keskiviikko 22. huhtikuuta 2015

Pari lounasta; Kruna ja Juuri


Mulle on jäänyt "pankkoon" pari hyvää lounaskäyntiä joista en ole sanonut mitään. Mutta tässä kun Vappu ja äitienpäivä lähestyy ja jollekulle muullekin voi tulla mieleen lähteä lounaalle ulos, niin ajattelin heittää nämä kokemukset blogiin. Ihan nopea summaus; kävimme vaalipäivän lounaalla Krunassa perhe & Minttu ja J ja työporukan kanssa aiemmin Juuressa.  Molemmat olivat hyviä, joskin hyvin eri tyyppisiä.

Kruna on sellaista konstailematonta suomihenkistä ravintolaruokaa ja Juuri taas semmoisen modernimman pohjoismaisen keittiön ensimmäisiä uranuurtajia Suomessa.


Juuri on lounaallakin lähellä finediningiä, vaikka annokset ovatkin selkeitä ja jollain tapaa maanläheisiä. Kyllä tänne kehtaisi äidin viedä vaikka minkälaiselle äitienpäivälounaalle. Minusta miljöökin sopisi hyvin sellaiseen kiireettömään lounaaseen ja sisustuksessa on jotain samaa kuin Manfred's & Vinissä Köpiksessä, joskin jollain tavalla feminiinimmällä otteella. Ja ruuan suhteen tykkäsimme kovin.

Pannukakkua ja jogurttista moussea; herkkua.
Ainoa annos joka oli ehkä syöjälleen aavistuksen äkkimakea oli maidottomana tilattu tyrnijälkkäri; ja tosiaan se maistamani sorbetti oli aika sokerista. Vähän yllätys, kun meidän muiden jälkkäreissä oli minusta ihan tosi hyvä tasapaino makean ja raikkaan välillä - tykkäsin kovasti omasta pannaristani, eikä kotimainen juustolautanenkaan näyttänyt mitenkään huonolta; päinvastoin.


Mutta; alkupaloista tykkäsimme kaikki; oli muistaakseni poromoussea, tattikeittoa ja kalaa (ks. ylin kuva). Pääruuassa oli muutama vaihtari joista minä päädyin riistaisaan annokseen jonka söin viimeistä murua myöten; todella herkullista. Etenkin rikas kastike jäi mieleen. Ihan nolottaa tunnustaa etten kunnolla enää muista, mitä annoksessa oli, mutta Muistaakseni se oli poroa kahdella tavalla ja nuo annoksen alla olevat palat olivat jotain sisäelintä; kateenkorvaa tai kieltä. Joka tapauksessa ihan esittelykelpoinen setti jonka söisin uudelleen mielelläni ihan koska vaan. Myös kalojen kypsyydet olivat onnistuneet hyvin joten vahva suoritus tosiaan vaikka äitienpäivään, jolloin Juuri näyttäisi ilahduttavasti olevan auki.

Krunaan taas päädyimme Mintun ja miehensä sekä meidän perheen kesken vaalipäivän lounaalle. Sunnuntaisin lounasta tarjoavia paikkoja on tunnetusti älyttömän vähän auki, mutta Kruna on ja sinne suunnistimme.

Krunan tartar

Paikkana Kruna on perinteikäs; jollain tapaa siitä tulee silti mieleen Gramercy Tavern New Yorkissa, mutta vähän perinteisemmällä otteella. Kruna tarjoaa sunnuntaisin erikoismenua "sunday roast" joka on konseptina kiva. Siitä huolimatta päädyimme ala carte annoksiin, koska emme ole koskaan olleet Krunassa ennen ja vähän kiinosti paikallinen tartar, kalalautanen, papukeito ja Fish &Ships. Ihan superplussana, että kaikista annoksista listalla SAA lastenkoon tilatessa.

Kalalautanen olisi varma valinta; tätä saa myös isommalle ryhmälle joka sopisi minusta hyvin vappulounaalle.

