torstai 17. huhtikuuta 2014

Klippan - herkän suomalainen herkkujuusto.


Jos joku vielä miettii minkä juuston ottaisi pääsiäisen juustotarjottimelle niin mulla olis yksi ehdotus. Ottakaa Helsingin Meijeriliikkeen Klippania. Ja sen kanssa vähemmän kotimaisia Jules Destroopperin Almond thinssejä.

Ne ovat ihan täydellinen pari, kunhan sen juuston jättää ainakin vuorokautta ennen pöydälle lämpenemään. Kuvan juusto taisi olla pöydällä puolitoista vuorokautta ja katsokaa miten upeasti se valuu sulaa ihanuutta leikkuulaudalle.

Siis ihan oikeasti; se juusto maistuu NIIN erilaiselle kun annat sen olla vuorokaudenkin lämpiämässä. Vaikka se aika ensin vähän epäilytti, tämä on osoittautunut olevan ihan paras vinkki, jonka olen saanut miesmuistiin.

Juuston kyljessä kuvaillaan että Klippan on "herraskainen juusto" ja sen paremmin sitä ei varmaan voisikaan kuvailla.  Siinä on jotain sellaista menneen maailman tenhoa kepeän modernilla otteella. Pystyn kuvittelemaan sen jonnekin 30 - luvun hienostokartanon saliin jonka katossa roikkuvat kristallikruunut ja puutarhassa kukkivat runsaat pionit. Portviini tarjoillaan pienestä, hieman kulmikkaasti koristellusta kristallilasista. Ja kaikki ihmettelevät hieman uteliaana kurkistellen tuon juuston ennenkuulumattoman herkullista voin aromia jossa on kuitenkin jotain niin kultivoitunutta! ;)

Hyvää pääsiäistä!

Se vaan on Hieno juusto. Niin herkkä, puhtaan makuinen, helposti lähestyttävä ja silti ylpeän suomalainen olematta millään muotoa jäljitelmä tai vesitys mistään alkuperäisteoksesta.

Ja koska se on niin omaleimainen uskoisin monen sellaisenkin pitävän siitä, jotka eivät valkohomejuustosta yleensä pidä. Ranskalaista, vahvaa maalaisbrietä kaipaavalle tämä ei ehkä ole sitten se juttu, mutta (korostan vielä!) Kunnolla temperoituna herkän alkukevään juhlaan ihan erinomainen valinta.

Täyden kympin suoritus siellä Meijerillä kuulkaas.

3 kommenttia:

Jonna kirjoitti...

En voi olla olematta samaa mieltä Klippanista. Joo se ei ole vahva ranskalainen, mutta keveydessään silti todella maukasta. Tuo temperointi on pakko kokeilla. Laitan postia, jos saan vatsataudin ;-)

Anonyymi kirjoitti...

Ihanan kypsän näköistä! Olen halunnut maistaa Klippania jo pitkään...

Nelle kirjoitti...

Jonna: no, se bakteeri lienee jotain penicilium - suvin johdannaista. Jos juusto on tosi kypsää se ei tarvinne ihan noin kauaa; kysynnän vuoksi klippan on kuitenkin hyllyssä suht nuorena yleensä joten ihan tuoretta juustoa kannattaa kypsyttää huoneenlämmössä ennen syömistä. Vinkki saatiin jostain hallin juustomyyjältä - en valitettavasti muista oliko hakaniemestä vai hietsusta. :)

Ssiiri: kannattaa, hyvää on, meillä syötiin pääsiäispöydässä sellainen vuorokauden temperoitunut klippan... :)