tiistai 29. huhtikuuta 2014

Paras kaali, varhaiskaali on grillikaali!


Kävelin Sellossa punainen, lintuisa foliopallo heiluen ja koitin tyynnytellä lasta, jonka odotin kohta kohoavan pelkästä kyllästyksestä pallonsa kaveriksi ilmaan. Kulmakarvat olivat jo yhtä kurtussa ja lapsi ilmoitti vaativasti haluavansa jo kotiin.

Olin kuitenkin rallini loppusuoralla; koko kauppa oli jo periaatteessa suoritettu, mutta olin poiminut kalatskiltä mukaani siikaa, jolle piti vielä saada lisuketta. Niin ja tietysti simaa varten piti hankkia luomusitruunaa - jotka unohdin jo kertaalleen. Minulla kun on tapana vaan surffata kaupassa ilman listaa ja pienikin häiriö sotkee kyllä konseptini. Ja I on ihan erinoimainen häiriögeneraattori palloineen. Mutta sitruunoita tarvitaan, koska tapaan joka vuosi siivuttaa sitruunoita ja (toim. huom!) vähän appelsiinia sinne siman sekaan makua antamaan.

kaali, grilli
Kaalit tuomitaan valmiiksi kun ne alkavat vähän pehmentyä; pinnat grillataan ensin kovalla tulella.
Myös parsat sopivat grilliin, mutta vaativat kypsyäkseen vain muutaman minuutin!

Ja luomuhyllyä lähestyessäni näin NE. Siellä viherosastolla oli kertakaikkisen ihania, pieniä, suloisia sydänkaaleja. Ne oli pakko saada, vaikkeivät olleet mitenkään halvimmasta päästä. Minä niin näin ne grillissä, paistumassa rapeareunaiseksi ja aromikkaaksi, samalla jääden sellaiseksi kepeän raikkaaksi. Minulla kun oli vielä pääsiäisen parsoista jäljellä beaurre blancia - Se on klassikkokastike, mutta käytännössä voita joka on maustettu shalotista, valkoviinistä ja pippurista tehdyllä reduktiolla ja sitruunalla. Se oli tietysti ihan jämähtänyt jääkaapissa, mutta aloin miettiä miltä se maistuisi pähkinäiseksi grillatun kaalin päällä... Jospa kaalit ensin grillaa ja laittaa sitten leikkauspinnalle sitä ihanaa voikastiketta nokareen ja antaa sen sulaa...

mozzarellalla peitetty grillikaali
Kaaleihin tuodaan runsautta paitsi voilla, myös hyvällä mozzarellalla ja halutessa paahdetuila pähkinöillä.

Ja niin tapahtui. Ja oli ihan älyttömän hyvää. Lopputulos oli niin keväinen ja täynnä semmoista kevään raikkautta, herkkyyttä ja voimaa. Kaali saa jotain ihan täysin uutta eloa paistettuna tällä tavalla ruskeareunaiseksi. Ja vaikka molemmat, sekä punainen että valkoinen sydänkaali olivat tosi, tosi hyviä se vaalea kaali oli vähän makeampaa. Siksi se oli vieläkin herkempää kuin se punainen ja sai paistuessaan paljon, paljon ihania pähkinäisiä vivahteita. Siksi tuumailin että tähän ihan varmasti sopisi myös sellainen, nuori tavallinen kevätkaali jonka lohkoo vain neljään osaan veneiksi. Silloin tietysti kannattaa ruskistaa kaikki reunat, mutta kokeilkaa ihmeessä - minä ainakin ajattelin laittaa kevätkaalia gilliin lähiaikoina.

kala ja kaali
Kalaa, kaalia ja mozzarellaa.

Jos ei nyt satu olemaan tuollaista jämäkastiketta (köh) jääkaapissa, niin laittakaa kaaleille vaan voita, pippuria ja suolaa ja lopuksi pirskottakaa sitruunan mehua. Meill äoli myö laadukasta mozzarellaa ja tuoretta timjamia jotka minusta kruunasivat setin.

siika

Niin ja sitä siikaa. Erinomaista, herkkää siikaa ihan vaan kevätsipulia, sitruunaa ja suolaa sisässään grilliin. Kypsennetään varovasti kunnes selkäevä irtoaa. Älyttömän hyvää.

kaali, grilli
Kaalit siirrettiin kypsymään yläorrelle kun kala laitettiin alapuolelle.

Varhaiskaalia ja mozzarellaa grillistä

1-2 lohkoa varhais- tai sydänkaalia per ruokalilija
1 tl voita per lohko (tai jos on beaurre blancia, ole varovainen mausteiden kanssa koska voissa on itsessään jo suolaa ja happoa)
suolaa
pippuria
1/2 sitruunasta vähän mehua
1 pallo laadukasta mozzarellaa (riittää hyvin 6:lle kaalinpalalle)
tuoretta timjamia

Lohko tai halkaise kaali. sipaise pintaan hieman öljyä, jotta lämpö johtuu paremmin. Grillaa leikkauspinnat ensin kauniin ruskeiksi. Kun käännät lohkot selälleen, Rripottele leikkuupinnalle myös hieman suolaa ja pippuria. Nosta päälle nokare voita ja anna kypsyä vielä miedommalla lämmöällä semmoinen 10-15 min tai kunnes kaali on vähän pehmennyt.

Nosta kaalit tarjoiluastiaan ja ripota päälle sitruunan mehua sinne tänne. Rouhi mustaa pippuria. Riivi päälle hieman mozzarellaa ja timjamia ja korsta vielä tarvittaesa mustalla pippurilla ja lorauksella hyvää oliiviöljyä.

Tarjoa sellaisenaan esimerkiksi oliivien tai pähkinöiden kanssa alkupalaksi (tällöin mozzarellaa saa olla hieman runsaammin) tai lisäkkeenä vaikka kalalle.

3 kommenttia:

Merja kirjoitti...

Nyt silmät auki kaali/luomu -hyllyn lähistöllä! Siikasesonki on meillä nyt tauolla kun talvikalastus loppui eikä venhe ole vielä vesillä. Pian, pian!

Nelle kirjoitti...

Merja tämä kyllä kelpaa muunkin ruuan lisukkeeksi - kanties vaikka kanaa tai halloumia? Silloin mozzarellaa ei tosin tarvita... :)

Anonyymi kirjoitti...

Nami, kuullostaa hyvältä. :)