sunnuntai 8. syyskuuta 2013

Kirvelillä maustettu tomaatti-sipulisalaatti savustetusta tomaatista



Muistattekos, kun kesällä savustin tomaatteja? Lisäsin niinihn silloin kirveliä ja tarjosin kikhernehampurilaisen sisällä lisukkeena. Jäin kuitenkin miettimään, että makea ja savuinen tomaatti sekä raikas kirveli kaipaisi jotain hieman hapokasta kaverikseen. Sitten älysin lisätä niihin etikalla, hunajalla ja öljyllä marinoitua punasipulisiivua. Kesän paras salaatti oli syntynyt siinä paikassa.

Yhdistelmä on ihan murhaavan hyvä ja siksi ajattelin, että haluaisin tarjota sitä myös juhlissa. Mutta koska grillin kapasiteetti on rajallinen ja kyseesssä oli iso joukko ihmisiä, bongasin vielä Sellosta mukaani pussillisen ruishelmiä. Niillä salaatin sai jatkettua ja tehtyä siitä ruokaisamman, mikä sopi juhlapöydän ideaan tosi hyvin. Savustimme tomaatit smokailla kuivatellen niitä grillissä matalalla lämmöllä ehkä noin kolmen tunnin verran. Vaikka salaatin varsinainen idea syntyykin savustetuista tomaateista, raikkaasta, melkein lakritsaisesta kirvelistä ja hapokkaasta punasipulista, juureva ruis sopii hyvin mukaan. Keitin vaan ruishelmet pussin ohjeen mukaan suolatussa vedessä ja pyöräytin jäähtyneiden helmien sekaan kirvelistä, öljystä ja suolaripauksesta tehdyn "kirvelipeston" joka marinoi helmet.

Erinomaisen hyvää, vaikka lähtökohta ruishelmien lisäämiselle olikin lähinnä grillin kapasiteetti ja meidän kykymme valmistaa tuota salaattia. :) Pienemmälle ryhmälle voit hyvin tarjota salaattia kevyempänä versiona ilman ruishelmiä, mutta rukiin kanssa saat ihan yksistäänkin tarjottuna kelvollsen lisäkkeen grillatulle, savustetulle lihalle.

Savustettu tomaattisalaatti (suuri kulho)

4-5 rasiaa miniluumutomaattia (tai kirsikkatomaattia) halkaistuna, aseteltuna grillialustoille ja maustettuna ripauksella sokeria.
4-5 punasipulia siivutettuna
loraus etikkaa
loraus oliiviöljyä
loraus juoksevaa hunajaa
ripaus suolaa

Iso nippu kirveliä (ainakin aikuisen nyrkinkokoinen nippu)
öljyä
suolaa

Halkaise tomaatit ja laita ne leikkauspinta ylöspäin alumiinisille grillausalustoille. Ripauta päälle sokeria ja laita ne savustumaan (Smokai puhaltaa savua sisään) n. 100 asteiseen grilliin. Voit myös laittaa tomaatit ensin kuivamaan uuniin puolikuiviksi ja savustaa ne sitten muutaman minuutin verran muilla keinoin. Grillissä savustettaessa ja kuivatettaessa tähän menee n. 2-3h.

Viipaloi sipuli ohuenohueksi suikaleiksi. Maista ja jos sipuli ei ole hirveän väkevää voit laittaa ne suoraan muovipussiin ja kaataa sekaan öljy-hunaja-etikkaseoksen. Möyhi hieman pussia, jotta kastike leviää joka puolelle.  Jätä marinoitumaan ainakin tunniksi. Jos sipulit ovat hirveän kitkeriä, voit laittaa ne n. tunniksi-puoleksitoista likoon kylmään veteen jolloin suurin kitkeryys liukenee veteen. Marinoi vasta liotuksen jälkeen.

Keitä ruishelmet pussin ohjeen mukaan kypsiksi, mutta ei puuroksi. Sekoita bamixin silppurikipossa 2/3 isosta kirvelinipusta noin desiin-puoleentoista öljyä ja lisää ripaus suolaa. Sekoita tahna jäähtyneisiin ruishelmiin.

sekoita ennen tarjoilua jäähtyneet tomaatit, sipulisalaatti ja marinoidut ruishelmet keskenään ja riivi vielä mukaan loppu tuore kirveli. Erinomaista!



4 kommenttia:

Jael kirjoitti...

Mulla on muutama savustuspussi jäljellä,voiskohan niissä tehdä noita tomaatteja....

Hannele kirjoitti...

Ah, salaatti kuulostaa täydelliseltä! Kirveliä tulee käytettyä jostain syystä tosi vähän.

Unknown kirjoitti...

Kuulostaa ihanalta. Tomaatteja on kyllä pitänyt savustaa siitä master chef jaksosta lähtien, mutta aina vaan jäänyt.

Nelle kirjoitti...

Jael: Mietin että kannattaa varmaan ensin laittaa tomaatit kuivamaan vähän uuniin ja savustaa ne pussissa puolikuivana - en tiedä onnistuuko mutta voihan sitä kokeilla. Luulen, että pussin ongelma on ettei neste pääse lainkaan haihtumaan.

Hannele: kirveli on vähän vaikea, mutta käy tähän ihan erinomaisesti.

Minna: semmoisen jakson mä olen missannut, mun inspiraatio tomaattien savistamiseen tuli katsellessa taste of Helsinki - tapahtuman aikaan netissä näkyneitä kuvia savustetuista tomaateista... :)