joka muuten oli ihan älyttömän hyvä valinta. Kaikki oli tuoretta, hyvin laitettua ja persoonallisen makuista - joimme siellä myös alkoholittomat drinkit joista tuo V:n sitruunaruohojuttu oli ihanaa ja mun mansikka-limehässäkkä oli ihan hyvää sekin.

munakoiso, aasialainen
Munakoiso paistetaan pannulla kypsäksi ja marinoidaan. Tosihelppoa!
Yhdellä näistä Peking - ravintolakeikoista koin elämää suuremman ahaa - elämyksen siitä, että osterikastike ja munakoiso ovat match made in heaven. Menin nimittäin tilaamaan possua ja munakoisoa joka osoittautui parhaaksi kiinalaiseksi ruuaksi pitkään, pitkään aikaan. Jostain syystä munakoiso ei ole tullut vastaan kiinalaisen ravintolan ruokalistalla aiemmin, enkä oikein osannut edes kuvitella miltä se sitten maistuisi. Se oli ihan mahtavan syvän makuista, täysin pehmeää ja samaan aikaan paahtunutta. Kertakaikkiaan suussasulavan ihanaa. Ja mikä parasta, minulle valkeni kotona hyvin nopeasti, että se on ihan naurettavan helppoa ja nopeaa tehdä itse.

Munakoisoruuat eivät aina näytä niin kauniilta, mutta maistuvat sitäkin paremmilta!

Googlailin reseptejä hakusanoilla munakoiso ja osterikastike ja löysin ison kasan erilaisia ohjeita joissa kaikissa oli sama perusidea; munakoisokuutiot paistetaan pähkinä- ja seesamiöljyssä kauniin ruskeiksi ja ihan pehmeiksi. Samaan aikaan toisessa kattilassa kiehutetaan osterikastikkeesta, ruskeasta sokerista, inkivääristä ja muista halutuista mausteista vahva kastike, johon kypsät munakoisot laitetaan imemään itseensä sitä ihanaa soosia.

Idea on oikeastaan ihan sama, kuin niissä inkiväärisissä munakoisoissa joita tein taannoin - kypsällä munakoisolla on ihan uskomaton kyky imeä itseensä kaikkea ihanaa.

Tuosta marinointikastikkeesta tuli toosi hyvää. Mietin että ruokaisamman annoksesta saa, jos laittaa kastikkeen sekaan vielä jotain pähkinää (esim. paahdettua maapähkinää) ja vaikka tofua tai vaikka nyhtöpossun jämät. Meillä lautaselle päätyi munakoisokastikkeen lisäksi toista, karkkipossu-parsakaalipohjaista thaikastiketta mutta se onkin jo kokonaan toinen juttu se. Olisi ollut ihan hyvä ruoka sellaisenaankin, lisättynä vaikka sillä paistetulla tofulla.

Niin tai näin, suosittelen ehdttomasti kokeilemaan hyvän thai-jasmiiniriisin kanssa. Ihanaa kamaa ja superhelppoa.

Munakoisoa osterikastikkeessa (neljälle, mitat eivät täysin tarkkoja)

tilkka maapähkinäöljyä + rypsiöljyä paistamiseen
3 munakoisoa (keskikokoisia/pieniä)
n. 4 cm pala inkivääriä
2 suurta valkosipulin kyntti murskattuna
n. 1-1,5 dl osterikastiketta
n. 1 dl shalottisipuli-riisiviinietikka-mirinseosta jota jäi ostereista (voi korvata lorauksella riisiviinietikkaa ja miriniä sekä silputulla shalotilla)
3-4 kukkuraista teelusikkaa ruskeaa muscavado - sokeria (tai vaikka palmusokeria)
2 rkl seesamiöljyä

Lisäksi korianteria ja halutessa mietoa punaista chiliä silppuna

Murskaa valkosipuli ja silppua kuorittu ihkivääri hienoksi (tai raasta microplanella). Laita kattilaan tiljja öljyä ja siirrä sipuli ja inkivääri kattilaan. Voit laittaa shalotin mukaan silppuna jos sinulla ei ole sellaista sipuli-etikka-mirinseosta jota meillä meni mukaan (sellainen lisätään myöhemmin).

Kun mausteet tuoksuvat ja valkosipuli on saanut vähän kullanruskeaa ja pähkinäistä väriä, lisää osterikastike, sokeri sekä riisiviinietikka-mirinseos. Anna kastikkeen kiehua niin että sokeri sulaa ja seos hieman paksuuntuu. Sekoita lopuksi mukaan seesamiöljyä ja tarkasta maku. 

Siirrä kastike syrjään odottamaan ja paista wokissa tai teflonpannussa kuutioidut munakoisot kauniin ruskeiksi pähkinäöljyssä (voit myös sekoittaa pähkinä- ja rypsiöljyä). Jos ja kun käytät näitä normaaleja supermarkettimunakoisoja, niitä ei tarvitse "itkettää" toisin kuin erikoisliikkeistä saatavia aasialaisia munakoisoja, jotka voivat olla kitkeriä.

Lisää kypsät munakoisopalat kastikkeeseen ja kuumenna muutama minuutti, jotta munakoisot saavat imeä soosia itseensä.

Sekoita lopuksi mukaan iso kasa silputtua korianteria ja halutessa myös punaista chilisilppua. Tarjoa thai-jasmiiniriisin kanssa.

10 kommenttia:

Siiri kirjoitti...

Nam, tämä kuullostaa todella herkulliselta! Kasviksia osterikastikkeessa oli pitkään yksi lemppareistani eräässä kiinalaisessa ravintolassa, ja voin kuvitella että munakoiso imee itseensä makua ihanasti...

Nelle kirjoitti...

Siiri: tässä tuo tumma sokeri taittaa hienosti sitä osterikastikkeen suolaa ja toisaalta tuo syvyyttä siihen kastkkeeseen. Sekoita oman maun mukaan, mutta kokeile ihmeessä :)

Jael kirjoitti...

Aasialainen on munkin suosikkejani,ollut melkein aina. Ja vähän tuon tapaisesta munakoisosta olen tainnut joskus postatakin,on tosi herkullista:)

Nelle kirjoitti...

JAel: mulle oli jotenkin tosi hankalaa kuvitella, miltä tuollatavoin tehty munakoiso maistuu - ensimäiseksi tunkee mieleen ne vähän raa-aksi jääneet munakoisot jotka eivät ime htään mitään sisäänsä. Se sinun ohjeesi on varmaan menyt kiireessä ohi, mutta voi olla, etten ihan olisi tajunnutkaan mitä missaan ennenkuin maistoin tätä siellä Pekingissä.

Se munakoiso oli niin jumalaisen hienosti kypsennettyä - ihan kuin uppopaistettua. Sitten vielä sitä ihanaa kastiketta - no, olin ihan myyty. ;) Näin se menee, minäkin kypsyin vastaanottavaiseksi näille ravintolassa ja muutaman kerran osterikastiketta käyttäneenä ;)

Anonyymi kirjoitti...

Naminam, arvaa mikä oli mielessä kun ostin tänään munakoisoja?;) muut ainekset multa löytyykin. Tän on pakko olla hyvää!
Ex-baijeri

Nelle kirjoitti...

Baijeri: toivottavasti maistui yhtä hyvin kuin minulle! :)

Anonyymi kirjoitti...

Oih, kyllä muuten maistui:) hieman fiksasin reseptiä ja lisäsin kalakastiketta ja sitruunamehua. Loput söin tänään suoraan jääkaapista. Oli oikeestaan kylmänä vielä parempaa:) tai ehkä mulla oli nälkä.
Ex-baijeri

Nelle kirjoitti...

Ihan mahtavaa! Kalakastike sopii varmasti mukaan tai sitten tosiaan voisi taittaa sinne pähkinöiden tai possun suuntaan kuten siellä Pekingissä alunperin. :) Minäkin googlaillessani bongasin tämän version ja mietin että pitää joskus kokeilla kun sai perussetin kohdilleen :) Variointimahdollisuuttahan tuossa on varmaan ihan loputtomasti... Onkohan Jamie tehnyt tästä variaation? :)

Hanna kirjoitti...

Tein tätä äsken vähän sinnepäin pikailtapalaksi, jeesus miten hyvää! Pakko ottaa uusiksi lähiaikoina ja ikuistaa blogiinki.

Nelle kirjoitti...

Hanna: mun jääkaappiin osterikastike on tullut jäädäkseen. Aamen. :) Kiva kuulla et tykkäsit <3!