lauantai 18. huhtikuuta 2015

Savustettu valkosipulikeitto, karitsankieltä ja mustavahakassipsejä


 Joitain keittoja on suhteellisen epätodennäköistä saada koskaan toistettua, vaikka ne ovat älyttömän hyvin onnistuneita. Tällä kertaa syynä on, että tarkka ohje alkaa jotenkin siihen tyyliin että "otetaan yksi brisketti..." :)

mustavahakas
Mustavahakas on herkullinen ja täysin myrkytön sieni, jot voi syödä jopa sellaisenaan, kuivurissa kuivattuina sipseinä.

 Tämä on juuri sellainen keitto, joka olisi hankalaa toistaa koska se syntyi sattumien summana: koska satuin viime syksynä löytämään virheettömiä mustavahakkaita ja lukemaan että ne voi syödä myös kuivattuina sipseinä.


...Ja että löysin lähikaupastamme K-Aurorasta karitsan kieliä ja niiden keitto-ohjeen, että meillä oli siitä brisketistä kerättyä upea savuista paistilientä, savustettuja valkosipuleita jotka tökkäsin brisketin kanssa savustumaan ja että olin juuri taannoin käynyt Olossa lounaalla työn merkeissä ja syönyt siellä jumalaista savustetusta valkosipulista tehtyä keittoa.


Niin, ja tietysti siksi, että vielä älysin tarjota kaikki nämä yhtensä alkupalana kun Merituuli poppoineen tuli käymään pääsiäisen aikaan.  


Mutta uskoisin, että vaikkei ehkä pilkulleen samanlaista, keitto on toistettavissa myös muilla hyvillä lihaliemillä ja bbq-valumilla. Mutta valehtelisin, jos väittäisin ettei tämä nimenomainen versio ollut hyvää.

Olossa hyvin samanhenkisen keiton päällä oli muistaakseni pieniä pisaroita jotain ihanaa ja raikasta yrttiöljyä ja ohessa tarjottiin kirnuvoita sekä hyvää, lämmintä maalaisleipää. Todistetusti sekin toimii joten eikun valkosipulia bbq-koneeseen kun sen lämmitätte.

Savustettu valkosipulikeitto, karitsankieltä ja mustavahakassipsejä (n. 8:lle alkupalaksi)

Karitsankielet
4 karitsankieltä
1,5l vettä
1 pienehkö sipuli tai puolet isosta
2 valkosipulin kynttä (rikki lyötynä)
1 laakerinlehti
muutama oksa timjamia
3 rkl suolaa
2 rkl omenaviinietikkaa
1 tähtianis

Aloita pesemällä kielet huolellisesti kylmässä vedessä.

Laita sitten kielet kylmään veteen kattilaan ja nosta vesi kiehuvaksi. Anna kiehua ja kuori pois vaahto.

Laita loput aineet kattilaan ja kiehuta hiljalleen kannen alla n. 2h kunnes kieli on pehmeää. Lisää vettä tarvittaessa jos se tuntuu häviävän keittelyn aikana.

Anna jäähtyä hetki jotta et polta näppejäsi täysin kun poistat kielen nahan. Nahka on kuitenkin poistettava kun kieli on vielä kuumaa. Älä hukkaa keitinlientä!

Anna sitten kielen jäätyä omassa liemessään. Älä hävitä lientä vieläkään, sillä se tarvitaan keittoon.

Ennen tarjoilua siivuta kieli muutaman millin paksuiseksi.

Valkosipulikeitto

3 kokonaista yhden kynnen valkosipulia (savustetaan ennen käyttöä)
n. 4-5 isoa rosamundaperunaa tai 6-7 muuta jauhoista perunaa, perunan koosta riippuen
vettä keittämiseen
3 rkl savustettua "briskettiliemihyytelöä"
5 dl kermaa
karitsan kielten keitinlientä suolaksi ja ohentamaan keittoa

Savusta valkosipuleita bbq - ruokien ohesa lämmössä n. 1-1,5h kunnes ne ovat täysin pehmeitä ja savustuneita. Kerralla kannattaa savustaa muutama ylimääräinenkin. Poista sitten kanta ja pursota valkosipulin sisus kulhoon odottamaan.

Kuori perunat ja pilko ne kattilaan. Kaada perunalohkojen päälle vettä niin että ne peittyvät. Kiehuta perunat kypsiksi ja lisää joukkoon savustettu valkosipuli. Soseuta keitto ja lisää sinne briskettihyytelöä ja surista vielä hetki.

Lisää sitten kerma ja kuumenna keitto hitaasti niin ettei se kiehu, mutta on selvästi kuumaa. Tarkista maku ja koostumus ja lisää keittoon karitsankielestä säästettyä, kuumaa keitinlientä. Liemi on suolaista, joten kannattaa maistella keittoa lisäysten välissä. Mausta mustalla pippurilla.

Kun keitto on sopivaa, laita se tarjolle kuumana lampaankielisiivujen ja mustavahakassipsien kanssa.


Ei kommentteja: