torstai 1. toukokuuta 2014

Savustettua lampaan ribsiä

Savustetut lampaan ribsit

Jos haluaa tehdä edullisia löytöjä pyhien aikaan ei välttämättä kannata suunnata hyvän perusvalikoiman supermarkettiin vaan siihen lähemmäs, lähikauppaan jossa on kunnianhimoinen lihamestari. Meidän tapauksessamme se nykyisin tarkoittaa K- supermarket Auroraa, jonne meiltä ei ole mikään valtava matka vaikkei se ehkä absoluuttisesti lähin kauppa olekaan.

Kirjassa neuvotaan trimmaamaan tuo luurivi irti rustoisesta reunasta - reunuksen voi käyttää vaikka liemeen.
Me emme trimmanneet, kun ei ollut mitään liemenkeittoa suunnitteella. 

Pääsiäisen aikaan bongasin, että lihatiskissä oli kokonainen karitsan rinta, eikä hintakaan ollut mikään järkyttävän kova joten poimin molemmat esillä olleet rintapalat mukaani. Olin nimittäin Pitt cue - keittokirjaa lueskellessani bongannut karitsan ribsiohjeen jossa kokonainen rinta oli rubattu ja sitten savustettu. Vähänkö kiusaus oli ylivoimainen - etenkin kun V oli kutsunut kavereitaan pihallemme grillaamaan & savustelemaan ja tuumasin että miesvoittoiselle porukalle varmaan liha kelpaa.

Salaattia, villivihreitä, savustettuja tomaatteja ja punaista riisiä


Kaikki toivat jotain ja minä pykersin cole slaw - kaalisalaattia varhaiskaalista ja sellaisen luovan yhdistelmän punaisesta riisisalaatista ja V:n juhlille tehdystä savutomaattisalaatista, johon kirvelin sijaan käytin maasta jo innokkaasti puskevia villivihreitä. Siihen Cole slaw - salaattiin otin vinkkiä Hupen V:lle kehumasta Neelyn cole slaw - ohjeesta. Tosin vähensin sokerin määrän alkuperäisestä ohjeesta reippaasti pienemmäksi - ehkä kolmannekseen max. ja laitoin majoneesin lisäksi kermaviiliä n. 50-50 suhteessa majoneesiin. Mutta se idea, minkä ohjeesta sain oli että sinappia voi laittaa enemän kuin olen yleensä laittanut.

Ja aikamoinen kornukopia lihoja, äyriäisiä ja kastikkeita pöytään laskeutuikin. Joku oli tuonut jättikatkarapuja ja marinoinut ne upeasti chilillä. Ihastelin niitä siinä hiljaa mielessäni - vahvaa chiliä oli osattu käyttää sopivan vähän ja vaikka ruuassa oli makua, se ei jyrännyt herkkää katkarapua. Yhtään kuvaa ei meidän kameraan tainnut niistä katkaravuista tulla, valitettavasti.

Sour cream & onion ruissipsejä, kurkkusalsaa ja mätiä.

V kielsi minua olemaan innostumatta liikaa lisäkeosastolla, sillä päivän teemana oli jokainen tuo jotain - tyyppinen setti.  Mutta sen verran hössötin, että koska meillä oli jäänyt pääsiäisillalliselta mätiä, tein sille kaveriksi limellä marinoidun ja kevyesti lemondrop - chilillä maustetun  kurkku-avokado-korianteri "salsan" jota nostin ruislastulle ja mätiä siihen viereen. Niitä ei voi sekoittaa, ettei mäti kypsy haposta, mutta näin sain mädin kaveriksi jotain raikkaampaa, sillä keli oli ihan upea ja pihalla lämmintä kesälukemissa. Vähän jotain uutta tähän mätiloppujen hävitysrintamalle sen iänikuisen smetanamoussen sijaan ;)

Ohje on tosiaan Pitt Cue - keittokirjasta jonka ainoa heikko puoli on, että siinä on suhteellisen paljon ristiviitteitä peruskastikkeiden ja muiden resepteihin. Ja niistä ohjeista sitä soosia tulee semmoinen ravintolassa kerralla tehtävä määrä ;) Niinpä niissä pitää vähän skaalailla ja tässä tapauksessa me emme ryhtyneet keittelemään "mother saucea" jota kirjassa käytetään kaikkien soosien pohjana. Se korvattiin laadukkaalla grillauskastikkeella jonka ajattelimme sopivan lampaan rubin makuihin.

