perjantai 28. elokuuta 2009

Ne mangoldit - ja miten niistä syntyi alkupalaa

mangoldi

Mangoldi on minusta vihannes, joka on maultaan jotain parsan ja pinaatin välistä. Sen varsia voi laittaa kuten parsaa ja lehtiä käyttää kuten pinaattia. En ole koskaan aikaisemmin kasvattanut mangoldia ja nyt voinkin ylpeänä esitellä oman kukkapenkin mangoldit - aplodeja, aplodeja ;)

Selailin the silver spoonia ja pähkäilin miten nämä kullanmuruset nyt kannattaisi laittaa, että niistä saisi irti parhaan ilon. Ihanan kuuloinen idea oli sulattaa sardellifile tilkassa öljyä, lisätä vähän valkosipulia ja valkoviiniä ja raastaa päälle kasa parmesania. Sardellifilettä ei vaan näkynyt matkalla täältä horisonttiin, vaikka kuinka tähyilin ;)Niinpä päätin sitten hyödyntää jääkaapista löytyvän Pirkan Parhaat - mozzarellan jota jo kehuin aikaisemmin, italiasta lahjana saatua panchettaa ja pinuleita. Valkkaripullon jämäkin nökötti jääkaapissa, joten ei kun hommiin.

Käytin tähän myöskin lahjaksi saamaani pirkan savusuolaa. Olen nyt koittanut muodostaa siitä mielipidettä: Suolassa on mieto ja "sivistynyt" savun aromi. Se on suunniteltu selvästi pöytäsuolaksi maustamaan ruokaa vain vähäsen ja sellaisena se toimii hyvin. Tälläiseen alkupalaan se tuo vähän jotain lisää, mutta ei sen savuisuus riitä maustamaan vahvempia, chilisiä ruokia. Niissä tämä suola menee kyllä ihan hukkaan. Koska sain tuon purkin lahjaksi, en ole tullut tarkistaneeksi mitä se maksaa, mutta no, ihan hyvälaatuiosta suolaa se on ja tulee varmasti käytettyä mietojen ruokien parina. Mutta - tätä ruokaa varten sitä ei mielestäni nimenomaisesti tarvitse ostaa, tavallinen sormisuola toimii hyvin. Osta mieluummin vaikka sitä sardellia ;)


Mangoldia kahdella tavalla (alkupalaksi kahdelle)

Nippu mangoldia (n. 10-15 "vartta")
50g ohueksi siivutettua panchettaa
1 pieni sipuli
1,5 rkl kapriksia
1-2 rkl pinjansiemeniä
1-1,5 dl valkoviiniä
1 valkosipulin kynsi
1 pallo mozzarellaa
oliiviöljyä paistamiseen
nokare voita
hyvää oliiviöljyä (extra virgin)
mustaa pippuria
pirkan savusuolaa

Irrottelin ensin mangoldeista varren. Leikkasin sen irti terävällä veitsellä lehden keskeltä, niin, että paksuin osa lehtiruotia jäi varren päähän. Lehdet pilkoin isohkoiksi suikaleiksi.

Pätkin mangoldien varret niin, että sain nipun suurin piirtein yhtä pitkiä pätkiä.

Kupletin juoni on seuraava: tästä syntyy kaksi ruokaa. Lehdet haudutellaan panchettasiivujen alla valkoviinissä ja varret freesataan nopeasti öljyssä pinjansiementen kanssa ja maustetaan savusuolalla. Lopuksi kaikki kasataan alkupalaksi lautaselle repimällä mozzarella n. neljään palaseen ja asettamalla sitten mozzarella, lehdet ja varret kukin omaksi kasakseen. Lopuksi koko komeus silataan hyvällä oliiviöljyllä ja mustapippurilla.

Ensin siis pilko sipuli ja laita kattilaan öljyyn ja nokareeseen voita freesaantumaan. Lisää sitten huuhdellut kaprikset, mangoldin lehdet ja "loraus" eli n. 1 dl valkoviiniä lehtien sekaan. Peittele komeus pinnastaan panchetan siivuilla ja laita kattilaan kansi. Jätä kiehumaan hiljaiselle tulelle n. 5-10 min tai kunnes panchetta vähän käpristyy ja saat muun valmiiksi.

Kuumenna öljy pienessä pannussa ja lisää pinjansiemenet ja kun siemenet alkavat saada väriä lisää mangoldin varret ja hieman valkosipulia. Pyörittele hetki mangoldeja pannulla ja lisää sitten loraus valkoviiniä (vähemmän kuin lehtiin, ehkä n. 0,5 dl?)


Kun mangoldien väri alkaa hieman haalentua ja mangoldit tuntuvat vielä napakoilta, mutteivät enää rapeilta ripota päälle sitä pirkan savusuolaa(tai sormisuolaa) ja homma on valmis.

Sekoita mangoldin lehtiä ja panchettaa vähän sekaisin ja nostele lehdistä ja panchetasta sopiva keko lautaselle, lisää mozzarella omaksi keokseen ja mangoldin varret omaan läjäänsä ja nostele niiden päälle komea kasa pinuleita. Pirskota päälle hyvää oliiviöljyä, mustapippuria ja käy kiinni.

V tykkäsi tästä kovasti, mutta minua hieman jäi harmittamaan, ettei ollut sardellia. Olisin halunnut tehdä mauista erilaisia keskenään. Mutta ei hätää, penkissä on vielä Mangoldia...

3 kommenttia:

Yaelian kirjoitti...

Kuulostaa tosi hyvältä! Täällä käytetään paljon mangoldia, ja käytän niitä joko vihreisiin smoothieihin,tai paistan sipulin kanssa,nam!

Okriina kirjoitti...

Mangoldi on myös tosi hyvä lisuke sellaisenaan haudutettuna ja loraus kookoskermaa sekaan. Pastassa myös tykkään.

Nelle kirjoitti...

yaelian: smoothie onkin jännittävä käyttökohde, en ollut edes ajatellut moista.

Okriina: hmm, kookoskerma tosiaan voisi myös olla aika pop. Itselleni nyt tuli lähinnä mieleen klassikkovalkkari :)

pitää kokeilla vielä jotain sellaista ennenkun yöpakkaste tulevat ja vievät mangoldit.