torstai 25. lokakuuta 2012

Kurpitsarisottoa, cashew-pähkinöitä ja salviaa

kurpitsa, salvia, risotto

Käykö teille muillekin kotiäideille useinkin niin, että tuijottelette lapsen päikkäreiden aikana upeita lounaslistoja tietäen, että on ihan turhaa kuvitellakaan pääsevänsä lounaalle vaikka Helsingin keskustaan? Ja entäs sitten, käykö teille sitten niinkin, että jossain välissä on vaan pakko yrittää kokata sellaista ruokaa itse? :)

Olen kuullut hyviä huhuja Bistro Helsinki 15:stä, mutten ole koskaan käynyt siellä. Olen kuitenkin tykännyt heidän FB - sivustaan ajatuksella, etten unohtaisi mennä sinne sitten joskus kun olen lounasaikaan keskustassa enkä tiedä minne menisin. Kun harvoin pääsee, niin tulee runsaudenpula, menee lukkoon eikä muistakaan kuin jotain sellaisia paikkoja, joissa on käynyt joskus vuonna miekka ja kirves. No olen siis päivästä toiseen tuijotellut täällä kotosalla uutisvirrassa lipuvia, toinen toistaan hyvännäköisempiä lounaslistoja toivoen, että olisi jotain sellaista lounaaksi ;) Kunnes sitten eräänä päivänä verkkokalvooni pikselöityi "kurpitsarisottoa, cashew - pähkinöitä ja salviaa". Voi ei. Pakko saada. Pakko kokeilla. Kurpitsa ja salvia, salvia ja kurpitsa.

Ja niin täällä Nellen koekeittiössä sitten ryhdyttiin kurpitsarisoton luontipuuhiin. Tuohon risottoon voisi hyvin käyttää tähteet uunissa paahdetusta kurpitsasta, jos sellaisia on. Minulla kun ei ollut, eikä ollut aikaakaan paahtaa sitä kurpitsaa uunissa tyydyin paahtamaan kurpitsakuutioita voissa, risottokasarin pohjalla ennenkuin aloitin risoton teon.

kurpitsarisotto, talvikurpitsa

Ensimmäiseen versioon tein hyvin hyvin perusrisoton hieman makealla biancolla ja salottisipulilla. Ja kun risotto oli valmista, sekoitin mukaan mascarponepurkin lopun ja paistoin voissa pinnalle salvianlehtiä ja muutaman kurpitsasiivunkin. Näytti hyvältä, kuulosti hyvältä, Mutta... Lopputulos oli minusta liian raskas. Olin kuvitellut mielessäni salvian ja kurpitsan liiton raikkaaksi, unelmankevyesti yrttiseksi ja herkän pähkinäiseksi. Sellaiseksi joka sopisi täydellisesti hieman petrolisen rieslingin pariksi. Mutta ei. Ei se ensimmäinenkään pahaa ollut, mutta olin päättänyt pystyä parempaan. Ainakaan mascarponea sinne ei laiteta.

risotto, kurpitsa, salvia

Ja eilen, kun I nukkui hienosti pitkiä päikkäreitä otin projektia uudelleen niskasta kiinni; tällä kertaa käytin risottopohjaan valkoviiniä ja yhden ruodin varsiselleriä raikastamaan. Jotain pehmeää ja makeaa kuitenkin halusin mukaan, joten ripsautin sekaan ruokalusikallisen rusinaa. Rusinasta tulee risottoon aavistus sherryn vivahdetta, joka käy paahtuneen kurpitsan kanssa älyttömän hyvin.

Paahtaessani kurpitsoita annoin niiden saada vain ihan vähän väriä ja laitoin salvian oksan mukaan voihin paahtamisen loppuvaiheessa. Voi vapauttaa salvian aromit uudella tavalla, mutta varo polttamasta salviaa! Salvia ja kurpitsa suristetaan pienen vesitilkan kanssa yleiskoneessa mössöksi, joka sitten sekoitetaan valmiiseen risottopohjaan viimeistelyvaiheessa. Vähän parmesania ja vot. Tämä on muuten yksi niistä harvoista ruuista, johon käyttäisin valkopippuria. Minusta se sopii herkkään risottoon mustaa paremmin. Mutta olevarovainen - valkopippuria tulee helposti liikaa, etenkin jos et ole tottunut sen makuun. Lisää siis vähän kerrallaan ja maista välillä.

