torstai 15. heinäkuuta 2010

Ruokaisampi kukkakaalisalaatti kapriksilla

kukkakaali-kananmunasalaattia

"Tämä on vähän niinkuin perunasalaatin ja cole slaw:n välistä " sanoi V kun tarjosin tätä kermaviilistä kukkakaalisalaattia hänelle toissapäivänä, eikä hän ole lainkaan väärässä. Alunperin sain tähän idean käydessäni ravintola Martassa lounaalla.

Kukkakaalin kukinnot kannattaa pilkkoa vielä tätäkin pienemmiksi

He olivat tehneet lisäkesalaattipöytään yksinkertaista, mutta viehättävää salaattia johon kukkakaalin nuput oli nypitty floreteiksi, mukaan oli laitettu pieniä kapriksia ja kermaviiliä. En tiedä oliko salaatissa mitään muuta (etikkaa?), mutta se toimi tosi hyvin.


Kermaviili yhdistettynä kukkakaaliin tosiaan toi minullekin mieleen perunasalaatin ja tuumasin, että tästä saa hauskan illallislisäkkeen kalalle kun lisää mukaan vähän perinteisen perunasalaatin muitakin aineita: omenaa, kevätsipulia ja kenties jopa keitettyä kananmunaa.

Joten, tuumasta toimeen.


Ja tästäpä tulikin oikea herkkusalaatti: kermaviili on mukavan kepeä ja raikas, se sopii ihanasti yhteen kukkakaalin kanssa ja omena tuo aavistuksen makeutta, kapris suolaa. Minä tykkäsin myös kananmunan ja kevätsipulin tuomista lisämauista, koska ne täydensivät hienosti salaatin kanssa tarjottua kalaa. Tälläisillä helteillä tämä salaatti on minusta myös mukavaa vaihtelua helposti nuutuville salaatinlehdille.


Suosittelen muuten tekemään kukkakaalin kukinnoista aika pieniä, ehkä jopa pienempiä kuin minä. Koska kukkakaalia ei tässä ohjeessa kypsennetä mitenkään, pienemmillä kukinnoilla suutuntuma on mukavampi. Salaatti vain paranee kun se ehtii maustua muutaman tunnin ennen ruokailua tai vaikka yön yli.

Teitpä siis salaatin pelkillä kapriksilla ja kermaviilillä tai rikkaampana versiona omenalla ja sipulilla niin tätä kannattaa kokeilla. Helppo, kesäinen ja vähän erilainen salaatti. Kiitos vaan Martat!


kukkakaali-kaprissalaattia


Ruokaisa kukkakaaisalaatti (ainakin 4:lle)

1 isohko kukkakaali n. 700-750g
puoli purkkia n. 80g kapriksia
1 happamahko omena
pari kevätsipulin vartta tai 1 iso
2-3 rkl pehmeää vaaleaa balsamico-etikkaa
1-2 purkkia kermaviiliä, maun mukaan. (laitoin ensin yhden 200g purkin, mutta lisäsin myöhemmin toisenkin)
3 keitettyä kananmunaa

Keitä kananmunat (8 min on minusta hyvä) ja jäähdytä ne. Pilko kukkakaalista kukinnot pieniksi suupaloiksi. jos käytät isoja kapriksia halkaise ne ja laita kukkakaalien sekaan. Voit lorauttaa kapristen etikkaa mukaan tai käyttää vaaleaa balsamicoa. Pyörittele kukkakaaleja hieman vaaleassa balsamico -etikassa.

Kuori omena ja tee siitä kutioita. Sekoita omenakuutiot, sipulinvarsisilpu ja kermaviili kukkakaaleihin. Koristele halutessasi kananmunalohkoilla. (voit myös kuutioida munan ja sekoittaa sen salaattiin)

Anna salaatin maustua jääkaapissa muutaman tunnin tai seuraavaan päivään. Nautiskele paistetun tai grillatun kalan kanssa.

7 kommenttia:

Merituuli kirjoitti...

meillä on ihan vieressä Illilän tila,josta saa vastanostettua kukkakaalia. taidan ryhtyä kokeilemaan näitä ohjeita!

Nelle kirjoitti...

Merituuli, kannattaa kyllä. Tuo oli tosi hyvää, samoin kuin se kukkakaalicous-cous. Ihan erilaisia mutta hyviä.

Ne floretit on ihan oikeasti hyvä irrotella pienemmiksi vielä kuin minun kuvissani: ihana kermaviili pääsee paremmin joka puolelle ja isoja paloja on työlästä pureksia. Minusta tuntuu myös, että etikka ehtii pehmittää pienemmät floretit paremmin. :)

Anonyymi kirjoitti...

Ystäväni ja kaimani Maria (joka muuten myös on Martta ;-) tekee kukkakaalisalaatin niin että purkilliseen kermaviiliä hän lisää ruokalusikallisen majoneesia ja pikkuisen vähemmän sinappia (eli vain niin paljon että se taittaa maun, majoneesi taas pyöristää sen vähän). Sen jälkeen hän pilkkoo kukkakaalin suht'koht' pieniksi paloiksi ja lisää kastikkeesseen vain niin paljon kukkakaalia että kastike pääsee hyvin joka puolelle (kuten itsekin huomasit). Tämän jälkeen hän vielä lisää pari tomaattia pieneksi pilkottuna (tai kirsikkatomaatteja halkaistuna) hyvin kevyesti sekoittaen (tai ei ollenkaan). Ai niin, muut mausteet ovat suola ja valkopippuri. Ihana lisäke grilli- tai kalaruo'ille.
Täytyypä kokeilla myös sinun versiosi!

Maria

Nelle kirjoitti...

Anonyymi: Hyviä ideoita! Minäkin mietin tehdessäni, että laittaisinko vähän majoneesia ja sinappia. Mutta sitten halusinkin vain kermaviilin raikkautta ja kananmunaa tuomaan täyteläisyyttä. Mutta kukkakaali ja kermaviili ovat kyllä niin hyvä yhdessä että varmaan teen toistekin. :) Pitää muistaa vinkkisi!

Anonyymi kirjoitti...

Voi ihanaiset siskot, tämä oli niin ihanaa, ettei melkein sanotuksi saa.

Tähän saakka ehdoton lempparikukkakaali on ollut se murusina voissa paistettu, mutta nyt saadaan hieman vaihtelua ;)

Huomenna taas torille kukkiksia ostamaan..

Kiitos!

Mari

Nelle kirjoitti...

Mari: tosi kiva kuulla että tykkäsit, sillä meillä tuo salaatti menee taatusti itselläkin käyttöön moneen kertaan. Yksi aika yllättävistä jutuista jotka kuitenkin toimii!

Ihanaa, lämmintä ja rentouttavaa kesän jatkoa sinnekin!

nimim. loma-nelle:)

atronii kirjoitti...

Kukkakaali keitettynä ei minulle maistu, mutta Illilän tilan olen tuntenut jo vuosia. Tänä vuonna ostin sieltä mansikoita ensimmäisen kerran.