maanantai 16. syyskuuta 2013

Niistä juhlien alkupaloista...

kuhacevice

 Kyllä minä kiroilin mielessäni hiljaa, kun nypin niitä kuhafileiden ruotoja irti lounasaikaan juhlapäivänä. Olin tilannut Sellosta puolitoista kiloa valmiiksi fileoituja, nahattomia kuhafileitä cevicheä varten. Olin arponut pitkään siian ja kuhan välillä, mutta päädyin pitkän pohdinnan jälkeen kuhaan, koska sen liha on jämäkämpää. Ja ihan upea valinta se olikin makunsa puolesta - mutten ollut mitenkään tajunnut, miten paljon, paljon enemmän siinä eläimessä on ruotoja! ;)

Ja siinä kun viimetingassa nypin niitä ruotoja tuli vilkuiltua vähän peruutuspeiliinkin ja ryvettyä itsesyytöksissä sen takia, etten ollut tehnyt koko hommaa jo edellisenä iltana. Kalan olisi hyvin voinut siistiä, pilkkoa ja laittaa siihen lime-inkivääri-chilimarinadiin yön yli ja pilkkoa NYT vain kurkkua, avokadoa ja korianteria sekaan. Ohhoijaa. Siskokin taisi olla vähän väsynyt ja kypsä viimehetken paniikkiin ja mietiskelin siinä tehdessäni että koskahan tulee se päivä, että Mimmu ei suostu tulemaan avuksi. :)  Jos en olisi purrut hammasta ja hymyillyt väksin olisin varmaan alkanut itkeä niiden ruotojen kanssa.

Mutta kun kalat oli lopulta perattu, pilkottu ja marinoitu tilanne alkoi vähän helpottaa - kaikki muut alkupalatarpeet ja systeemit olin nimittäin tehnyt jo valmiiksi aikaisemmin - savustetuista fenkoleista ja vuohenjuustosta tehty tahna oli jo valmiina jääkaapissa ja crostinien osalta olin oikaissut ihan törkeästi: Pirkka myy Ihan Hyviä valmiita oliivicrostineita pusseissa niin sellaiseen kävin kiinni kauppareisulla. Myös paholaisen hillo oli Poppamiehen valmiiksi purkittamaa ja cevichen sekä vuohenjuustotahnan alle suunnittelemani väinämöisen palttoonnapit tulivat myös pussista.

Se ceviche tehtiin hyvin samaan tyyliin kuin meillä aina ennenkin - kalaan lime-sitruunamarinadi jonka sekaan lorautetaan hieman öljyä, isoina siivuina olevaa inkivääriä ja ohuenohuita chilisiivuja. Seos jätetään jääkaappiin maustumaan vähintään pariksi tunniksi jonka jälkeen olen poiminut inkiväärit pois, pilkkonut sekaan avokadoa ja kurkkua sekä tuoretta korianteria. Ystäväni M ilmestyi avittamaan juhlien laitossa siinä esillenostovaiheessa ja päätyi tekemään cevichen loppuun. Häneltä tuli ihan paras idea kaataa suurin osa siitä marinointiliemestä pois, jolloin cevichestä tuli helpommin syötävää. Jotenkin en ollut edes ajatellut että niinkin voi tehdä mutta se oli tosi hyvä - kun alkupaloja syötiin vähän siellä ja täällä niin kenenkään juhlatamineille ei valunut kalaisaa limelientä. :)

vuohenjuustotahna savustetuilla fenkoleilla

Se vuohenjuustotahna taas syntyi ajatuksesta, että voisin savustaa pari fenkolia samalla kun ne naudan rintapalat ovat grillissä savustumassa. Siinä ainoana oikeana niksinä oli, että savustettu, hieman kuivahtanut fenkoli pilkotaan riittävän pieniksi ja ohuiksi suikaleiksi, niin että sitä on mukavaa syödä. olin alunperin ajatellut että maustaisin tahnaa jollain enemmänkin, mutta kun olin sekoittanut philadelphiaa ja pirkan parhaat -vuohenjuustoa tahnaksi ja lisännyt siihen fenkolit se olikin yllättävän hyvää jo sellaisenaan. Päätin jättää tahnan tekeytymään ja katsoa seuraavana päivänä jos se ylippäätään tarvitsee enää mitään maustamista. Lopulta päädyin vaan tarkistamaan mustapippurin ja laittamaan päälle sitä paholaisenhilloa hapokkaaksi ja makeaksi lisäksi.

Crostini

Kananmaksatahnan tarina taas juontaa juurensa Italiaan, muuanteen kokkauskurssiin jolle osallistuin vuosia sitten nykyisen anoppini kanssa. Siellä tehtiin tuota hyvn perinteistä kananmaksatahnaa ja resepti on minulla edelleen jemmassa. Nyt päätin ottaa sen taas käyttöön ja tarjoilla niiden valmiiden crostinien kanssa. Se on hyvää, kaikessa yksinkertaisuudessaan ja autenttisuudessaan.