Minä tilasin alkuun Krunan tartarin, koska pidän tartarpihvistä ihan hirveästi. Liha olikin hyvää sinänsä, mutta lisukkeiden "krouvi" kuutiointi ei minusta oikein sopinut annokseen vaan se liha hukkui sinne juttujen alle. Olen syönyt parempiakin tartareita ja oikeastaan melkein harmitti, ettemme tilanneet vaan kalalautasta koko perheelle; poikien jakama iso kalalautanen osoittautui nimittäin hyväksi; etenkin muikut ja niiden kanssa tarjottu tervainen punasipulihilloke oli tosi hyvää. Kalat ovat tämäntyyppisessä paikassa taattua tavaraa.

Fish &chips Krunan tyyliin

Pääruokaa valitessani arvoin pitkään paikallisen Fish & chips - annoksen ja papukeiton välillä. Lopulta vähän vähemmän täyttävältä vaikuttanut keitto voitti, sillä tiesin meillä olevan edessä yhdet latsensynttärit.  Mutta tunnustan auliisti; annoskateus iski kun Minttu ja J saivat eteensä kalaa ja ranskiksia ja huokailivat onnellisina hyvin toteutetun annoksensa kanssa. No, tiedänpä mitä syön ensi kerralla... ;) 


 Minun tryffelinen papukeittoni oli ihan ok, joskin tryffeliä oli maussa vain aavistus ja pidän todennäköisenä että se oli peräisin tryffeliöljystä sillä maku ei ollut samalla tapaa raikas kuin tuoreessa kamassa. Keitto on saatavana sekä alkupala- että pääruokakokoisena, mutta luulen että se toimii paremmin alkupalana sillä se oli hernekeittoakin paksumpaa. Ihan OK mutta tosiaan, kun pöydässä syötiin samaan aikaan ranskiksia, Wallenbergiä ja lampaanpotkaa niin jäihän se keitto vertailussa vähän jalkoihin. :) Tuo tomattisalsa päällä oli ihan pakollinen raikastava lisuke; leipä olisi voinut olla ehkä persoonallisempaakin.

V otti Wallenbergin

Nuoret isännät söivät lampaan potkaa. I sai oman potkan jonka käytännössä puhdisti. Taitaa kolmivuotias olla kasvuvaiheessa... Niin ja potka oli hyvää, sen verran maistoin.
Mutta sen verran tuhteja olivat annokset että liharuokien syöjät ilmoittivat etteivät kykene mitenkään enää jälkiruokaan. Minäkin olin täynnä; papukeitto on tuhtia kamaa ja tiesin että synttäreillä olisi kumminkin kakkua.

Krunassa ilmapiiri ja tunnelma oli sentyyppinen että sinne voisi hyvin mennä vappulounaalle iloisen seurueen voimin; ihan kivaa musaa (joskin suht kovalla vierasmäärään nähden), rustiikkista ja simppeliä ruokaa, reilunkokoista annosta ja miljöö huokuu vanhaa maailmaa mukavalla otteella. Jollain tapaa tulee mieleen muutama muukin Helsinkiläinen klassikkoravintola.

Molemmissa oli omat hyvät puolensa joskin jos voittaja pitää valita niin palvelun moitteettomuuden,  ruuan tasalaatuisuuden, herkkyyden ja huolellisen valmistuksen puolesta voiton näistä kahdesta lounaasta vie minun mielessäni Juuri. Mutta se on myös makuasia; jos tykkää rustiikimmasta, simppelistä ruuasta ja isoista annoksista niin Kruna on tosi mukava kulmakuppila jossa näkyi viime sunnuntaina useampikin lapsiperhe. Ja tosiaan, Wappukin tulee ja kyllä noiden Krunan annosten äärellä viipyisi tovin, kävisi vilkasta keskustelua, joisi mielellään ison oluen tai maljakollisen punkkua ja voisi tuntea olevansa artisti :) Aikuisten jälkiruokakaapissa näytti olevan tarjolla myös Noninon Grappoja ihan useampaa sorttia - pisteet siitä. ;)

Kyllä niitä lounaita siis löytää, kun vaan etsii - jopa viikonloppuna! :)

Ei kommentteja: