torstai 2. huhtikuuta 2015

Big Al's KC Sauce eli addiktiivinen bbq-kastike joka pesee kaupan valmiskaman 10-0


Siskoni tekee sen välillä. Juuri kun luulen olevani tosi kyllästynyt kaikkiin grillauskastikkeisiin hän saapuu meille kainalossaan purkki itse keitettyä BBQ -kastiketta joka on niin koukuttavaa ettei paremmasta väliä.


Mimmu oli keitellyt Mikansa kanssa Big Al's Kansas City BBQ - kastiketta, todennut soosin erinomaiseksi ja tullessaan roudasi sitä siskollekin tuliaisiksi. Tuntee pahus mut niin hyvin, että tietää varsin hyvin etten kumminkaan saisi aikaiseksi keittää mitään soosia ihan ohjeen mukaan. Ainoa ja takuuvarma keino saada meikäläinen koukkuun johonkin herkkuun on antaa niin koukuttava maistiainen että lisää on saatava. Kyllä se hyvän maistaa, niin.


En minä edes muistanut miten hyvää itsekeitetty kastike voi olla; siitä on liian kauan aikaa kun olen viimeksi ehtinyt itse kastikkeita keittämään. Ja useimmat kaupan kastikkeet ovat jotenkin liian sokerisia, päälleliimatun savunmakuisia ja jotenkin latteita tököttejä joista mielipiteeni on tahtonut viimeaikoina olla että pilaavat vaan hyvän lihan. Niin ja niissä on usein sitä vieroksumaani HFCS:ää, etenkin jenkkisooseissa.

Mutta jouduin kääntämään grillikastikepurkkini suoraan kohti lautasta tämän soosin kanssa; se on sopivan tomaattista, hapokasta ja siinä on sitä jotain. Tyhjensimme tuliaispurkin ennätysajassa.


Sinänsähän soosin tekeminen on superhelppoa ja oikeastaan ainoa hankalampi aines on sellerin siemenet. Toinen on tietysti liquid smoke, jota tuskin löytyy ihan joka kaapista, mutta useimmista hyvinvarustelluista kaupoista nykyisin kyllä. Ja niitä sellerin siemeniä löytää Punnitse ja Säästä - kaupoista. Käydessämme siinä Smoky - grillillä saimme vinkin, että Santa Marian normisarjoissa on Anchoa - chilistä tehtyä jauhetta, jota usein käytetään bbq - kastikkeissa. Anchoaa on vaan ollut hankalaa löytää joten vink-vink, katse sinne chilipulverien suuntaan. Kerrankin jokin on helpompaa kuin luulisi.

Semmoisen modauksen sisareni oli tehnyt, että oli laittanut punaviinietikan lisäksi osan etikasta viikunabalsamicona, kun oli semmoinen pullo lojunut pöydällä. Luulen että se on hyvä idea; laitoin itsekin samanlaisen pullonpohjan mukaan - eli laitoin kupin (2,4dl) punaviinietikkaa ja sitten sen 1/4 kuppia (0,6 dl ) sitä viikunabalsanicoa.


Tämä kastike on sopivan ketsuppinen jotta sitä voi käyttää vaikka lohkoperunan dippinä, mutta se sopii ihan erinomaisesti vaikka naudan ulkofilevartaisiin tai jauhelihasta tehtyihin grillattuihin lipstikkakebakoihin; tuli sekin testattua yhtenä iltana ja toimi kuin väärä raha, vaikka unohdimme ostaa pekonia. Tuosta soosista tuli ihan tarpeeksi makua vaikkei ollut kuin jauhelihakebakko. Osan punaviinietikasta voi korvata balsamicolla, mutta silloin kastikkeen raikkaus minusta muuttuu semmoiseksi syvyydeksi joten tekisin kyllä ensisijaisesti sillä punaviinietikalla. Niin ja säilytys jääkaapissa vuorokauden syventää makuja.

Mimmu vähän uhkaili että hänen tämän kesän projektinsa on kastikkeet ja jos kaikki mitä sieltä meikäläisen suuntaan työnnetään on tällaista niin joo, johan siinä on mulle erinomainen pieni koekeittiö siellä Tampereella. ;) Mä voin sitten vaan keittää sen, minkä Mimmu on virallisesti hyväksynyt. Joten, tässäpä tämä Mimmu approved Sauce. ;)

Big Al's KC -kastike (kolmisen isohkoa purkkia)

kastikepohjan aineet
2 kuppia (4,8 dl) ketsuppia, laitoin Heinzia
2 kuppia (4,8 dl) "tomaattikastiketta" (laitoin 500g purkin tomaattimurskaa ja vähän öljyä ja lorauksen balsamicoa, paseerattu tomaatti olisi parempi!)
1 1/4  kuppia (3 dl ) fariinisokeria
1 1/4  kuppia (3 dl ) punaviinietikkaa (1 kuppi punaviinietikkaa ja 1/4 kuppi sitä viikunabalsamicoa meillä)
1/2 kuppia eli 1,2 dl siirappia
4 tl hickoryllä maustettua liquid smokea (nestemäistä savua saa kaupasta)
2 rkl voita

mausteet:
1/2 tl valkosipulijauhetta
1/2 tl sipulijauhetta
1/4 tl chilijauhetta (laitoin sitä santa marian anchoa)
1 tl paprikajauhetta
1/2 tl sellerin siemeniä
1/4 tl jauhettua kanelia
1/2 tl cayannea
1 tl suolaa
1 tl mustapippurirouhetta

Sekoita kastikepohjan aineet keskenään ja kuumenna kiehuvaksi. Lisää mausteet ja väännä levy hiljaiselle. Anna hiljalleen kiehua 20 min. Saat paksumpaa kastiketta jos keität pidempään. Säilytä jääkaapissa. On suositeltavaa tehdä kastike etukäteen ja antaa sen olla jääkaapissa ainakin vuorokauden ennen käyttöä.

Vinkit: 

Lisää kastike lihan pintaan vasta paiston loppuvaiheessa, koska kastikkeessa on paljon sokeria. Se palaa jos laitat sitä lihaan jo ennen paistoa marinadi - tyyliin. Siveltyäsi lihaan, karamellisoi kastikkeen pinta grillissä ja tarjoa ruoka. 

Voi käyttää myös dippinä.

Desinfioimalla purkit saat kastikkeen säilymään pidempään jos teet isomman annoksen kerralla.

5 kommenttia:

ulla kirjoitti...

Tämä näyttää erinomaiselta. Omat bbq kastikkeet on ihan parhaita. Pitääpä tehdä soosia nyt kun grillikausi taas alkaa! :)

Nelle kirjoitti...

Ulla: joo ja mikä parasta, tää on niin helppo; kaikki vaan kattilaan ja hauduttele. :) Ja toimii selvästi myös vaikka mökkituliaisena.

Jouni Rask kirjoitti...

Omat kastikkeet tosiaan on yleensä ihan parhaita mutta nyt näytti Siskojen bbq-kastike niin hyvältä että on pakko kokeilla =)

Nelle kirjoitti...

Coukuttaja: kannattaa kokeilla. Eilen tarjosin sitä isoa lihaa ja colakastiketta rakastaville ystävillemme ja tuo kastike kuulemma pesee jopa colakastikkeen ja kaikki valmiskastikkeet joita pöydästä löytyi. :) Toimii myös balsamicolla punaviinietikan sijaan - testaasin! Mutta on tärkeää että kastike saa tekeytyä ainakin yön yli jääkaapissa; maku muuttuu merkittävästi vuorokauden parin aikana keittämisestä.

Anonyymi kirjoitti...

Toimii!!!