torstai 26. syyskuuta 2013

Ruusukaalia ja ruishelmiä

ruusukaali, ruishelmet

Sain kesällä vieraakseni ihmisen (ehkä suorastaan jopa koko perheen?), joka ei ollut koskaan syönyt ruusukaalia. En ehkä olisi uskaltanut ostaa jääkaappiin ruusukaalia, jos olisin etukäteen tämän tiennyt, mutta kun en tiennyt en myöskään osannut stressata asialla :) Ja koska niin moni vihaa ruusukaalia sitä ensimmäisen kerran maistettuaan päätin, että en missään tapauksessa saa epäonnistua, sillä oikein tehtynä ruusukaali on Ihanaa. Ja niinpä sitten paahdoin ruusukaalit uunissa tähän simppeliin, rustiikkiseen mutta tosi raikkaaseen ja ruokaisaan salaattiin.

Koska vaikka rakastankin ruusukaalia juuri sopivan makoisaksi keitettynä, uunissa paahdettaessa tuo söpöistä söpöin barbiekaali saa jos mahdollista vieläkin ihanampia makuja itseensä. Ja kun olen ihan rehellinen, uunissa epäonnistumisen riski pienenee, lähes olemattomaksi. Uskallan sanoa näin, koska kerran totaalisesti ja tykkänään unohdin ruusukaalit uuniin. Ja vaikka osa näytti suorastaan jo karstaisen palaneelta ja melkein tippa linssissä tuijotin niitä siinä pellillä, oli  maku täydellinen yllätys. Vaikka ne olivat kirjaimellisesti melkein hiilenä, ruusukaalit maistuivat upean pähkinäiselle. Ne syötiin sitä viimeistä, hiiltyneintäkin myöten.  

Se kikka mitä uunittamisessa on, kuuluu seuraavasti: ruusukaalit pitää halkaista ja pyöräyttää öljyssä, jolloin niiden sisus kypsyy suunnilleen samassa tahdissa pinnan kanssa. Lisäksi puolikkaat kannattaa laittaa pellille leikkauspinta alaspäin. Näin jokainen leikattu kaalireuna ruskistuu ja karamellisoituu hieman kaalien paahtuessa, koska kuuma pelti johtaa hyvin lämpöä. 

Pähkinäisten ruusukaalien kanssa sopii hienosti jokin makea kuivattu hedelmä, tällä kertaa laitoin rusinoita. Salaattipohjaksi käytin kasvisliemessä kiehautettuja ruishelmiä ja kastikkeeksi koko hommalle sekoitin vain hieman hyvää oliiviöljyä, balsamico - etikkaa, suolaa ja sokeria ja maustoin kastikkeen n. 1 teelusikallisella fenkolilla maustettua oliiviöljyä (finocchina) jota sain joskus lahjaksi ystävältäni M:ltä. En tiedä mistä sitä nykyisin saa, mutta epäilen että Stokkan herkku on hyvä arvaus. Jos fenkoliöljyä ei ole, voit toki paahtaa ruusukaalien kanssa uunipellillä myös ohueksi siivutettua fenkolia. ei se ihan sama asia ole, mutta sinnepäin.

I ja I:n paras kaveri tuona viikonloppuna mökillä.

Helppo juttu ja hyvin maistui, myös ekakertalaisille! :) ... Ja lisukkeena tarjosin en mitään vähempää kuin maailman parasta pulled porkia, josta kuulette (pitkällisesti, joten varatkaa paljon kahvia kuppiin) viimeistään huomenna...  ;)  

Ruusukaalia ja ruishelmiä (riittää 4-6:lle)

n. 2,5-3 dl ruishelmiä keitettynä lisäkkeeksi kasvisliemessä pussin ohjeen mukaan.
1 rasia ruusukaalia, halkaistuna
tilkka öljyä
suolaa
mustaa pippuria myllystä

kastikkeeseen
n. 3 rkl hyvää oliiviöljyä
n. 1,5 rkl valkoista balsamicoa
1 tl fenkoliöljyä (tai silputtua kirveliäkin voi kokeilla) 
hyppysellinen suolaa ja sokeria (tai juoksevaa hunajaa)

Lisäksi
pari kourallista rusinoita
lehtipersiljasilppua 

Kuumenna uuni 200 asteeseen ja laita vesi kiehumaan ruishelmiä varten. Halkaise ruusukaalit, pyöräytä ne öljyssä ja lado pellille leikkauspinta alaspäin. Ripota päälle vähän suolaa ja pippuria. Paahda kunnes ruusukaalit ovat saaneet vähän kaunista väriä ja muuttuneet kypsiksi. n. 15-20 min.

Keitä ruishelmet, valuta ja sekoita rusinoiden sekä paahdettujen ruusukaalien kanssa. Kaada mukaan kaikki pellillä mahdollisesti oleva öljy. Sekoita kastikeaineet keskenään, kaada kastike salaatille ja lisää lehtipersiljaa. Tarkista maku ja lisää suolaa ja pippuria. 

Ei kommentteja: