keskiviikko 19. toukokuuta 2010

Vuohenjuustocrostineita vihrepippurisiirapissa haudutetulla raparperilla

vuohenjuustocrostinit raparperilla ja korianterilla


Joka kevät näemmä harmittelen, että en oikein osaa hyödyntää raparperia tarpeeksi. Siitä tulee tehtyä aina raparperipiirakkaa ja raparperikiisseliä, joissa ei sinällään ole mitään vikaa. Raparperia kuitenkin yleensä tulee yli tarpeen ja nämä keväiset ensimmäiset raparperit ovat niin herkkiä ja ihania, että niistä nyt vaan pitäisi olla muuhunkin, kuin kiisseliin. Ja iloisesti voin ilmoittaa, että tällä kertaa osuin ihan nappiin raparperiviritelmäni kanssa.

Idean tähän alkupalaan sain osittain, kun näin takapihallemme istuttmani raparperipuskan uudet varret ja kieltämättä innoituksena toimi myös se Dominique - vierailun ankanmaksa-annos. Myös happamien marjojen/raparperin ja vuohenjuuston yhdistäminen on kummitellut jo aikaisemmin mielessäni - tosin ei aina kovinkaan onnistuneesti.

Ongelma raparperin kanssa monesti on, että se hajoaa. Niinpä tuumasin, että mitä jos keittäisin erilaisen sokerisiirapin - sellaisen johon laittaisin vähän potkua vihrepippurista ja miedosta keltaisesta chilistä, jota minulla oli kaapissa. Sitten vain nopeasti kiehauttaisin varret siirapissa ja jättäisin ne marinoitumaan yön yli. Sitten yhdistäisin sen oikein kermaiseen, suht mietoon ja pehmeään vuohenjuustolla säväytettyyn vaahtoon...


raparperit kiehautetaan vain nopeasti

Lopputuloksena oli omasta mielestäni ehkä alkupalalautasen onnistunein pikkupurtava; raparperi jäi kauniin punaisesti ja piti hyvin muotonsa, kun en keittänyt sitä rikki. Kiehautin valmiit annospalan kokoiset raparperit vaan n. minuutin veran siirapissa ja nostin sitten koko hoidon jäähtymään. Makea ja aromaattinen raparperi sopi ihanasti vuohenjuuston pariksi. Mutta ostakaa nyt sitten herrantähden ihan oikeaa, kunnollista ja laadukasta vuohenjuustoa. Kysykää vaikka ihan siltä juustotiskin myyjältä ettette törmää sellaiseen kamaluuteen kuin minä tuossa talvisalaatissani taannoin.

Luulen, että minun täytyy joskus tässä kokeilla tätä vielä ankan maksankin kanssa, en usko että se on lainkaan pöllömpää. Lisäksi oli tietty kiva, kun tämä saatiin mimmun kanssa preparoitua jo etukäteen, edellisenä päivänä. Kun alkupalojen aika sitten tuli, ne oli suhteellisen helppoa kasata tarjolle.

Noita nuoria raparpereja voisi muuten hyvin marinoida valmiiksi purkkiin, ne taatusti säilyisivät siirapissa ihan hyvin vaikka kesän juhlia varten; booleihin, salaatteihin, täytteisiin, alkupaloihin...


Stockan pähkinäleipä

Pohjaksi näille crostineille leikkasin ja paahdoin leivänpaahtimessa ihan ohuita siivuja Stokkalta ostamaani pähkinäleipää. Myös makea saaristolaisleipä olisi varmaan käynyt hyvin. Mutta pähkinäleipä ei ainakaan varastanut raparperin, vihrepippurin ja vuohenjuuston onnistuneeksi osoittautunutta makuyhdistelmää.



Ja mikä parasta, kun olin saanut alkupalat tehtyä, sain neronleimauksen valaa jäljelle jääneen viherpippuri-raparperisiirapin jääpalamuotteihin. Kun sitten tuli "lunnerin" aika ja olimme pientä jälkiruokajuomaa vailla, laitoin jokaisen kuohuviinilasiin yhden siirappijään, kuivaa kuohuviiniä ja sekoituskepiksi uutta ruohosipulia. Minulle ei tästä kuvaa tullut kun V:llä oli lintuputki kamerassa kiinni, mutta Merituuli tai Jukka nappasi drinkistä kelpo kuvan, joka löytyy heikäläisten blogista. Vaikka ruohosipulista nyt saatoikin tulla pientä makuvivahdetta juomaan, mielestäni ihan yhtä hyvin voisit laittaa sekoituskeipiksi palasen raparperia tai vaikka pillin. Sekoittelukin olisi varmaan helpompaa ;)

Minä olin kuitenkin tyytyväinen; sekä alkupala että jälkiruokadrinkki osoittautuivat varsin onnistuneiksi: Approved.




Vuohenjuustocrostinit vihrepippurisiirapissa marinoidulla raparperilla (n. 6:lle)

n. 4 nuorta, vielä punaista raparperin vartta (koosta riippuen)
2 dl vettä
1 dl sokeria
n. 1 rkl viherpippureita kokonaisena
1 mieto, keltainen chili siemenineen
n. 100g philadelphia - tuorejuustoa
n. 60g vuohenjuustoa (kermaista ja hyvää)
n. 1-1,5 dl kermavaahtoa (n. kauhallinen...)
mustaa pippuria
koristeluun korianterin lehtiä

pähkinäleipää, maalaisleipää tai vaikka saaristolaisleipää

Laita sokeri, vesi ja vihrepippurit sekä pilkottu chili kattilaan. Kiehuta siirappia kunnes n. puolet nesteestä on haihtunut ja siirappi maistuu kivasti pippurille ja chilille. (jos sinulla on n. 1 dl valkkarin jämiä, voit lorauttaa vaikka sellaistakin hieman sekaan, ei pahenna mitenkään)

Sitten siivilöi siirapista pois pippurit ja chili. Liää valmiiksi pilkotut raparperit. Niitä ei tarvitse kuoria, jos käytät näitä nuoria raparpereja, joissa ei ole sitkasta kuorta.

