lauantai 6. kesäkuuta 2009

Amerikkalaisia banaanipannukakkuja Nellen tyyliin



Jatketaan brunssiteemalla, kun nämä kesäiset aamut inspiroivat ainakin minua ihan toisella tavalla ilahduttamaan perhettä ja mökille mukaan huijattuja ystäviä. Meillä oli kylässä ystäväpariskunta, joista toinen osapuoli ei syö punaista lihaa eikä lintuja. Niinpä ajattelin, että pannukakut voisivat olla hauskaa ja hyvää aamuruokaa meille kaikille. Kaikki vähähiilarisia ruokavalioita noudattavat voivat skipata tämän suosiolla yli - tai pitää vapaapäivän hiilaritietoisuudesta. ;)

Aurinko lämmitti terassia ja oli mielettömän kuuma - pannarit pysyivät lämpimänä koko brunssin ja minä poltin itseni hartioista. En valita. Ihana aurinko.



Tällä kertaa leikin oikein kunnolla herkuilla ja näin hieman ekstravaivaa lettujen eteen. Se kieltämättä kannatti. Mitäkö tein? No otin pekaanipähkinöitä ja pyörittelin ne voissa ja vaahterasiirapissa ja paahdoin ne uunissa ihan tahmeiksi. Sitten jäähduttelin niitä ja käytin osan taikinaan, osan mansikoiden ja pensasmustikoiden kanssa vaahterasiirapilla silattuun marja-banaanilisukkeeseen. Tiedättekö, tämä ei ollut Pahaa (tm).

Perusohje on sama kuin mustikkapannareissa, mutta alla tämän kerran viritys:


Banaanipannukakut (n. 4 ja ½:lle tai 3:lle nälkäiselle! ;D )

1 kuppi vehnäjauhoja eli n. 2,4 dl
1 ja 1/4 tl leivinjauhetta
1/4 tl jauhettua kanelia
1/4 tl jauhettua maustepippuria
1/4 tl suolaa
3/4 kuppia half-and-halfia (eli kerma-maitoa, laitoin puolet maitoa ja puolet smetanaa.... sitä kun nyt oli... taas )
6 rkl maitoa
3 rkl fariinisokeria
2 rkl sulaa voita
1 muna
1/4 tl vanilijahippuja tai yksi tanko tai vaan vanilijasokeria 1½tl
1 banaani muusattuna
n. 1,5 dl pekaanipähkinöitä (taikinaan n. puolet näistä murustettuna loput lisäkkeeseen)
2 rkl vaahterasiirappia

Marjalisuke:
loput paahdetut pekaanipähkinät
ainakin 250g mansikoita
n. 70- 100g mustikoita tai pensasmustikoita, en punninnut!
1 banaani siivuina

Laita uuni päälle n. 200 asteeseen. Sekoita kuivat aineet keskenään kulhossa (paitsi ruskea sokeri). Sekoita toisessa kulhossa ruskea sokeri, ja kaikki nestemäiset aineet, eli: kermamaito, muna, sula rasva, vanilija sekä muussattu banaani. Sekoita nesteet tasaiseksi.

Sekoita kuivat ja nestemäiset aineet tasaiseksi ja jätä seisomaan kunnes saat pekaanit paahdettua. Pekaanit voi paahtaa jo aikaisemminkin valmiiksi - vaikka edellisenä iltana. Se tosin vaatii jo itsehillintää sillä jos ette ole koskaan maistaneet pekaanipähkinää ja vaahterasiirappia yhdessä voin kertoa että se on vaarallisen addiktoiva yhdistelmä.

Pyörittele pekaaniåähkinät seoksessa, jossa on 2 rkl vaahterasiirappia ja ruokalusikallinen sulaa voita. Levittele sitten pekaanit hajalleen uunipellille leivinpaperin päälle.

Paahda pekaaneja uunissa n. 15-20 min tai kunnes saavat hieman väriä, mutteivät pala. Vaahterasiirappi on myös hieman karamellisoitunut tässä ajassa kun nostat pähkinät ulos. Voit pyöritellä pähkinöitä vähän pellille valuneissa, karamellisoituneissa siirappilätäkössä kun ne alkavat jäähtyä, niin että siirappi oikein tarttuu kaikkialle pähkinöihin.

Kun pähkinät ovat jäähtyneet sen verran ettet polta niissä enää näppejäsi varo syömästä niitä ennen aikojaan ;) Murusta sormissa n. puolet pähkinöistä liinan alla seisseen taikinan sekaan ja kääntele hieman taikinaa varovasti. Sitten voit paistaa letut.


Paistoin ne tällä kertaa teflonisella pikkulettupannulla ja se onnistui ihan hyvin. Huomaa että pannun lämpöä on hyvä tarkkailla, liian kuuma pannu polttaa letut. Maltti on valttia ja käytä paljon voita! ;)



Tarjoiluun sekoita pilkotut mansikat, mustikat, banaani ja loput pekaanit keskenään, lorauta sekaan vähän vaahterasiirappia, kääntele marjat sekaisin ja halutessa koristele syötävin kukkasin. Voit käyttää sitä, mitä sattuu löytymään - vaikka voikukkien keltaisia mykeröitä, orvokkeja tai apilan kukkia. Laita lisuketta vähän lettujen päälle, lorauta päälle vaahterasiirappia ja nosta pullo pöytään vielä niitä varten, jotka haluavat maksimoida Amerikkaelämyksensä.



Tarjoa teen ja kahvin kanssa. Tällä(kin) kertaa jok´ikinen lettu katosi.

4 kommenttia:

Jael kirjoitti...

Varmaankin oli hurjan hyvää,etenkin nuo tahmeanmakeat pekaanit...

Anonyymi kirjoitti...

Voi lääh, tahmaisia pekaaneja ja muhkeita lättysiä. Kyllä näillä eväillä luulis saavan upean startin päivälle. Ohje korvamerkitty :)

Nelle kirjoitti...

joo, pekaani ja vaahterasiirappi on ihana yhdistelmä. Muistan kun olin ihan koukussa pari vuotta Waitrosen mysliin, jossa oli juurikin kyseinen makuyhdistelmä. Kannattaa varoa jos sellaiseen törmää ;)

Unknown kirjoitti...

Oi mitä herkkua! Noilla kyllä pärjää vähän pidemmänkin päivän ;)