tiistai 7. huhtikuuta 2015

Itsetehtyjä, koristeellisia rusinoita


itsetehty rusina

Näihin mun "pääsiäisprojekteihin" mahtui myös kasvien kuivattimen esiinkaivuu; Merituuli sanoikin pääsiäissunnuntaina illallisella käydessään, että tää sun kannattaa blogata vinkkinä pikapuoliin jotta ihmiset ehtii hyödyntää idean kevään juhlakauteen. Joten ei muuakun lyhyt vinkkipostaus ulos n-y-t, nyt.Olen ostanut muutaman kerran noita ihananmakeita luomurypäleitä ja kiusaus kuivattaa niistä omia rusinoita oli vastustamaton kun luin jostain että itsekuivatetut ovat ihan parhaita. Ja niistä tuli ihan maalilman näteimpiä myös, minkä ymmärsin kun sain setin valmiiksi.

rusinoiden kuivatus
Kokeilin kuivata myös punajuurikuutioita "punajuurirusinoiksi", mutta se aihe vaatinee vähän rakkautta vielä :)
Koska rypäleissä on kuori, kokonaisten rypäleiden kuivattamiseen menee kauan, eikä neste oikein pääse haihtumaan sisältä pois. Lopulta yksinkertaisin tapa on vaan siivuttaa rusinat kuivuriin. Minua siivutettu ulkonäkö ei tosiaankaan haittaa, päinvastoin.

Lammasliemeen tehtyä cous-cousia, minttua, korianteria, pistaasia itsethtyjä rusinoita ja sumacia.

Tarjosin näitä itsekuivatettuja rusinoita salaatin päällä ja cous-cousin päällä. Olivat ihan herkkua; mutta mikään ei estä olemasta luova ja käyttämään niitä ihan missä vaan mihin rusinoita laittaa.

rusina

Siivutin itse yhden rypäleen n. 4-5 palaan, eikä ainakaan ohuemmaksi kannata yrittää sillä sokerinen mehu tarttuu vähän kuivatusalustaan ja jos olisivat olleet ohuempia olisi voinut lla vaikeaa saada ne irti kuivaneina.

Mutta ehkä se pääasiallinen vinkki on, että kuivuri kannattaa kaivaa esiin talvellakin; tai tässä keväällä - muutakin voi kuivata kuin sieniä. 

Omatekoiset, koristelliset rusinat

1 paketti luomurypäleitä (miel. kivettömiä)

Huuhtaise rusinat vedellä. Siivuta rypäleet parin-kolmen millin paksuisiksi siivuiksi kuivuriin. Miedolla lämmöllä kuivattele väh. 12h.

Säilö ilmatiiviissä paikassa ja käytä koristeena.

7 kommenttia:

Tessa kirjoitti...

Voi miten hauska idea! Mitenkähän on, onnistuisikohan kuivattaminen ihan sähköuunissa?

En ole vielä kuivuria saanut hankittua, mutta näitä olisi mukava kokeilla!

Rommirusina kirjoitti...

Onpa kivoja! Kauankohan nuo säilyy kuivattuna?

Jael kirjoitti...

Minäkin olen tainnut joskus kirjoittaa itse kuivatuista rusinoista,en vaan muista missä se postaus on.Siitälähtien kun kuivuri tuli keittiööni joskus 6 vuotta sitten olen tehnyt itse lähes kaikki kuivahedelmät.

Jael kirjoitti...

Minkälanen kuivuri teillä muuten on?

Jael kirjoitti...

Nytpäs löysinkin omat kuivatut rusinani;D
http://appelsiinejahunajaa.blogspot.co.il/2009/08/kokeiluja-kuivurilla.html

Kuivuri on kyllä mitä monikäyttöisin laite!

Nelle kirjoitti...

Tessa: voisi onnistuakin; Ihan minimilämpö. kiertoilma ja lusikka ovenväliin; kannattaa kokeilla!

Rommirusina: no varmaan aika pitkään jos laittaa esimerkiksi risottoriisiä vähän samaan säilykepurkkiin imemään mahdolliset ylimääräiset kosteudet. Tosin, eipä näitä jäänyt säilytettäväksi; tuosta yhdestä rasiallisesta tuli rusinoita abt sopivasti noihin kahteen ruokaan; kuivattaminen tosiaankin hukkaa niistä valtaosan.

Jael: sulla on siellä etelässä varmaan ihan upeita kuivattavia hedelmiä :) Ne maistuu niin toiselle siellä lämpimän auringon alla... :) Meillä on semmonen iso metallikaappi jonka V osti käytettynä yhdeltä vanhalta mieheltä. Se oli ollut hänen edesmenneen vaimonsa kuivuri ja ne sienet olivat olleet sittenkin lähinnä rouvan juttu. Niinpä viimevuosina käyttämättömänä lojunut kuivuri sai meiltä uuden kodin. Mökillä meillä on sitten semmonen pieni, pyöreä olisko philips? Mutta tuohon vihreään kaappiin menee kyllä aika isojakin virityksiä..

Unknown kirjoitti...

Kuivuri näyttää ja kuulostaa vanhalta kunnon Orakkaalta. Olen myös herkutellut noilla luomurypäleillä viime aikoina mutta en ole malttanut kuivatella, vaikka on käynyt mielessä. Siivutus onkin hyvä idea.