torstai 5. syyskuuta 2013

Juhlat! Sillä V täytti 4-0...

savutomaattisalaatti

Minä näin unta. Unessa oli muka minun 40v syntymäpäiväni. V oli järjestänyt minulle pienet, intiimit synttärikemut meille kotiin. Valkoisella liinalla varustetun, kauniisti katetun pöydän ympärillä istuivat kaikki läheiset ystävämme. Ja kun vilkaisin keittiöön, minulta meinasi mennä jalat alta. Sieltä vilkutti kättään hymyilevä Henri Alen. Unessa V oli muka tilannut meille kotiin mr Murun tekemään cateringia keittiööni.

Ja vaikka kaikki unet eivät ehkä todellisuudessa olisikaan niin ihania (Lue: voin vaan kuvitella miten angstaisin, stressaisin ja vääntelisin käsiäni keittiön sekaisuudesta, kaappien liikatäytöstä yms yms jolle pitäisi olisi pitänyt tehdä jotain, koska Henri Alen...), niin uni herätti ajatuksia.

brisket
V on puhunut Brisketin tekemisestä jo varmaan kaksi vuotta - niinpä lupasin etsiä naudan rintaa juhliin. 
Me emme yleensä tapaa lahjoa toisiamme oikeastaan kirjaa tai suklaarasiaa kummemmilla jutuilla, mutta mietin että voisihan sitä nyt raksulle jotain erityistä keksiä, kerrankin.

"Ihmiset tahtovat kaikenlaista, vieraita tavaroita vieraista maista. Pian ovat kaapit täynnä kamaa. Elämä kuitenkin yhtä ja samaa. Iloon ei tarpeen tavaraa hankkia. Onneen ei tarvita edes pankkia." (Upponalle)
Ja Uppiksen neuvot mielessäni tuumailin että jonkinlaisen mieleenpainuvan elämyksen antaminen lahjaksi olisi nappijuttu. Ja koska V oli suorastaan itse ehdottanut, että juhlat voitaisiin kerrankin pitää, niin lupasin raksulleni että annan hänelle lahjaksi juhlat.

Mutta mieleenpainuvan juhlan loihtiminen on tietysti helpommin sanottu kuin tehty. Etenkin, kun totesin että vaikka V tykkääkin hyvästä ruuasta, unimaailmassa vinkattu huippukokin catering olisi enemmän lahja minulle kuin hänelle. Ja niinpä mietin ja mietin ja mietin ja mietin... Ja kun kului yö ja aamu ja tuli seuraava päivä ja uusi viikko ja lopulta sain kokoon setin, jonka toivoin miellyttävän päivänsankaria.

sous vide naudan rinta
Koko juhlasetin tekoon ja järjestelyyn meni n. 2 viikkoa ja kaikki vapaat hetket.


Ja kyllä siinä sai tossua toisen eteen laittaa kun töiden ohella suunnittelin menua, soittelin erilaisten outojen ruhonosien perään, valmistelin ruokia ja mietin pääni puhki mitä voi tehdä etukäteen ja mitä vasta ihan viime tipassa. Ja että juhla olisi edes hieman yllättävä lahja, pieni mysteerielementtikin olisi ehkä tarpeen.

Ja siitä se idea sitten lähti.

V:n (V vs. elämä) 4-0 bileiden menu

AlkupalatPääruuat(ohjeeseen lisätty vähän palmusokeria, kalakastiketta ja kaffirlimeä, luilla tämän tyyppinen sichuanpeppermausteseos + korianteria)

... Ja niiden lisukkeet
Marinoitua mustapapusalaattia 
(ei ohjetta erikseen, sorry)

Jälkiruuat(väliin tuli myös yksi suklaamoussekerros)


Ja kun ruoka oli nautittu ja elokuun ilta alkoi hieman hämärtyä, puutarhaamme ilmestyi illallisen "petite four" Kalle Salonen, Hannu Pikkarainen, Antero Priha ja Risto Blomster soittamaan Jazzia.

Kalle Salonen big band
Kalle Salonen (hammond-urut), Antero Priha (trumpetti), Hannu Pikkarainen (rummut) ja Risto Blomster (basso).

Ja niin synttärisankari sai pari onnittelusanaa vaimolta, pusun ja me kaikki jammailimme lämpimässä, ihanassa elokuun illassa kunnes valo hävisi, ulkotulet syttyivät ja prinsessojen tanssikengät oli tanssittu puhki asti.

Kiitos vielä kaikille mukana olleille - juhlat olivat ihanat ja ikimuistoiset juuri teidän ansiostanne.


