tiistai 17. syyskuuta 2013

Kakku ja sifoni eli kuinkas sitten kävikään

Yhteistyössä kermaset.fi 

kermakakku

Ja sokeria pitää tietysti juhlissa olla. Olin ajatellut mennä niissä vanhoilla tutuilla ja yhdellä uudella rakkaudella elikkä tehdä Olivian erinomaisella reeptillä pari suurta pavlovapohjaa joiden väliin tulisi sekoitus kauden marjoja ja sitten tietysti V:n juhlaklassikon banaani-suklaakakun. Ja mitä tulee siihen uuteen rakkauteen niin päätin tehdä niitä Nigelin jumalaisenihania suklaasattumilla varustettuja browniesseja. Valintani onnistui hyvin, sillä se pavlova oli nopeaa rykäistä kasaan, kakun saattoi täyttää valmiiksi edellisenä iltana ja kun browniessit leikattiin lähes konvehtikokoon vieraat napsivat niitä mielellään kulkiessaan ohi tiskistä. Lisäksi tässä hommassa oli vielä sellainen bonus, että olin parkkeerannut kermalla täytetyn sifonin siihen suklaabrowniessitarjottimen viereen, että siitä sai sitten ohi mennessään ottaa browniesille päällisenkin jos tahtoo.

Tuo sifoni tuli meille tuotenäytteenä. Kermaset.fi tarjosi meille puolen litran sifonia ja kymmentä ilokaasupatruunaa ja tartuin tarjoukseen, sillä on ollut ajatuksena kokeilla kotioloissakin jotain hassuja reseptejä joissa käytetään sifonia. Niin meille päätyi puolen litran INOX - rosterisifoni ja kymmenen ilokaasupatruunaa. Ne jännittävät reseptit odottavat vielä vuoroaan, sillä V:n synttäreillä sifoni pääsi neitsytmatkalleen näiden makeiden kanssa.

sifoni ja ilokaasu, kermavaahdon teko
Kapseli laitetaan kahvan sisään ja kierretään paikalleen, jolloin kapseli automaattisesti aukeaa pulloon.

Vähän se tuntui pelottavalta sillä meillä on ollut kauan, kauan sitten käytössä vaan sellainen iso soodasifoni ja pelkäsin että saan kermasta voita ihan sekunnissa. Idea on, että sifoniin laitetaan vaahdotettava tuote (tällä kertaa siis puoli litraa kermaa) jonka jälkeen ilokaasupatruuna ruuvataan laitteeseen kiinni ja koko komeutta ravistellaan muutamaan kertaan jotta vaahto syntyy. Ilmeisesti tässä kohdin olisi pitänyt malttaa sen vaahdon vielä tasoittua, mutten älynnyt sellaista vaan lähdin kokeilemaan pienelle lautaselle josko sieltä oikeasti tulisi kermavaahtoa.

pursotus sifonilla
Ruusukkeista tuli mielettömän ilmavia ja hienoja, mutta valitettavasti ne eivät kestäneet pidempää säilytystä.

Ensin, kun olin ravistanut sifonia varovasti pari-kolme kertaa en saanut aikaan kuin löysää puuroa. Hyvä, se kerma kestää siis enemmän vielä eikä laitekaan "räjähdä" ;) Niinpä annoin saman verran lisää hölskytystä mutta vähän reippaammalla tahdilla ja sitten alettiin saamaan vaahtoa. Ja vielä pari kertaa, jonka jälkeen ruusuke tuntui sen verran jämäkältä, että uskalsin siirtyä kakun pintapursotuksiin.

Mutta se, mitä en tajunnut oli, että sifonilla tehty vaahto ei kestä seisottamista ollenkaan samaan malliin kuin tavallinen pursotettu vaahto. Olisi pitänyt varmaan lukea vähän jotain taustaa aiheesta sillä esim. HMR kirjoittaa aiheesta ihan mielenkiintoisesti. Mutta jotenkin olin ajatellut että kermavaahto nyt pysyy ilman mitään ihmeempää, mutta ei. Kaasu karkaa rakenteesta ajan kanssa ja ruusuke kuihtuu kasaan.