Ja vaikkei minulla sitä petrolista rieslingiä ollutkaan, risotto teki hyvin kauppansa niin äidille kuin pojallekin. Ja niin me istuimme siinä flunssaisina kuulaassa syyspäivässä ja nautiskelimme höyryävän kuumaa risottoa. Jälkiruuaksi äiti sai teetä. Ehkä se ruokalistojen seuraaminen ei sittenkään ole pöllömpi idea.


Kurpitsarisotto cashew - pähkinöitä ja salviaa (n. 3-4:lle kuvissa näkyvän kokoinen keko)

250g kurpitsaa
n. 40g voita
1 salvian oksa

1 banaanishalottisipuli
1 sellerinvarsi
1 valkosipulin kynsi

230g risottoriisiä
loraus valkoviiniä
1 rkl rusinoita
1 kanaliemikuutio (tai kasvisliemi) + kiehuvaa vettä
n. 80g cashew - pähkinöitä (paahdoin uunissa)
n. 20g kasa parmesanraastetta (ehkä 1,5 dl?) + vähän pinnalle lopuksi
suolaa
valkopippuria

Laita voi pannulle ja anna sen sulaa. Lisää kuutioitu, kuorittu kurpitsa ja paahsa paloja kunnes niissä on hieman väriä. Lisää pannulle salvian oksa ja paista vielä, kunnes lehdet ovat kurtistuneet hieman.

Kalasta kurpitsapalat ja salvia pannulta sekoittimeen ja jätä voi pannulle. Muusaa kurpitsa sekoittimessa. Voi olla, että sinun tarvitsee lorauttaa hieman vettä (0,5-1 dl) tehosekoittimen silppuriin, jotta saat seoksen pyörimään ja tasaiseksi.

Paahda cashew - pähkinät uunissa tai pannulla kullanruskeiksi. Laita sivuun odottamaan. Silppua sipuli ja selleri. 

Lisää sitten silputtu shalotti ja sellerinvarsi pannulle voihin ja kuullota 1-2 min. Lisää murskattu valkosipuli ja sekoita hetki. Lisää sitten risottoriisi ja sekoita riisiä kovalla tulella sipulien seassa hetki ruskistamatta sitä. Lisää sitten tilkka valkoviiniä, rusinat ja sen jälkeen kana- tai kasvislientä (ja vettä) kauhallinen kerrallaan riisin sekaan ja keitä risottoa sekoitellen hiljaisella tulella, kunnes riisi alkaa olla melkein al dente. Lisää sitten pähkinät ja kurpitsamössö. Sekoita ja kun riisi on sopivaa, mausta pippurilla ja suolalla sekä parmesanraasteella.

Voit toki paahtaa päälle salviaa voissa jos haluat, mutta pelkkä parmesanraastekin toimi hienosti. Ihanaa torstaita, ihmiset.


4 kommenttia:

Virpi kirjoitti...

Aika monella saattaisi jäädäkin sinne haaveilun tasolle - olet sinä melkoinen superäiti ja superkokki, kun loihdit tämmöisiä kauniita ja mahtavia annoksia vauva-arjen keskelläkin!

Taina kirjoitti...

Täysin samaa mieltä Virpin kanssa! =)

Lisa kirjoitti...

Onpas herkullisen näköistä! Tykkään itse myös tehdä risottoa, mutta ei aina kaiken hässäkän keskellä ehdi kun pari pientä samalla juoksee ympäriinsä :))

Nelle kirjoitti...

Virpi ja Taina: uhhuh, kiitollisena otan vastaan suitsutuksen, oli aihetta tai ei:) Täällä flunssaisen vauva-arjen keskellä tuntuu tänään kaikkea muuta kuin superilta. Ja illalla olis se Gaalakin - tauti supisti jo joukkuetta yhteen naiseen ja silläkin on petterinenä ja ääni kuulostaa epävireiseltä, yskivältä varikselta! ;)

Lisa: ei meilläkään joka päivä ole risottoa :) Mutta joskus on pakko vähän harrastaa:) Risoton kanssa voi muuten vähän fuskatakin kun käyttää kannellista kasaria. Veden voi lisätä n. kolmessa erässä kun peittää sekoituksen jälkeen risoton kannella. Siellä se muhii sitten valmiiksi. :)