Kiitos myös Sellon lihatiskin väelle kaikesta vaivannöstä ja lukuisista neuvoista, kalatiskille upeasta kuhasta jonka sain valmiiksi nahattomana fileenä, parille Alkon luottomyyjälle, jotka kiusasin varmaan henkihieveriin asti arpoessani juhlajuomia ja tietysti Hammond-Jumala Kalle Salosen koko upealle muusikkoryhmälle, ystävälleni M:lle ja rakkaalle sisarelleni Mimmulle ja superpositiiviselle Mikalle. Niin ja sääkeijulle jonka suopeuden ansiosta illalla ei sittenkään satanut. Nappiin meni ihan kaikki - teidän avullanne. 


12 kommenttia:

Hiidenuhma kirjoitti...

Vau, mitkä juhlat! Sankari oli varmasti mielissään. Toteuttamastasi menusta saa hurjasti ideoita. Nyt vain odotellaan, että postailet loputkin reseptit :D

Nelle kirjoitti...

Hiidenuhma: ainakin tuon tomaattisalaatin saatte kohtapuoliin, sillä se on ehkä vuoden paras salaattini. Oikeasti.

Lisäksi noihin crostineihin on ohje, samoin briskettiin. Jotain muitakin vinkkejä saattaa tulla - kun vaan ehtisin kirjoitella. On vähän akuuttia aikapulaa tällä hetkellä! :)

Nelle kirjoitti...

Ai niin: ja menu oli silleen minusta onnistunut, että kerrankin riitti kun kaiken vaan nosti esiin - ei tarvinnut häärätä niin hirmuisesti keittiössä. V osallistui tosin viimeistelemällä brisketit grillissä - tosin tämä oli sankarin oma tahto :) Ja kyllä - sankarikin vaikutti onnelliselta :)

Miira kirjoitti...

Oih, tuollaisissa juhlissa olisin itsekin halunnut olla paikalla! Päivänsankari oli varmasti lahjaansa enemmän kuin tyytyväinen.

Reseptejä odotellessa, täälläkin on nimittäin kohta aviopuolison neljä-nollat suunnitteilla...

Anonyymi kirjoitti...

Aivan ihana idea! Perheemme oli juuri vieraina yksissä 60v-juhlissa ja sen jälkimainingeissa aloin hiukan miettiä josko itsekin järjestäisi omat 40v-juhlat. Osan voisin tehdä itse, osan varmaan mies auttaisi, ja loput olisi helpotus jos joku catering hoitelisi. Tuo jazz-bändi pimenevään kesäiltaan on ihan loistoidea, ethän pahastu jos ideaa lainataan! Ihan parasta vielä sekin että vaivannäkösi varmasti palkittiin kun vastaanottaja ymmärsi että kaikki oli tehty rakkaudella. Kyllä juhlat on kivoja! Hanna

Nelle kirjoitti...

Miira: toivottavasti ehdin kirjoitella noita pikapikaa. Onkin hurja kasa kaikkea mitä voisi julkaista (muutakin) :)

Hanna: ideat on tehty uudelleenkäytettäviksi. Ainakin meidän ystäväpiiri piti kovasti musiikista :) Joku ehdotteli että tästähän voisi tehdä jokavuotisen tradition ;) Noo, ehkei sentään - mutta hienoa oli. :)

Unknown kirjoitti...

No jo oli herkkua juhlapöydässä. Tota pöytää olis kuokkinu jo mielellään. Vielä oikein jazzia, ruokaa & tunnelmaa. Kyllä ihan kateeksi käy :)

Minna Vuo-Cho kirjoitti...

Näyttää ja kuulostaa ihanilta juhlilta - meillä isäntä vietiin vaan piknikille hyvien ystävien kanssa. Tosin olikin itse toivonut juuri tuollaisia juhlia :-)

Terhi kirjoitti...

Ihanan näköiset juhlat olet loihtinut! Herkullinen menu ja tuo jazzbändi ihan loistojuttu! Upeaa lukea tällaisia postauksia :)

Merituuli kirjoitti...

Oli kyllä kivat ja herkut juhlat, lämmin kiitos! Jazz-bändi loppukesän puutarhassa oli ihan ykkösjuttu!

Andalusiana kirjoitti...

isosti onnea - varsin onnistuneen näköiset kalaasit teillä on ollut :-)

Nelle kirjoitti...

Chef Jones: oli kyllä onnistunut setti vaikka itse sanonkin :) Kerrankin onnistuin myös siinä, etten ollut ihan keittiön vanki. Jee! :)

Minna Vuo-Cho: me ollaan niin kotonaviihtyväisiä ja meistä on ihanaa, kun ystävät tulevat kylään. Toki, piknikit on kyllä parasta kans! Ystävät <3

Terhi: Juhlia on myös mukavaa muistella. :) Kiva, jos jotain välittyy sinne ruudun toisellekin puolelle! :)

Merituuli: ihana kun tulitte, kiitos itsellenne! :)

Andalusiana: Kivaa oli - Ja ihan parasta että kaikki tuntuivat olevan hyvillä, rennoilla fiiliksillä ja sanoinko jo, ettei satanut! :)