Tästä rubista tuli enemmänkin tahnaa - kannattanee käyttää kuivattuja yrttejä ja valkosipulijauhetta ellei ole aikaa kuivattaa tahnaa etukäteen.
 V teki rubia ja sai pienen oppimiskokemuksen; kun on tarkoitus tehdä rubia niin vaikka ohjeessa sanottaisiin valkosipulin kynsiä ja timjamin sekä rosmariinin lehtiä, kannattaa olla vähän skeptinen sen suhteen, pitääkö kaikki olla tuoretta. Tai sitten se rubi pitää tehdä niin paljon etukäteen, että sen ehtii kuivattaa, sillä tuosta rubista tuli niin märkää tahnaa, ettei se tarttunut lampaan pintaan lainkaan. V oli ulkona taistelemassa rubinsa kanssa ja pyyhälsi sitten sisään huutaen jo ovelta:"Apua, kriisi, paniikki, auta mua!":)

Ja tottakai vaimo auttaa. :) Teimme sitten nopsaan sinne päin olevan kuivarubin ja laitoimme tuon alkuperäisellä ohjeella saadun tahnan leivinpaperille kuivamaan. Se ohje oikeasti on hämäävä - sen perustella voisi kuvitella että rubista tulee rubia, vaikka siitä tuleekin tahnaa.

Lampaan savustettu rinta
Oikean reunan olisi kirjan mukaan kannattanut trimmata suoraksi, koska siinä on niin paljon jänteitä ja kollageenia eikä oikeasti niin paljon lihaa.
Mutta kaikkien kommellusten jälkeenkin lampaasta tuli ihan mahtavaa. Nämä karitsan ribsit ovat toistaiseksi ehdottoman paras lammassavustelu mitä olemme saaneet aikaiseksi. Myös lampaan potkia savustettiin joskus aiemmin, mutta niistä ei jotenkin tullut hyviä. Nämä sen sijaan herättivät varauksetonta ihastusta koko mieslaumassa. Rasva oli pehmennyt ja sulanut herkän savuisaksi, lihassa oli hieman sellaista barkin tuntua ja makea kastike pinnassa viimeisteli herkun. Meillä on vielä toinen lampaanrnta pakastimessa ja luulen, että se menee tällä samalla reseptillä.

Mutta nyt aamiaista ja ilmapalloja perheelle. Iloista vappua kaikille!

Lammasrubi
200g maldon - suolaa
75g vaaleaa, ruskeaa sokeria tai vaahterasokeria
25g sinappijauhetta
25g fenkolinsiemeniä (paahdettuna)
25g valkosipukin kynsiä (suosittelen jauhetta, ellet tee rubia kuivamaan etukäteen)
10g rosmariinia (suosittelen taas kuivattua)
10g timjamin lehtiä (jälleen, kuivattuna)
1 luomusitruunan kuori

Sekoita aineet blenderikipossa. Ohjeen mukaan säilyy suljetussa astiassa viikon verran mutta jos käytät kuivattuja aineksia tai kuivaat seoksen se säilynee toki suolan ansiosta pidempäänkin.

Moppauskastike

200ml mother saucea tai grillikastiketta (se meidän käyttämä taisi olla savuista viskiä poppamieheltä)
15 ml siirappia
1 sitruunan mehu

Kun moppia tarvitaan, laita aineet kattilaan ja kiehauta. Pidä kastike lämpimänä.

Savustetut lampaan ribsit

1 lampaan/karitsan rinta luineen
20 ml French's-sinappia tai esim. hunaja Dijon-sinappia
50g lammasrubia (yllä)

Laita savustin kuumentumaan n. 110 asteeseen.

Lampaan ribsin kalvoa ei ole tarpeen poistaa, sillä se on niin ohutta. Kirja neuvoo trimmaamaan rinnan siten että jäljelle jää ribsimäinen rivi luita, mutta me taisimme vaan rubata koko palan ensin sinapilla ja sitten rubilla.

Lammasta savustetaan 5h tai kunnes lammas alkaa pehmentyä ja sisälämpö saavuttaa 87 astetta.

Sen jälkeen voit grillata ribseihin pinnat ja levitä runsaasti moppauskastiketta kaikkialle luille.  Tarjoile lämpimänä raikkaan salaatin kanssa. (kirjassa lampaan kanssa on tarjottu minttuinen ja sitruunainen sydänsalaatti-punasipulihässäkkä jossa granaattiomenaa)Ei kommentteja: