tiistai 27. elokuuta 2013

Mustikka-kardemummapirtelö

pirtelö kolmen kaverin jäätelöstä

Ääk, meillä on ihan oikea köksänopiskelija! ;) Miten nuo lapset kasvavat ja itse ei vanhene yhtään? :) Blogia pidempään seurailleet tietävät varmaan rakkauteni vanhoja, pomminvarmoja köksänkirjan reseptejä kohtaan. Niinpä olen suurella mielenkiinnolla nyt seuraamassa, mitä näille nykyisin seiskaa käyville oikein opetetaan. Näemmä pirtelöläksyllä aloitettiin.:)

kolmen kaverin mustikka-kardemumma

Vähän meni viimetippaan, kun meillä ei oikein harrasteta makeita välipaloja. Jogurttismoothie olisi ollut ehkä helpompi istuttaa meidän arkeemme, mutta tästä tuli sitten ihan erityinen iltapala eilen, siivoustalkoiden päälle. Ja hyvääkin tuli, eikä varmaan vähiten siksi, että viisoin A:n hakemaan alakerran pakkasesta jämät kolmen kaverin mustikka-kardemummajätskistä. Sitten nuorimies mittaili jäätelöä lusikalla desimittaan - tarkkaa sen olla pitää!

pirtelö
Kaikki aineet mitataan ensin valmiiksi, maito menee marjojen kanssa

Alkuperäisesä ohjeessa pirtelön marjat pitäisi soseuttaa ensin ja sitten mukaan lisätään loput aineet. Koska emme olleet älynneet ottaa marjoja sulamaan tarpeeksi ajoissa (lue: osa marjoista oli umpijäässä) päädyin opettamaan jo ensimmäisessä kotiläksyssä soveltamista ;) Umpijäisiä marjoja on nimittäin turhaa yrittää soseuttaa yksistään blenderissä. Sen sijaan lisäämällä mukaan maitoa ne saattaa saadakin vielä muusiksi. Toki, voisihan niitä mikrottaa ensin vähän... Mutta koska A osasi sanoa, että koulussakin tuosta neljän hengen annoksesta riitti kuudelle, niin puolittelimme sitten määriä. Viimeistään siinä vaiheessa marjojen soseuttaminen blenderissä pelkästään olisi vaan päätynyt kimpolevien marjojen pommitukseen ;)  "Puolitoista desiä jäisiä marjoja isossa blenderissä ei vaan ole kovin toimivaa", ohjeistin. A kertoi että koulussa oli käytetty sauvasekoitinta, jonka kanssa marjojen soseuttaminen ensin kohmeisena varmaan onkin hyvä idea.

Osa marjoista on jäässä, osa tuoreita. 

Mustikat olivat selvästi hankalia mitattavia ja yksi pyrki karkailemaan edessä odottavaa varmaa tuhoa lattiallekin asti;) Ja sitten mustikatkin loppuivat vähän kesken! Taas A sinkosi alakertaan ja poimi pakkasersta pussillisen mustia viinimarjoja. Pieni, jäinen mustaviinimarjalisä toimi hyvin raikastamassa muuten melko makeaa pirtelöä. Vähän A:lle piti huomautella, että pakasteet olisi syytä laittaa takaisin pakkaseen heti, etteivät sula, mutta muutenhan homma sujui ihan mallikelpoisesti!

Mitään lisäsokeria ei minusta kyllä tarvita, ei etenkään tuon kolmen kaverin jäden kanssa - sen verran makeaa se on. Mutta hyvää tiistaita ja hyvää pirtelöä meille ja teille!

Mustikka-kardemummapirtelö (4:lle ohjeen mukaan- A teki 1/2 annosta joka riitti kolmelle pieneen lasiin)

0,5l jäätelöä (kolmen kaverin mustikka-kardemummaa)
3 dl kohmeisia marjoja (meillä n. 2/3  tuoretta pensasmustikkaa ja 1/3 jäisiä mustaherukoita)
4 dl maitoa
(1-2 tl sokeria, ei kyllä tarvittu)

Soseuta hieman kohmeiset marjat ensin, lisää muut aineet ja aja tasaiseksi blenderissä.  Tarjoa heti pillillä varustetusta lasista.2 kommenttia:

Hiidenuhma kirjoitti...

Minäkin olen aina vaalinut vanhoja köksäkirjoja, jotka ovat erinomaisia peruskokkauksen oppaita. Viime vuonna seurasin lapsosteni köksätouhuja samalla mielenkiinnolla kuin sinäkin ;)

Tyttöseni jatkaa köksässä edelleen tänä vuonna, joten hän puuhastelee keittiössä kanssani innokkaasti. Kyllä ne reseptit ovat ajan saatossa muuttuneet. Nuoret varmasti pitävät niiden ajanmukaisesta tatsista :)

Nelle kirjoitti...

Hiidenuhma: M-m oli kivaa kun saatiin yhtenä aamuna lämpimiä leipiä aamupalaksi. Niihin ohjeessa käskettiin laittaa vähän pippuriakin! Sellaista meidän köksänkirjassa ei olisi ollut :)