Kiehauta raparperit kattilassa, ehkä n. 1 min? Sitten ota kattila pois tulelta ja kaada raparperit ja siirappi astiaan marinoitumaan vähintään niin kauaksi, että raparperit ovat täysin jäähtneitä, mutta voit myös säilöä raparperit sterilisoituun purkkiin myöhempää käyttöä varten tai jättää ne odottelemaan seuraavaan päivään.

Kun tarvitset alkupalat tarjolle, leikkaa leivästä ohuita viipaleita. Halutessasi paahda viipaleet ja trimmaa sitten niistä niin söpön muotoisia sydämiä, neliöitä tai kolmioita kun tykkäät. PAlasia kannattaa tehdä n. 2 per nenu ja muutama ylimääräinen.

Sekoita haarukalla vuohenjuusto ja tuorejuusto tasaiseksi tahnaksi. Lisää mukaan kauhallinen kermavaahtoa ja sekoita. Tarkoitus on saada aikaan pehmeä, mutta kuitenkin vielä pysyvä tahna. Maista ja lisää tarvittaessa vielä kermavaahtoa. Mausta mustalla pippurilla.

Nosta raparperit siirapista valumaan talouspaperinpalan päälle tai siivilään. Laita sitten jokaiselle leipäpalalle vuohenjuustotahnaa. Aseta jokaisen leivän päälle pala raparperia ja korianterin lehti. Tarjoa kuohuviinin, kylmän rosen tai vaikka jääteen kanssa.

Loput siirapit voit tosiaan pakastaa jääpalamuottiin ja käyttää booleihin, drinkkeihin tai mehujuomiin kesän aikana.

5 kommenttia:

Merituuli kirjoitti...

Tuo viherpippuri oli kyllä yllättävä ja maistuva lisä raapparsperille! olen lisännyt joskus raparperikiisseliin inkivääriä, mutta tänä keväänä voisi koittaa myös viherpippuria.

jälkiruokamalja "lunnerin" perään oli oiva, samoin alkupala. vaan mikäpä ei olisi tuolla ihanissa maisemissa ollut...huoh...!

Tuo vuohenjuusto oli niin hyvää, ja ujutettu oikeisiin kohtiin, että minullekin maistui. Se kaupan "perus"vuohenjuustopötkylä ei mene, mutta ilokseni huomasin meidänkin Cittarin myyvän tätä mainitsemaasi (tai ainakin luulen niin).

Nelle kirjoitti...

Merituuli kiva jos sait jotain vuohenjuustovinkkiä kotiin viemiseksikin. Satutko muistamaan, mikä sen vuohenjuuston nimi oli (joku rondin tms se oli, ei niitä minusta ole sellossa kuin kahta erilaista isoa pötköä) - minä ehdin jo unohtaa.

Joka tapauksessa se oli sellaisesta isosta pötköstä, jossa sitä kermaisempaa sisäosaa on enemmän suhteessa kuoreen. Jos muuten sitä isoa vuohenjuustokiekkoa ei ole saatavilla, niin pikkupötköistä kannattaa ostaa se "kuoreton" versio, se on kermaisempaa.

Kuorihan on maultaan vahvempaa ja tekee helposti sen "tökkäävän" fiiliksen, jos ei ole mikään suuri vuohenjuustofani.

Myös kun vuohenjuusto kypsyy enempi, sen maku muuttuu vahvemmaksi eli nuorempana kermaisempaa.

Kati kirjoitti...

Näyttää ja kuulostaa herkulliselta. Pitänee kokeilla, sillä täältäkin saa vielä syksystä huolimatta tuoreita. Eivät ehkä ole niin hentoja enää, mutta haitanneko tuo. Vuohenjuuston löytäminen voikin olla ongelma. Toistaiseksi olen epäonnistunut juusto-ostoksilla lähes joka kerta, kun en yhtään tunne täkäläisiä brändejä. Mozzarella oli niin kamalaa, ettei edes marinointi pelastanut. Sellaista kumipalloa en ole ennen maistanutkaan. Jospa jostain saisi ranskalaisia vuohenjuustoja vaikka...

Jael kirjoitti...

Tosi jännä ja erilainen resepti raparperille. Juuri eilen viimeksi ostin raparperia,joka meni kyllä tällä kertaa hillokkeeksi. Olen ilokseni huomannut,että täällä saa raparperia suurimman osan vuotta,yhdeltä torin vihannesmyyjältä.

Nelle kirjoitti...

Kati: jos ei ole eettinen ongelma, niin kokeileppa sitä ankanmaksaa tuon kanssa. Luulen, että tuo raparperi menisi kyllä myös vaikka jäätelön kanssa makeana.

Sääli, ettei siellä ole tuttuja juustoja. Mutta onko siellä mitään paikallisia erikoisuuksia? Luulisi, että jotain lampaanmaitojuustoja löytyisi? Ja Kati, jos käytät vanhoja raparpereja, niistä kannattaa poistaa ihan vähän kuorta pinnasta.

Yaelian: hillokkeetkin on kyllä hyviä, mä olen itse ehkä vähän huono kyllä käyttämään ihan hilloa. Chutneyt tms menee kyllä, mitä voi ruuan kanssa syödä mutta hillolle sinällään ei niin paljon ole käyttöä kun yritetään vältellä vähän makeita arjessa...