keskiviikko 5. toukokuuta 2010
Simpukoita ja persiljaista kurkkusalsaa
Vapun päivän illallisella alkupalaksi saimme kampasimpukoita grillistä. Tein kampasimpukoiden kaveriksi sauvasekoittimella persiljaisen yrttiöljyn ja sekoitin siihen pieniä kurkkukuutioita. Paahdoin pannulla myös vähän lempeämpiä, syntisen öljyisiä valkosipulileipiä tuomaan rapsakkaa kontrastia pehemälle kampasimpukalle.
Kampasimpukoiden suhteen V oli sitä mieltä, että ne olisivat ehkä voineet olla vielä aavistuksen pidempään grillissä. Ne olivat lämpimiä kauttaaltaan, mutta juuri siinä rajalla olivatko ne hieman vielä raakoja, vai juuri sopivia. Käytimme grillaukseen apuna teflonkoria, joka on joskus tullut ostettua. Se on siitä näppärä, että grillattava ruoka ei tartu siihen kuten grilliritilöihin ja siten se sopii tälläisten herkempien ruokien grillaukseen tosi hyvin.
Minä muuten yleensä tykkään grillata kalaa ja simpukoita kaasugrillissä. Kaasu on minusta parempi ylipäätään kaikkeen, missä on herkkä yrttinen marinadi ja herkempi maku. Etenkin yrttiöljypohjaiset marinadit tulevat parempia kaasulla.
Monesti näkee, että hiiligrillin ja kaasugrillin sokkotesteissä ei ole saatu eroja ruuan herkullisuudessa, mutta minä kyllä vannon lihan ja munakoison kanssa hiiligrillin nimeen. Jotenkin niihin tulee minusta parempi, vähän savuisempi maku hiilillä. Mutta tämä on siis minun mielipiteeni, eikä kenenkään muun tarvitse olla tästä samaa mieltä. Uskonsodat aiheesta voidaan säästää vaikka heti muna-kanaongelman ratkaisun jälkeisiin tunteihin tuopin äärellä. ;)
Pääruuaksi oli tulossa lihaa, joten vaikka kampasimpukoille kaasu olisikin ollut parempi, käynnistimme hiilet.
Kaasugrillissä tuli on tietysti ennakoitavampi kuin hiilillä, jotka palavat omaan tahtiinsa. Hiilillä on grillattava juuri silloin, kun hiillusta on valmis. Lisäksi hiiliä pitää olla tarpeeksi, jotta lämpöä riittää koko shown valmistukseen. Isommissa projekteissa kannattaa suosiolla ostaa brikettejä, jotka hehkuvat kuumina paljon perinteisiä hiiliä pidempään.
Kaasu on myös tavattoman kiva ja helppo simpukoille koska se öljyisempikään marinadi ei aiheuta yleensä suurempaa leimahtelua. Lämpöä voi myös kontrolloida paremmin (myös vähentää!), jonka johdosta ei ole niin kiire siirrellä simpukoita turvaan. Kypsyminen on ennakoitavampi prosessi, eikä sellainen paniikkikaaos kuin hiilillä aina välillä pääsee syntymään :) Niinpä etenkin, jos on paljon väkeä paikalla lämmitämme usein molemmat grillit: herkemmät kasvikset, kalat ja hedelmät menevät kaasulle ja lihaprojektit (ja munakoiso!) hiilille.
Mutta kaikesta tästä esipuheesta huolimatta tänään kampasimpukat olivat menossa hiiligrilliin. Me olimme vaan liian laiskoja lämmittämään myös kaasumööpeliäkin.
Hiiligrillin huomioiden tein sen virheen, että hätäpäissäni marinoin kampasimpukat pelkällä öljyn ja sitruunankuoren seoksella. Tuohon olisi ehdottomasti kannattanut laittaa sitruunaa myös, jotta se ei olisi ottanut niin hurjasti tulta grillissä. V sanoi, että öljy leimahti aika tavalla paistaessa.
Valmiissa simpukoissakin sen huomasi: niissä oli paikoitellen vähän liekkien jättämää nokea, mikä ei tietenkään ole mikään kulinaristinen elämys. Joten olkaa viisaampia kuin minä ja lisätkää simpukan marinadiin sitruunan mehua tai ylipäänsä jotain muutakin kuin öljyä.
Tefloninen alusta pelasti paljon paniikilta: kampasimpukoista yksikään ei pudonnut tuleen ja V oli saanut hyvin käänneltyä kaikkia. Pienet kampasimpukat voivat irrallisina olla grillissä aikamoinen säätö.
Toisaalta kotona kun taannoin grillasin simpukoita vartaassa, sekin onnistui ihan hienosti. Varras auttoi simpukoiden käsittelyssä; kun ne olivat suurempana yksikkönä, ne oli kaikki helppoa kääntää kerralla, eikä mikään päässyt palamaan.
Tuohon kurkkuiseen salsaan voisit hyvin käyttää persiljan lisäksi myös vaikka niitä fenkolin lehtiä tai korianteria. Ankarissa saaristo-olosuhteissa minulla ei nyt ollut kuitenkaan kuin lehtipersiljaa, joten siihen oli tyytyminen. Mutta kuten V sanoi; paitsi että se on kivan näköistä se on tosi raikasta ja hyvää. Minäkin tykkäsin; vaalea, öljyssä valkosipulin kanssa herkästi paahtunut leipä, raikas kurkkusalsa ja kampasimpukka olivat hyvä yhdessä. Ja sitten vielä lasiin vähän kuohuvaa niin vappuillallinen saatiin hyvään alkuun.
