tiistai 9. kesäkuuta 2009

Lounaalla MaarianhaminassaOn ollut kiire. Osittain siksi, että olen sinkoillut ympäri maata ja maakuntaa erinäisten asioiden perässä. Viimeksi päädyin Maarianhaminaan. Ruotsini oli ruosteessa, kyllä, mutta sitkeästi sönkötin sitä paikallisille.


Vaikka päivä olikin varsin työntäyteinen, lounasaikaan tein pienen turneen ympäristössä: rannassa oli selvästi tarjolla turistirysämäistä ravintoa, alkupalat 16e, pastat 23 ja kaikki mikä oli nähnyt jotain lihaa 32 ja ylöspäin. Suunnistin siis kaupungin suuntaan, jossainhan paikallistenkin pitää syödä?

Ja mikäs oli suunnistaessa kun sää helli auringonsäteillä. Koska aikaa ei ollut rajattomasti, päädyin kierroksellani ensimmäiseen varteenotettavan näköiseen ruokapaikkaan - ihan miellyttävän oloiseen modernihkoon Umbra & Korg - nimiseen ravintolaan. Lounastarjoilu oli vain ulkoterassilla - ilmeisesti ravintolan sali aukeaa vasta illalliselle. Kauniina ja aurinkoisena päivänä se ei haitannut yhtään. Sesonki ei selvästi ole vielä alkanut, mutta kiireempänä aikana voisin kuvitella paikassa olevan ihan viihtyisää menoa ja meininkiä. Lounas 9.90e ja vaihtoehtoja oli nuudelisalaatista ja pastoista kokonaisena paistettuun ja siivutettuun possun ulkofileeseen jonka kanssa tarjottiin perunoita ja Provencen kasviksia. Annoksia oli noin viitisen erilaista. Jos joku ei jo arvannut, minä päädyin possuun. Noh, hiilarikrapulaa amerikkalaisista pannukakuista vieläkin tuntien, pyysin annoksen ilman perunaa.


Ennen ruokaa paikalle kiikutettiin hintaan sisältyvä pieni vihannes & hedelmäsalaatti ja leipää. Ruoka tuli eteeni nopeasti ja se oli tosi hyvää. Eipä voi moittia yhtään - vihannekset eivät olleet mauttomiksi kypsyneitä (niissä oli myös tuoretta yrttiä!) ja possukin oli mehukasta kun mikä. Vaikka annos ei nyt ollut mitenkään erityisen halpa, se oli kuitenkin simppeliä, hyvää ja maksoi alle 10e. Lisäksi palvelu oli tosiaan nopeaa ja erittäin ystävällistä, mitä uupuneena työmatkaajana osasin arvostaa kovasti.


Ja koska palvelu oli nopeaa ehdin lounastauolla vielä haksahtaa yhteen kirjakauppaan ja fyndet - tavarataloon, josta mukaan jäi vähän muistoja Affenanmaalta. Ostamani KorpiAndGordonin pannunaluset menevät varmaan mökille ja Marcus Aujalayn kasvisten valmistukseen painottuvassa keittokirjassa (Med mycket grönt) näytti olevan aika ennakkoluulottomia reseptejä. Varmaan siitä kuulette siitä vielä myöhemmin ;)

Oli aika hassua olla Ahvenanmaalla, olen käynyt siellä viimeksi ala-asteella, leirikoulussa. Kuten taksikuski totesi, siitä on saattanut vierähtää ehkä 4 tai 5 vuotta? ...Tai jotain ;)

Mutta taksista koneeseen ja takaisin kotiin... Ehkä joskus ihan ajan kanssa. Olisi ihanaa pyöräillä noissa maisemissa. Nyt kun vielä löytyisi aikaa tavailla tuota ruotsinkielistä vihannesopusta. Pelkät nimetkin ovat aika lupailevia vai mitäs sanotte mustajuuresta keitettynä punaviinissä timjamin ja hunajan kanssa?

5 kommenttia:

Yaelian kirjoitti...

Mä en olekaan koskaan käynyt Maarianhaminassa. Tuo Mycket Grönt kirja kuulostaa kiinnostavalta..

Nelle kirjoitti...

Yaelian, jos ahvenanmaalle eksyt kannattaa kyllä lähteä maarianhaminasta kiertämään niitä muitakin saaria. Siellä on ihan mielettömän kaunista kesäisin ja ymmärtääkseni pienissä ravintoloissa on tarjolla myös hyvää, paikallista saaristoruokaa ja tietysti kalaa. Puhtaasti kasvissyöjän kannalta tilanne saattaa tietysti olla pulmallinen. Joka tapauksessa luonto on kaunista ja fiilis on aika erilainen kuin mannersuomessa. Totesin takissa HeVa:lta kotiin ajaessa että ihan kun ulkomailla olisi käynyt. :)

Risulinna kirjoitti...

On se jännä kun maarianhamina on unohtunut multakin ihan kokonaan..sitä on aina suuntaamassa ulkomaille kun on se ainoa pitkä loma kesällä. Päiväsi kuulosti oikein mukavalta siellä! Pitäisi mennä käymään ..

Nelle kirjoitti...

Air Åland lentää sinne tosi tiheään ja jos oikein sattuu, voi liput saada melkein satasella yhteensä. Kannattaa bongailla. Lento on lyhyt, n. 50 min.

Hyppysellinen kirjoitti...

me olemme viettäneet ko saarella reippaan viikonlopun kesänä jos toisenakin kaveriporukalla. ennen lapsia. siellä on AmeriikanAutojen kokoontuminen joka kesä. ruokafiilistelyt ovat jääneet oikeastaan leirintäalueella grillailuun, mutta olen antanut itseni kuulla että siellä on kaikenmoista kivaa. Välispiikkikin kävi ruokareissulla siellä viime kesänä, samoin Polkkis.