maanantai 15. lokakuuta 2012

Munakoisopalloja ja rosmariinikurpitsaa eli syksyistä kasvisruokaa

kasvisruoka, munakoiso

Minä tykkään hyvistä kasvisruuista. Ilahduttaa aina kovin suuresti, jos joku on keksinyt pukea vanhat tutut uusiin vaatteisiin. Ihan parasta on lisäksi, jos ruokaan voi käyttää niitä vanhoja leivänkannikoita, joita meillä on ainakin kerääntynyt taas ihan liikaa.

kurpitsa, vanha leipä
Kurpitsasiivut jauhotetaan ja paistetaan rasvassa - todella helppo ja oivaltava tapa laittaa kurpitsaa.

Arvostelin Italialaiset mestarit - kirjan ruoka.fi - sivustolle ja innostuin kirjan kasvisruuista (ja muistakin resepteistä) niin, että olen kokkailuut noiden erinomaisten kurpitsalastujen (ohje löytyy osana postaustani ruoka.fi:ssä) lisäksi kirjasta myös kaikenlaista muutakin.

munakoisopyörykkä, tomaattikastike
Nämä pallot tarjoiltiuin italailaisittain, mutta mausteilla muunnat perusreseptiä minne päin maailmaa haluat.

Nämä munakoisopallot ovat tuosta kirjasta - tomaattikastikkeen pyöräytin vaan jostain selkäytimenjatkeen alkupäästä saapuneilla reflekseillä, enkä kyllä oikein muista mitä muuta siihen meni kuin sardellia, öljyä, Aji cristal - chiliä, valkosipulia, tomaattia, balsamico- etikkaa ja tietenkin mustaa pippuria. Varmaan joku rosmariinin- ja timjamin oksa? Ja sitten vaan keitetään kunnes soosi on paksua...


Koska kokkasin näitä munakoisopalloja ja kurpitsalastuja samalle lautaselle tein sitä kurpitsojen kanssa tarjottua maustettua leivänmurua isomman annoksen ja käytin samaa murua myös näiden munakoisopallojen leivitykseen. Mutta näiden palleroiden resepti on juuri sellainen mitä jokainen voi sitten omassa keittiössään tuunata siihen suuntaan kuin haluaa; noihin voi jauhelihapullien tapaan ajaa melkein mitä makuja vaan. Esimerkiksi aika hauskoja turkkilaishenkisiä palloja saisi, jos laittaisi mukaan taatelisilppua, jeeraa, kanelia, muskottia ja harissa - tahnaa. Tai entäpä vuohenjuusto ja punasipulihilloke? Tai sitruuna, minttu ja feta? Ja lisäkkeenä voisi tomaattisoosin sijaan tarjota myös vaikka tsatzikia. Erikoisempana versiona voisi tehdä inkiväärillä taitetun thaihenkisemmänkin sovelluksen ja lisäksi vaikka luumukastiketta. Vaihtoehtoja on varmaan yhtä monta kuin on mielihalua ja jääkaappiin jääyttä jämää.

Mutta näillä pyöryköillä kohti alkavaa viikkoa!

Munakoisopalloja (n. 14 kpl sanoo kirja, meillä tuli enempi)

kasvisöljyä paistamiseen
3 munakoisoa, pieninä kuutioina
3 rkl tuoretta parmesanraastetta
suolaa ja tuoretta mustapippuria myllystä
6 basilikanlehteä revittynä
60g vanhentunutta leipää (n. puolitoista sämpylää) vedessä pehmitettynä
kuivattuja leivänmurusia leivitykseen

Kaada isolle pannulle niin paljon öljyä, että pohja peittyy reilusti. Lisää munakoisokuutiot ja paista hämmentäen kunnes ne ovat kullanruskeita. Poista ne pannulta. valuta hyvin keittiöpaperin päällä ja jätä jäähtymään.

Sekoita kulhossa munakoiso, parmesani, muna, suola ja pippuri, basilika ja leipä. Pyörittele seoksesta saksanpähkinän kokoisia pyöryköitä ja leivitä ne leivänmurulla.

Vaihda pannulla oleva öljy uuteen ja kuumenna miedolla lämmöllä. Lisää munakoisopyörykät ja paista kunnes ne ovat kullanruskeita. Omana huomiona sanottakoon, että paisto on syytä tehdä erissä, jottei öljy jäähdy liikaa. Laitoin vielä valmiit pyörykät hetkeksi talouspaperin päälle ja pidin ne kuumana uunissa kunnes sain kaikki paistettua.

