maanantai 2. marraskuuta 2009

Aura-punajuuripaistos



Kun kerran punajuuretkin ovat nyt parhaimmillaan, tehtiin tuossa äitin kanssa aivan ihanaa punajuurivuokaa. Tästä kaikki kunnia äitille joka oli maistellut vähän samantapaista herkkua tuossa taannoin.

Pidän hirveästi punajuurista ja yritin keksiä jotain sanottavaa tästä ihanasta juurikkaasta (joka muuten pääsee unohtumaan kaupan hyllylle ihan liian usein), mutta jotenkin luovuus oli ihan tipotiessään. Noh, Herra E pelasti päivän keksimällä runon pätkän punajuuresta ja laitanpa sen nyt tähän piristämään muidenkin päivää. Kiitokset E:lle! :)

Maassa ja mullassa
Poski punehtuu
Kera pakkasen saapuu
Punajuurisuu


Aura-punajuurivuoka

punajuuria
1 punasipuli
muutamia lasagnelevyjä
1/2-1 pala aurajuustoa
2 palaa ruisleipää, ihan kuivanutkin käy hienosti

Valkokastike
1-1,5 l maitoa
50g voita
n. 3-4 rkl vehnäjauhoja
4-5 dl juustoraastetta (esim. emmental)
mustaa pippuria
hippunen muskottipähkinää


Aloita keittämällä punajuuret, sen jälkeen kuori ja viipaloi ne. Siivut saavat olla aika mukavan paksuisia. Punajuuria kannattaa varata sen verran että niistä saa noin kolme kerrosta vuokaan jota käytät. Hienonna sipuli ja murustele leivän siivut.

Valmista valkokastike. Sulata voi kattilassa, lisää voin sekaan jauhot, anna niiden ihan pieni hetki kypsyä ja lisää vähitellen maitoa koko ajan sekoittaen. Keitä kastiketta miedolla lämmöllä n. 10-15 min. Mausta ja lisää juusto.

Voitele vuoka. Kokoa paistos laittamalla vuorotellen valkokastiketta, punajuuria, sipulisilppua, muutamia lasagnelevyjä ja jälleen valkokastiketta. Lasagnelevykerroksia ei tarvitse kuin kaksi. Murusta pinnalle reilusti aurajuustoa ja leivänmurut. Auraa voi laittaa myös kerrosten väleihinkin. Paista uunissa 200 astetta noin n. 40 minuuttia, lämpötilaa voi laskea loppupuolella vähän.


Tämä täyteläinen herkku sopii ihanasti esimerkiksi kalan kanssa tai lisäkkeeksi muulle ruualle.

5 kommenttia:

Kissaemo kirjoitti...

Oi, tämä kuulostaa todella herkulliselta! Yritän parhaani mukaan kouluttaa muita perheenjäseniä punajuurimyönteisemmiksi, mutta toistaiseksi aika huonolla menestyksellä :-/

Nelle kirjoitti...

Hohoo, hieno runo! :) Myös hyvännäköinen paistos teillä siellä on kypsynyt :)

Naks ja pam kirjoitti...

Punajuuri taittuu moneks. Liika vähän käytetty juures. Hunajalla tai ilman.

kittyfane kirjoitti...

Hyvä idea lisätä ruisleipäpalasia pinnalle, paahtuvat varmaan ihanan rapeiksi! Kokeilin joskus vastaavanlaista reseptiä, johon tuli lisäksi jauhelihaa. Se toimi pääruokana hyvin jo sellaisenaan.

Mimmu kirjoitti...

Kissaemo: Tsemppiä koulutukseen!;)

Nelle, hih, munkin mielestä oli hauska runo. :)

Naks ja pam, niinpä, juuri tuossa juttelin muutamien ystävien kanssa jotka sanoivat etteivät osaa käyttää sitä muuhun kuin rosolliin ja siten käyttävät punajuurta vain muutaman kerran vuodessa..

Kittyfane, joo nuo ruisleivän palat olivat kyllä ihania rouskuvia sattumia tuossa pinnalla, kannattaa kokeilla! Tuota jauhelihaversiota voisi kyllä kokeilla jossain vaiheessa. :)