Jos nyt pomppaatte postauksen ekaan kuvaan, huomaatte mitä tarkoitan. En vielä tuota kuvaa ottaessa tajunnut sitä, mutta kakun sivuja pitkin on jo alkanut juosta sulanutta kermaa. Koska kakku tehtiin monta tuntia ennen tarjoilua, nuo ruusukkeet ehtivät jääkaapissa latistua ja sulaa niin että kun jääkaapilla käytiin seuraavan kerran oli ilmiselvää että nuo ruusukkeet pitäisi varmaan vaan tasoittaa ja koristaa kakku jotenkin muuten.

kermavaahdon pysyvyys
Kakun ruusukkeet lakastuivat säilytyksen aikana ja valuivat kakun reunoja pitkin alas lautaselle. 


Lopulta päädyin vaan kiireessä ripottelemaan päälle suklaarouhetta, lisää suklaakuorrutteisia manteleita ja pehmeitä, kullanvärisiä sokerirakeita (lue: ei siis niitä hampaantappajia vaan oikeasti pehmeitä!).

suklaabrownies ja sifoni
Suklaapalojen annoskoristeluun sifoni toimi hyvin etenkin tämmöisessä noutopöytäsetissä.
Rosteripullon olisi voinut panna seisomaan jääveteenkin jos olisi halunnut.

Mutta se, mihin sifoni sopi ihan älyhyvin jo neitsytmatkallaan oli juuri tuo tarjoiltaessa kerman tursauttaminen suklaabrowniesin päälle tai kylkeen. Kulhollinen vatkattua kermavaahtoa olisi ehtinyt sulaa ja eltaantua moneen kertaan tunnelman ja lämpötilan noustessa. Sifonin sai myös jääkaappiin viilenemään kun sitä ei tarvittu.Vähän tietty nolottaa tuossa kakkuprojektissa, että en ollut tehnyt kotiläksyjäni ennenkuin yritin pursottaa sitä kermaa kakun päälle, mutta oppia ikä kaikki. Kuvittelin tuntevani kerman, mutta en ollut tajunnut, että siinäkin on niksinsä sifonia käytettäessä.

Yllättävän hyvä aamukahvi. 

Ja sitten loppuun vielä yksi kuuma vinkki. Koska makeiden kanssa/jälkeen tietenkin tarjottiin kahvia niin olin valinnut kaappiin myös meidän kesän suosikkikahvia. Meillä on nimittäin kesän aikana osteltu mökille noita kaupan vakoisuodatinjauhatuksia ja kokeiltu vähän erilaisia. Yksi niistä on ollut ylitse muiden. Jopa meidän kahvihipsteri-hifiystävämme ovat kuorossa kehuneet Löfberg's Lila Magnifikaa ja useampikin on kirjoittanut nimen paketista ylös ostaakseen sitä itse kaupasta. Niinpä jos mietitte hyvää, pehmeäaromista kahvia jossa on kuitenkin voimaa niin suosittelen kokeilemaan. Meillä sitä on juotu aamukahvina jo useampi paketti eikä kyllästyminen näy vielä horisontissa. Ja niinpä ostin sitä samaa sitten myös juhliin suodatinkahviksi. Askartelukahvit pikkukuppeihin oli sitten erikseen, mutta tämä toimi hyvin termareissa. Ja tietysti myös seuraavana aamuna....

Bloggaaja sai tuotenäytteeksi kermaset.fi:ltä INOX rosterikermaajan ja 10 kpl paketin ilokaasupatruunoita. Mitään erillistä palkkaa, provisiota tai palkkiota bloggaaja ei saa tuotenäytteen kokeilusta. Blogaaja aikoo jatkossakin kirjoittaa ja tehdä ihan niinkuin lystää eikä aio stressata turhaan valikoitujen tuotenäytteiden vastaanottamisesta.