Tarjoile tomaattikastikkeen ja parmesan- raasteen kanssa.

7 kommenttia:

Ciacy kirjoitti...

Olipas kiva ohje. Meillà on munakoisoja niin paljon, ettà kiva saada uusia ohjeita niiden varalle :D

Jael kirjoitti...

Kivalta kuulostavat nuo munakoisopallot.Täällä erään hyvänkin ravintolan listalla on muutaman vuoden ollut menussa munakoisofalaffeli,joissa pinta on sileämpi kuin noiden pallosten,mutten ole löytänyt niiden ohjetta.Oliskohan noissa jotain samaa....

Jael kirjoitti...

Löysinpä sitten munakoisofalaffelien ohjeen ja käännän sen sulle tänne,kun tykkäät kokeilla eri ohjeita_:

Munakoisofalafel(15 pallosta)

30 gr voita
1 keskikokoinen,hyvin silputtu sipuli
500 gr paahdetun falafelin "lihaa"
suolaa ja karkeaa mustapippuria
3 murskattua valkosipulin kynttä
60 gr hienoksi raastettua parmesaania
3 vispattua kananmunaa+2rkl vettä
1 kupillinen jauhoa
korppujauhoja
öljyä paistamiseen

Pannussa sulatetaan voi,jossa ruskistetaan sipuli ja valkosipuli(5 min);munakosomassa lisätään ja annetaan paistua,kunnes kaikki nesteet ovat haihtuneet pois.Otetaan pois liedeltä ja jäähdytetään kunnolla,jonka jälkeen parmesaani lisätään joukkoon.Annetaa jähmettyä jääkaapissa tunnin verran.Massasta pyöritetään pieniä pallosia,jotka asetetaan tarjottimelle,joka laitetaan vielä tunniksi jääkaappiin.Ota esille 3 lautasta,johon yhteen tulee jauhot ja toiseen sekoitetut kananmunat ja kolmanteen korppujauhoja.Palloset kieritetään ensin jauhoissa,sitten kananmunaseoksessa ja lopuksi korppujauhoissa.Laitetaan jääkaappiin vielä puoleksi tunniksi,jonka jälkeen palloset paistetaan öljyssä kunnes niiden pinta on kullankeltainen


Ehkä hieman hankalampi ohje kuin nuo sinun,koska tässä on nämä odottamiset välillä ,mutta tosi hyvät,suosittelen.
Kuva noista pitäisi löytyä täältä
http://images.mouse.co.il/storage/2/4/ggg-120122104_0717500_0..jpg

Merituuli kirjoitti...

Minua oikein naurattaa - olen lainannut saman kirjan kirjastosta ja merkinnyt sieltä nämä samat ruuat. ja monta muuta. Sardinialainen leipälasagnekin kiinnostaisi, mutta leipien teko tuntuu turhan työläältä (kun ohjeen netistä kaivoin). Blogistamme löytyy valkoviinikukko ja juuressose kuten mestarit ne tekevät.

Antonio Carlucciolla on muuten tosi inspiroiva sienikirjakin.

Nelle kirjoitti...

Ciacy: o tosiaan, kokeile ihan rennosti omilla mausteilla - varmasti hauskoja palloja :) Tuo pelkkä basilika oli ihan ok, mutta aika safe.

Yaelian: kiitos ohjeesta! Kun tulee hyvä kokkaushetki niin pistetään kokeiluun!

Merituuli: great minds jne... ;) joo, kirja ei tosiaan kuvillaan inspaa niin välittömästi kuin Jamien kirjat, mutta tuli monen reseptin kohdalla sellainen olo että niin, tästä se Jamie on varmaan lähtenyt muuntamaan mieleisekseen jotain juttua X:)

Jael kirjoitti...

Hups,olin kirjoittanut tuonne paahdetun falefelin lihaa,tarkoitin tietenkin paahdetun munakoison....

Nelle kirjoitti...

Yaelian: ei haittaa, vähän ensin ihmettelin, mutta oli hyvä että korjasit - olisin varmaan muuten ajatellut sinun tarkoittavan kikhernemössöä :) Täytyy varmaan kokeilla näitäkin:)