maanantai 19. heinäkuuta 2010

Kaupunkipuutarhan lomaletkut

Yrttitarha
Loma ja sen mukanaan tuoma pako kaupungista aiheuttaa aina pienen ongelman kaupunkiyrttitarhan hoitoon. Olemme siinä mielessä onnellisessa asemassa, että meillä on ihania naapureita; he vahtivat asuntoa ja hakevat posteja, monena kesänä he ovat myös hoidelleet kukkien kastelua. Mutta vaikka kuinka ihanien ihmisten keskellä eläisikin, olisi silti kiva, että kukkien ja yrttien kastelun saisi hoidettua jotenkin edes semiautomaattisesti. Etenkin kun nyt on niin kuuma, että kukat tarvitsevat hoitoa melkein joka päivä.


automaattinen kastelu

Pari vuotta sitten V osti todellisena rakkaudentekona minun yrteilleni Hozelockin automaattikastelulaitteen ihan pyytämättä. Olin onnesta soikeana kun se kannettin kotiin. :) Se toimiikin tosi hyvin sellaisenaan: letku kiinni, jokaiseen purkkiin vedetään keskusyksiköstä putki ja ajastin haluttuun kasteluajankohtaan ja -aikaan.

Vaikka kaiken piti olla yksinkertaista, kukkien kastelu ei kuitenkaan sujunut täysin ongelmitta. Me jouduimme tekemään kastelulaitteesen haaran, että nurmikolle ja kukkapenkeille saatiin myös sadetusta. Tämä haara osoittautui ongelmaksi. Jostain syystä ajastimen käynistyessä paine letkussa kasvaa niin suureksi, ettei letku pysy kiinni: niinpä naapurin rouva on jo parina kesänä soittanut, että kävi sulkemassa hanan koska liitin ei pysy kiinni. Ensimmäisen kerran jälkeen vaihdettiin liittimiä parempiin, mutta ongelma ei vaan korjaantunut ja taas puhelin soi.

nippusiteetNippusiteellä tiukempi sovite :)

V oli rautakaupassa sitten kertonut näistä liitinongelmista ja saanut vinkin jota kokeilimme nyt sitten tänä vuonna: kaupan esittelyputket kootaan näytille siten, että liittimen taaksepäin vedettävä osa lukitaan kiinteästi paikalleen nippusiteillä. Näin pitkäkyntiset eivät saa littimiä esittelyistä mukaansa ilman, että katkaisevat nippusiteitä. Sivuvaikutuksena tällä tietysti on, että lukitus ei pitäisi päästä aukeamaan millään tavoin itsestäänkään. Tätä siis kokeillaan ja toistaiseksi vaikuttaa lupaavalta; puhelin ei ole vielä soinut ja me olemme vähitellen pääsemässä lomatunnelmiin.

Sen verran on kyllä sanottava, että viimeinen viikko ennen lomaa oli aikamoinen rutistus: kun vihdoin pääsimme mökille lauantaina, lähempänä puolta yötä - olin aika kaikkeni antanut. Pari päivää on mennyt lähinnä toipuessa ja levätessä. A saapui tänään ja huomenna olisi tarkoitus sitten juhlistaa vähän synttäriä jälkikäteen. Uunikin on korjattu ja vaikuttaa siltä, että kakun paisto saattaisi onnistua joten ei muuta kun ideoimaan kakkutäytteitä! :)

lemondropNelle ylpeänä esittää: meikäläisen lemondrop.


Olisipa tosi kiva juttu, jos se kotikukkien kastelu nyt tuolla virityksellä toimisi. Lemondropissa oli jo hienoja chilin alkuja - ei kyllä lähtiessä vielä yhtään keltaista. Mutta ehkäpä ne ovat jo valmiita kun V käy viikolla kotona ja saamme maistiaisia... :)

2 kommenttia:

Yaelian kirjoitti...

Onpa kukoistavan näköiset kasvit ja tuo chili samoin!
Mulla on sellainen kasvien babysitter,mutta paristot maksaa enemmän kuin itse laite,joten oli vähän turha ostos.Yleensä käytän vesisanko+paksu puuvillalankasysteeemiä,ja aika hyvin on sekin toiminut.

Nelle kirjoitti...

Yaelian, niinhän sitä sanotaan, että vanha konsti on parempi kuin pussillinen uusia :) Olen kyllä tykännyt tuosta kastelupömpelistä - patteritkin riittävät kesäksi ja ylikin, kun ei niitä tarvita kuin siihen ajastimeen joka kytkee veden laitteeseen ja pois. Kunhan nyt vaan se haarapalan liitos kestää :)

Erityisen kiva tuo on amppeleille, joita ei oikein voi siirtää katoksen alta ihan täysin sään armoille. Tänä vuonna kukkien kasvatus on ollut helppoa: kun vie vaan vettä kukille niin aurinko ja lämpö hoitavat loput!