Eipä siis lainkaan huonompi saaristokeittiön alkupala-avaus :)
Simpukoita, valkosipulileipää ja kurkkusalsaa (3:lle)
6 kampasimpukan lihaa
1/2 sitruunan mehu (leimahdusta estämään)
n. 1/2 dl öljyä
1/2 sitruunan kuori
lisäksi:
n. 1,5 chiapoa (eli maalaisleipäsämpylää) siivuina tai 1 ison maalaisleivän siivu/nenu
2 valkosipulin kynttä kuorittuna, rikki lyötynä mutta kokonaisena
kourallinen lehtipersiljaa
n. 10-12 cm pala (miel. kotimaista) tuorekurkkua
n. 1 dl extravirgine oliiviöljyä
n. 1/2 tl vaaleaa siirappia
+ lisää paistonkestävää oliiviöljyä leipien paistamiseen
1/2 suuren sitruunan mehua tai yhden pienemmän sitruunan mehu kokonaan
minttu-chilisuolaa/savusuolaa/chilisuolaa...
mustaa pippuria
Sekoita öljy, sitrunan mehu ja sitruunan kuori ja laita kampasimpukat marinadiin. Etsi grillaajalle grillisuti, jolla marinadia voi sitten paistaessa vielä sipoa simpukoille. Anna olla marinadissa kun preparoit muut jutut.
Laita huuhdottu lehtipersilja pieneen kippoon, kaada päälle sitruunan mehu ja öljy. Surista seos sauvasekoittimella tasaiseksi ja lisää siihen suolaa ja pippuria. Makeuta hieman siirapilla tai vaikka hunajalla. Maista ja lisää tarvittaessa suolaa, pippuria tai sokeria.
Halkaise kurkku ja kaavi teelusikalla kurkusta siemenet pois. Sitten pilko kurkku pieniksi kuutioiksi ja sekoita persilja-öljyseokseen. Tarkista taas maku. Leikkaa leipä viipaleiksi valmiiksi ja passita grillaaja ulos kampasimpukat matkassaan.
Laita kuumalle pannulle paistonkestävää oliiviöljyä (vaikka euroshopper oliiviöljyä) ja rikki lyödyt valkosipulin kynnet. Sekoita kynsiä vähän öljyssä ja lisää sitten leivät. Öljyä pitää olla niin, että leivät kostuvat. Paahda leipiä molemmin puolin niin, että ne saavat vähän väriä pintaansa, mutteivät vielä kuivu. Jos valkosipuli alkaa muuttua kovin tummanruskeaksi, heitä ne pois paiston aikana.
Tällä aikaa kampasimpukat paistuvat. Ne eivät vaadi kuin ehkä minuutin suoralla tulella, jotta saavat väriä ja sitten minuutin tai pari epäsuoraa lämpöä, jotta rakenne vähän muodostuu simpukan kypsyessä. Mutta tämä on kyllä niin herkkää puuhaa, että tarkampien ohjeiden antaminen ei ainakaan minulta onnistu. Voit aina lohduttautua sillä, että kampasimpukka voidaan syödä ihan raakanakin. Tarkoitus on saada vaan simpukka lämpenemään grillissä.
Sitten kokoa annos. Ei ole huono idea etukäteen laittaa lautaset lämpimään uuniin hetkeksi. Etenkin jos olet mökillä ja on vielä aika viileää.
Laita alle leivänpalat, nostele simpukat siihen päälle niin taiteellisesti kuin haluat ja sitten korista kurkku-persiljasalsalla.
Nauti välittömästi hyvän valko- tai kuohuviinin kanssa.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
6 kommenttia:
Mäkin käyn jatkuvaa taistelua kaasu/hiiligrillin välillä, mutta LAISKUUS vie aina pitemmän korren eli kaasulla mennään. Pitänee tänä kesänä kokeilla enemmän sellasta "aromigrillausta" eli laittaa kaasugrilliin folion päälle vähän savustuslastuja tai vastaavasti näin juuri kun joku tv-kokki heitti ritilälle nipun timjamin oksia käryämään. Jospa niistä tulis vielä enemmän sitä hiiligrillaustyyppistä makuvivahdetta...(tämä ei nyt ollu tarkoitus olla mikään muna-kana-keskustelunavaus, vaan vain grillauskommentti.... :)
Nanna: ihan hyvä kommentti onkin! Mä olen kanssa jo pidemmän aikaa toivonut, että löytäisin jostain omenapuun lastuja. Niistä saa kuulemma mahtavan aromin vaikka ankkaan kun sitä grillaa.
Leppälastuja on joskus laitettukin ja niistä tulee ihan hyvä. Mutta kiinnostaisi kovasti eri puulajien kokeilu... Ei kukaan satu tietämään, mistä noita omenapuulastuja saisi?
Mmmm,noita kampasimpukoita kurkkusalsalla tekee nyt kamalasti mieli!
Yaelian: mä olen niin tavattoman onnellinen tuosta grillikauden alkamisesta. Siunattu grilli! Kun mies grillaa niin mulle jää aikaa ja tilaa keittiössä nykertää kaikkea muuta siihen kylkeen. :)
tuo varrastaminen ja erilliseen koriin laittaminen onkin hyvä vinkki.
meillä grillauskausi ei koskaan varsinaisesti päättynytkään, joten meillä ei myöskään mitään avautumista tapahtunut. silti, kesägrillaaminen houkuttaa enemmän. vielä kun pääsee terassille syömään ilman vilunväristyksiä :).
Merituuli: joo, se vähentää päänsärkyä ja hiillokselle putoavia simpukoita ihan olennaisesti :)
Lähetä kommentti