9 kommenttia:

Tuplaespresso kirjoitti...

Mielenkiintoista. En tiennytkään, että sifonissa tehdylle kermavaahdolle voi käydä noin... Kiitos "koekaniinille" että meidän muiden ei tarvitse lyödä päätä seinään samassa asiassa :)

Nelle kirjoitti...

Tuplaespresso: juu, täytynee opiskella vähän modernis cuisinea ja katsoa, olisiko siellä vinkkiä miten kermavaahdon saisi pysymään. Ellei siihen löydy jotain kikkaa, en kyllä suosittele pursottamaan kakkukuorrutuksia sifonilla vaan pitäytymään tarjoilu/annoskoristuksissa sen kanssa. Kyllä ne vaahdot hetken pysyy tosi hienoina ja näyttävinä, muttei tosiaan mitään tuntikausien säilyttelyä kestänyt.

Jael kirjoitti...

Cream of tartar muistaakseni stabilisoi tuota kermavaahtoa niin ettei niiden ruusukkeiden pitísi lopahtaa....Hieno kakku!

Nelle kirjoitti...

Jael: oh, kiitos vinkistä! Ruusukkeet oli tosiaan niin hienoja, että olisi mahtavaa jos ne voisi saada pysymään kakunkin päällä!

Nanna kirjoitti...

hihihi...askartelukahvit...

Just näin Nelle, ei se blogi siitä sen kaupallisemmaksi muutu jos välillä saa jotakin tuotenäytteitä.
Monta kertaa ne sitäpaitsi on ihan muutaman euron, ryynejä tms. eik niillä rikastumaan pääse. Mä oon ainakin niin LAPSELLINEN, että kun postissa tulee kirjekuori mä ihan jännityksessä avaan sitä, että voi mitä jännää...liemikuutioita! Ihan kun sais joululahjan. Mutta mä olenkin niin maallinen ja tavaraan tarttuva.

Nelle kirjoitti...

Nanna: No kato, tämmönen kahvinkeittotaidoton emäntä :) Ja mitä tulee noihin tuotenäytteisiin, niin kun aika on muutenkin aika kortilla niin joudun jättämään nytkin välistä kaikkia Ihanan Kuuloisia reseptikisoja sunmuuta - niin että esikarsinta tuotenäytteillekin on jo lähtökohtaisesti kova. Otan ne jotka on musta subjektiivisesti jänniä ja/tai tarpeellisia oikeestikin kuten nyt, köh sifoni? ;) Mä en jaksaisi kirjoittaa tätä blogia ilman omaa mielenkiintoa kulloiseenkin juttuun tai vempeleeseen. :) Ja voin kertoa että mä tartuin tavaroihin viikonloppuna Stokkalla kun pääsin käymään varmaan ekan kerran puoleen vuoteen oikein viikonloppuna shoppaamassa. ;) Töihinpaluussa on hyvätkin puolensa kuten kuukausipalkka(!) ;)

Anonyymi kirjoitti...

Hei! Kannattaa laittaa kaksi patruunaa ja ravistaa molemmilla kerroilla voimakkaasti. Näin siitä tulee jämäkämpää ja varmasti pysyy. T. Ravintolatyöntekijä ;)

Pata kirjoitti...

Löytyykö tuota kahvia tavan ketjukaupoista vai erikoisliikkeistä? Vaikuttaa kokeilemisen arvoiselta ;)

Nelle kirjoitti...

Ravintolatyöntekijä: Kiitos vinkistä! :) Täytyypä kokeilla kun seuraavan kerran kermaa sifoniin laitan. :) Mutta tässä välissä sinne sifoniin pistetään kyllä Jotain Ihan Muuta ;) Hih.

Pata: joo, ihan citymarketista minä olen tuota ostanut - se on siis löfbergin vakiovalikoimassa. Kannattaa kysyä kauppiaalta jos sitä ei ole hyllyssä.