Ja siinä se alkupalasetti sitten taisi ollakin. Huh huh. :)

Fenkoli-vuohenjuustotahna

2 fenkolia suikaloituna
1 pötkö vuohenjuustoa
1 iso philadelphia - purkki tai kaksi normikokoista
(tilkka kermaa)
mustaa pippuria
poppamiehen paholaisenhilloa
lisäksi
väinämöisen palttoonnappeja


Savusta fenkoleita grillissä kuten tässä ohjeessa. Suikaloi sitten savistetut fenkolit n. tulitikun kokoisiksi siivuiksi ja sekoita keskenään haarukalla vuohenjuusto ja tuorejuusto. jos seos on liian jämäkkää, lisää loraus kermaa jotta saat seoksesta haluamasi paksuista. Lisää sitten fenkolit ja jätä maustumaan. Ennen tarjoilua tarkista maku ja lisää mustaa pippuria.

Tarjoile koristeltuna paholaisenhillonokareilla.


Kananmaksatahnaa crostinille

1/2 isosta punasipulista (tai tavallista sipulia)
250g kananmaksaa
3 rkl oliiviöljyä
3-4 salvian lehteä
anjovispastaa (tai 2-3 anjovisfilettä)
kapriksia (suolakapriksia huuhdottuna)
1 dl vinsantoa tai valkoviiniä

Kuumenna öljy paksupohjaisessa kattilassa. Kuullota sipulit öljyssä, eikä haittaa vaikka ne saisivat vähän väriäkin. Lisää salvia sipulien joukkoon ja kuullota hetki lisää. Pistele maksoja veitsen kärjellä etteivät ne poksu kattilassa. Lisää sitten maksat kattilaan ja kypsennä hyvin.

Lisää viini tai vinsanto ja peitä kannella. Anna hautua hiljaisella tulella n. 35 min. Lisää sitten suolaa ja pippuria ja hauduta vielä n. vartti.

Lisää sitten n. 1 rkl pala voita kattilaan. Kaada seos yleiskoneen silppuriosaan ja lisää kaprikset, anjovistahna tai silputtu anjovis. Aja tasaiseksi. Jo seos on liian paksua eikä tahdo pyöriä lisää vinsantoa tai vettä.

tarjoile crostinien päällä.

Kuhacevice noudattelee tosiaan ylen sivuilta löytynyttä ohjetta - ilman minttua.


8 kommenttia:

Minna Vuo-Cho kirjoitti...

Voi, mitä herkkuja ! Tuo fenkoli-vuohenjuustotahna on varmaan ollut ihan taivaallista.

Hiidenuhma kirjoitti...

Ihan samaa mieltä Minnan kanssa, ihania herkkuja!

Kananmaksatahna kuulostaa myös ahmittavan hyvältä ;)

Andalusiana kirjoitti...

no on teillä kalaasit ollut :-) tuo kananmaksatahna on itselläkin ollut jo pidemmän aikaa mietinnässä!

Nelle kirjoitti...

Minna: vuo-cho: siitä tuli kyllä hyvää, joo. Mutta jotenkin tuntui, että se vuohenjuusto oli normaalia pehmeämpää, kun ei tarvinnut paljon lisäillä mitään notkisteita. Joten jos teet itse, niin varaa myös kermaa jotta saat tarvitatesa notkistaa tahnaa. Mustapippurin olisi myös voinut lisätä jo illalla, olisi ehtinyt maustaa tahnaa enemmän. Mutta maun mukaan.

Hiidenuhma: hauskaa kuulla :) Se tahna on hyvää ja tosiaan ihan autenttinen ohje. Se vinsanto tekisi varmassti vielä aromikkaamman töhnän, mutta hyvä, aromikas valkoviinikin ajaa kyllä asiaa. Vinsanto kun on aikalailla tyyriimpää ja harvinaisempaa. :)

Andalusiana - no kerranhan se 4-0 tulee täyteen! :)

Tuplaespresso kirjoitti...

Miten ihmeessä ne olivat fileoineet sinulle kuhat, jos niin paljon oli ruotoja?! Ei kuulostanut kovin ammattitaitoiselta työltä. Kuhassahan ei pitäisi olla fileoinnin jäljiltä mitään muuta kuin kapea ruotorivi, jonka saa helposti pois leikkaamalla fileen keskiosasta pois kapean v:n mallisen suikaleen...
http://www.ahven.net/v2_tiedostot/2.pdf
Pitäisiköhän siinä kaupassa kalatiskin väki laittaa jonnekin uudelleen koulutukseen tai sitten vaikka täyttämään säilykehyllyjä...

Nelle kirjoitti...

Tuplaespresso: no ei siinä kuhafileessä tosiaan ollut kuin kapea ruotorivi. Mutta kyllä siinä aikaa meni, kun nypin niitä pinseteillä irti :) Eipä tullut edes mieleen, että sen olisi voinut leikata pois! Minulla ei niistä itse fileistä ollut valittamista, olin vaan yllättynyt miten tiheässä niitä ruotoja oli ja koska kalan liha on jämäkkää, ne olivat paikoitellen aika lujassakin vielä! Mutta kuten sanoin, lopussa kiitos seisoi - siitä itse ruuasta tuli täydellisen hyvää ja koska kala oli jämäkkää se ei hajonnut lainkaan annosteltaessa. Pehmeämpi kala olisi voinut liuskoittua semmoiseksi ihme mössöksi.

Tuplaespresso kirjoitti...

Ahaa...
No jos ensi kerralla sitten pinsettien sijaan sillä veitsellä leikaten ;)

Nelle kirjoitti...

Tuplaespresso: ehkä niin, melkein teki mieli mutta pelkäsin leikkaavani ne poikki :) Ja puolitoista kiloa on semmonen viitisen nahatonta filettä... ;)