perjantai 5. lokakuuta 2012

Gangna... eiku New York style omppumuffinssit karpaloilla

new york style muffin


Mulla ja muffareilla on juttu. Se on semmonen, että muffinssit tuoksuu, tuntuu ja näyttää tosi hyvälle ja sit mä syön ne. Tai ainakin monta. Näistä tuli hyviä, mutta ehkä pikkuisen liian maustekakkumaisia, sillä jotenkin kuvittelin aitoamerikkalaista reseptiä ja toistakin seuraillessani, että lopputulos olisi jotenkin samettisempi. Mutta todella mehukkaita ja aromaattisia näistä tuli - eikä niitä ole enää yhtäkään jäljellä.

muffinssi, pähkinäcrumble
Muffinssien päälle ripotellaan lähinnä pähkinöistä, sokerista ja voista tehty crumble joka karamellisoi muffinssin pinnan.

Kun annoin satsista kahvipullat naapurille, naapurin isäntä oli lähettänyt kiitosten lisäksi viestiä, että noissa kakkusissa on pakko olla jokin salainen mauste. Niin hyviä ne hänen mukaansa olivat olleet.  No, naapurin isännällä tuntuu aina olevan vähän veitikkaa silmäkulmassa ja loputtomasti mukavia pikkuisia kohteliaisuuksia toisille. Se sellainen on muuten karehdittava ominaisuus ja niin toivoisin, etteivät kaikki hyvät jutut tulisi mieleen aina viiveellä, jälkikäteen vaan siinä, heti kun ihmisten kanssa on kasvokkain. Miten paljon parempi paikka maailma olisi, jos älyäisi pukea ne hyvät ajatukset sanoiksi toisten kanssa kohdatessa; siinä ja silloin. Harmittavan usein vain tulevat meikäläisellekin mieleen vasta jälkikäteen. 

mausteinen omenamuffinssi
Taikinaan voi omppujen kaveriksi laittaa rusinoita ja saksanpähkinöitä tai karpaloita ja pekaaneita, kuten meillä.

Eikä niissä muffinsseissa mitään kovin salaista ollut, mutta kanelia ja luomusitruunaa niihin laitettiin vähän joka välissä ja pintaan ripoteltiin sokerinen ja pähkinäinen crumble joka muffinssin paistuessa karamellisoitui ihanan rapsakaksi muffarin pintaan. Ihania ideoita näistä muffinseista jäi taskuun ja sainpa käytettyä näihin harhaostokseksi osoittautuneen karpalo- tuorejuuston. Idea oli minusta hyvä, mutta käytännössä en sitten osannutkaan käyttää makeaa tuorejuustoa mihinkään. No, näihin se menee ihan sukkana - korvasin alkuperäisen reseptin rusinatkin karpaloilla kun niitä kerran oli jos juustossakin.

kaneli, omenat

Seuraavalla kertaa halusisin tehdä sellaisia vaaleampia muffinsseja, sellaisia mitä myydään robertsilla ja ex-waynesilla. Tosin, niihin luulen että osa jauhoista täytyy korvata perunajauholla ja kananmunia voisi tulla vähän vähemmän... Ei kellään sattuisi olemaan valmiiksi sellaista reseptiä, jolla tulisi silkkisensamettisia vaaleita omenamuffinsseja? :) 

Nauttikaa lehtien pehmittämistä kahisevista kaduista - on kuin luonto pelaisi riehakkaiden lasten tavoin lehtisotaa. Ehkä tuulella ja lehdilläkin on joku juttu. Mihin se kesäkin katosi? 

New York style omppumuffinssit (ohjeen mukaan 24 kpl, minä sain aikaan vähän vähemmän)

(1 kuppi on n. 2,36 dl)

Kuorrute (aineet sekoitetaan keskenään):
1/2 kuppia eli n. 1,2 dl pekaanipähkinöitä (alkuperäisessä ohjeessa saksanpähkinöitä)
1/2 kuppia eli 1,2 dl fariinisokeria
1/4 kuppia eli n. 0,6 dl vehnäjauhoja
1 tl kanelia
1 tl sitruunankuorta, raastettuna
2 rkl sulaa voita

Muffinssitaikina:

2 kuppia elikkä n. 4,7 dl omenalohkoja
2 kuppia vehnäjauhoja eli n. 4,7 dl (suomalaiset jauhot saattavat tehdä jämäkämmän takinan - voit halutessasi hieman vähentää jauhomäärää tai lisätä vähän enemmän voita kun sekoitat taikinaa)
3/4 kuppia eli 1,8 dl ruskeaa sokeria
1/2 kuppia eli 1,2 dl sokeria
2 tl soodaa
1/2 tl suolaa
1 1/2 tl kanelia
1/2 tl neilikkaa
1/8 tl muskottia
1/2 kuppia eli 1,2 dl karpaloita (alkuperäisessä rusinoita)
1/2 kuppia eli 1,2 dl pekaaneita (alkup. saksanpähkinöitä)
3 munaa, rikottuna
1/2 kuppia eli 1,2 dl voita sulana
4 unssia eli n. 113g tuorejuustoa pieninä paloina
1/2 tl vaniljaa (laitoin reilun teelusikallisen vaniljasokeria.

Sekoita kuorrutteen aineet keskenään ja laita syrjään.

Sekoita muffinssitaikinan kuivataineet toisessa kulhossa ja toisessa kulhossa sekoita kananmunat, tuorejuusto, sitruunankuori, sula voi ja omenat.

Sekoita kuivat ja kosteat aineet keskenään. Taikinan pitäisi olla suhteellisen pehmeää mutta meillä ainakin vaadittiin pieni loraus vielä ylimääräistä sulaa voita, että taikina ei ollut liian jämäkkää.

Jaa sitten taikina muffinssivuokiin ja pirskottele kuorrute taikinan päälle. Paista n. 190 asteessa 20-25 min tai kunnes ovat kypsiä. Muffinssin koko vaikuttaa paistoaikaan. Anna muffinssien jäähtyä n. 5 min ennenkuin irrotat ne vuuista ritilälle. Malta vielä, kunnes muffinssit ovat jäähtyneet ja tarjoa teen kera.  

4 kommenttia:

Mausteinen Manteli kirjoitti...

Joo näitten erinomaisuutta en kyllä epäile. Mä jos leivon joulunaikaan sellasen oikein hedelmäisen maustekakun, niin saatan syödä yksikseni ihan kamalia määriä ja kuivakakustahan näkee tosiaan selkeesti paljonko on mennyt niin .. ei voi usein leipoa ;) Näitä mun pitäis koittaa..ei kai kukaan muista montako leipoi alunperin ;)

Nelle kirjoitti...

Mausteinen manteli: ei muista, ei ;) Musta ihan paras oli se pinnalle tullut kuorrutus, en ollut aatellut että niinkin voisi tehdä muffareille :) Varmaan kopioin ideaa vielä muuallekin :)

Heidi/Mustikkasuu kirjoitti...

Nämä olivat ihan mahtavia, kaikki kehuivat. Kiitos ohjeesta! :) Mukavaa viikkoa!

Nelle kirjoitti...

Melody: kiva kun tykkäsit:) Ihanaa syysviikkoa sinne myös!