sunnuntai 26. huhtikuuta 2015

Dekadentti, suolaisella suklaamurulla päällystetty banaanikakku

suklaa-banaanikakku


Olen lapsesta asti ollut samanlainen; kun sairastun, tarvitsen välttämättä jotain hyvää lohtusyötävää. Mieluiten suklaata muodossa tai toisessa. Pyrin arkena välttelemään herkkujen ostamista kotiin ja niinpä jos jotain makeaa haluaa, se on tehtävä itse. Ja sitten kun tauti yllättää, ensin harmittaa että asettaa itselleen tuollaisia esteitä. Mutta - jos en tekisi niin olisi tämäkin netistä bongattu herkku jäänyt tekemättä. Ja suoraan sanoen, enää ei harmita yhtään. :)

Pohajtaikina pyöräytetään kulhossa jonka jälkeen pinnalle tehdään crumble. Kaikki päällekkäin ja uuniin.

Koska mikä olisikaan parempaa flunssalääkettä kun helppotekoinen, syntisen pehmeä ja herkullinen banaani-suklaakakku jonka pinnalla on hieman suolainen ja makea tummasta, bitteristä suklaasta tehty crumble?

banaani, kakku, crumble

Ihan täydellinen leivonnainen jos minulta kysytte. Pohja on pehmeää, lähes kevyttä rakenteeltaan mutta kuitenkin kosteaa ja banaanista. Pinta hiekkakakkumaisen hauskaa crumblea jossa on karamellin makuja, suolaa ja hieman kitkerää, sulanutta suklaata. Dekadentti, sanoo ohje ja on oikeassa. Isoja makuja yhdistettynä tosi kekseliääksi piiraaksi jota söisin fiinimmässäkin kahvilassa ihan koska vaan.

Ja kuulemma tämä vaan paranee jääkaapissa kun maut syventyvät ja pohja kostuu banaanista tasaisemmin.  Joten säkällä tästä lienee iloa vielä ensi viikollakin. Kertakaikkisen herkkua... Ja nyt kenelläkään ei ole hyvää tekosyytä heittää niitä lähes ylikypsiksi päässeitä, mustia banaaneja roskiin, sillä tämä kakku tarvitsee juuri niitä.

Niin, ja rutosti itsehillintää, jos tätä aikoo säästää vielä viikollekin!


banaanikakkuSuklaabanaanimurukakku (alkuperäisessä ohjeessa 22cm neliövuokaan, meillä 25 cm)


115g voita
1.8 dl sokeria

1 extra iso muna huoneenlämpöisenä
1tl vaniljauutetta tai 1/2 tl vaniljahippuja
3,6 dl banaaneja muussattuna (3-4 kypsää banaania)
0,6 dl creme fraichea

jauhoseokseen:
3,6 dl jauhoja
1 tl leivinjauhetta
3/4 tl soodaa
1/2 tl suolaa

Streusel piiraan pintaan:
1,8 dl fariinisokeria
1,2 dl jauhoja
1,5 tl kanelia
1/4 tl suolaa
57g voita

lisäksi
170g suklaata murskattuna veitsellä

Pinnalle
3 rkl mantelilastuja


Laita uuni kuumenemaan 180 asteeseen.

Voitele ja jauhota vuoka valmiiksi.

Laita voi ja sokeri vatkaimeen ja käytä silikonipäällysteistä lapavatkainta jos laitteessasi sellainen on ja vaahdota n. 3 min kunnes voi ja sokeri ovat valkoista, kevyttä vaahtoa.

Murskaa sillä aikaa banaanit haarukalla ja mittaa creme fraiche. Mittaa myös omaan kulhoonsa jauhoseoksen aineet ja sekoita kohotusaineet ja suola jauhoon.

Kaavi sitten kaikki voi-sokerivaahto alas kulhon pohjalle ja aja hiljaisella teholla seosta lisäten sinne muna, banaani ja creme fraiche sekä vanilja.

Lisää sitten edelleen hitaasti sekoittaen jauhoseos. Kun aineet ovat sekaisin, kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun vuokaan ja tasoita pinta.

Sekoita sitten pinnalle tulevan streuselin aineet sormin. Muista lisätä suola, sillä se on ihan olennainen osa valmista kakkua! Seos on valmista kun se on tasaista murua.

Lisää sitten muruseokseen rikottu suklaa ja kaada piiraan päälle.

Lopuksi ripota päälle mantelilastuja. Paista 40-45 min kunnes piirakka on kypsää. Anna jäähtyä ja tarjoa kermavaahdon tai jäätelön kanssa.

2 kommenttia:

Nanna kirjoitti...

Määkin tein banaanista kakkua viimetorstaina. Ja oli sekin aika dekadentti ;) rommia, ja suolapähkinäkinuskia....
Olisit varmaan toipunut!

Nelle kirjoitti...

Nanna: oijoi, se toipumispiirakka olisi olllut varmaan si tarpeen, koska vaikka tästä tulikin hyvää, ei se parantanut bakuja; lääkäriin piti lähteä ja edelleen toipilaana.

Mutta tosiaan suorastaan tappavan hyvälle kuulostaa teikäläisenkin piirakka; eikun! ;)

p.s. taas sun kommentti oli tullu tänne salaa, mut onneksi löysin! :)