keskiviikko 12. kesäkuuta 2013

Kikherne-fetasalaatti tahinilla ja sitruunalla


V on taas tilannut keittokirjoja. Se on pahempi kuin minä, paljon. En edes muista koska olisin viimeksi itse ostanut jonkin keittokirjan, niin aktiiviseksi mieheni on tässä suhteessa muuttunut. Mutta en valita, en lainkaan. Viimeisimmän kuorman mukana nimittäin tuli ihan painotuore April Bloomfieldin A Girl and Her Pig, valitettavasti vain sillä vesitetyllä piirroskannella. No, samapa tuo jos amerikkalaiset eivät kestä nähdä kuollutta sikaa kokin harteilla - sisältö lienee kuitenkin sama.



Ensimmäiseksi kokeiluun tuon spotted pigin keittiövelhon resepteistä pääsi kuitenkin hieman yllättäen puhdas kasvisruoka. Olimme mökillä viikonloppuna ja ilmeisesti kylmäketjuni oli katkennut sen verran jossain (kaupan, nollalaatikon, kylmälaukun ja mökin jääkaapin) välissä, että ostamani kanan siipinuijat olivat ehtineet mennä pilalle. Ottakaa siis tästä vinkistä vaarin; kananuijat saa menemään pilalle helteillä n. 2 vuorokaudessa. Olisi auttanut asiaa, jos olisin älynnyt lätkäistä ne marinadiin heti kotiin tultuamme tai viimeistään ennen mökille lähtöä. Mutta; naturellista toisaalta ainakin haistoi ihan selvästi koska ne olivat pilaantuneet.


Joka tapauksessa kaivoin siis kaapista linssejä ja hernetä ja pyöräytin tämän mainion salaatin. Alunperin ohjeessa (joka unohtui mökille) oli käytetty vihreitä Du Puy - linssejä, jotka varmasti olisivatkin sopineet tähän vielä paremmin. Mutta ankarissa saaristolaisolosuhteissa minulla ei ollut kuin punaisia ja beluga - linssejä ;) Joten belugoilla mentiin. Hyvää oli näinkin, mutta vähän jäin kaipaamaan salaatin sekaan jotain rouskuvaista.



Mukaan laitetaan ohjeessa siivutettua punasipulia, jonka korvasin myös kevätsipulinipun punaisella "sipuliosalla". Aidossa punasipulissa olisi varmaan ollut enemmän rakennetta, mutta siltikin... Mietimme olisiko mukaan voinut siivuttaa ohuelti vaikka sellerin vartta?


Joka tapauksessa tuo hummus-sitruuna-paahdetut mausteet on ihan jumalainen soosi jolla piristää ihan minkä vaan salaatin. Niin, ja erinomainen yhdistelmä fetan kanssa. Lisäksi tarjottiin vielä kauden parhaaksi meillä (toistaiseksi)  rankattua Tommasin Rosé - viiniä. Erinomaista!

Kikherne-fetasalaatti tahinilla ja sitruunalla (4-5:lle niillä määrillä joilla tein)

2 prk Pirkka - kikherneitä valutettuna (olisiko ollut 400g keitettyjä kikherneitä alunperin)

Linssien keittämiseen
200g Du puy - linssejä (laitoin n. puoli pss beluga - linssejä eli n. 2,5 dl )
2 valkosipulin kynttä 2 oksaa salviaa
450 ml vettä (jouduin vähän lisäämään)
2 rkl oliiviöljyä
suolaa ja pippuria

Mausteseokseen paahda erikseen:
2 tl korianterin siemeniä
1 tl jeeraa
Jauha paahdetut mausteet ja sekoita

Kastikkeeseen
2 rkl hyvin sekoitettua tahinia
n. 50 ml sitruunan mehua
2 tl mausteseosta (ks. yllä)
1 tl maldon - suolaa ja 1 valkosipulinkynsi hierottuna tahnaksi
2 rkl vettä

Lisäksi
1/2 suolasitruunaa
1/2 pientä punasipulia (laitoin kaksi kesäsipulia - punaista, myös varsia)
1,5 rkl paahdettuja seesaminsiemeniä
100g fetaa (laitoin koko paketin, 200g)
sitruunan mehua
pippuria
korianterin lehtiä
loppu mausteseos

Laita huuhdout linssit ja vesi, rikki lyödyt valkosipulin kynnet, salvianoksat ja öljy kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi mutta älä anna kiehua. Jätä "simmeröitymään" kannen alle n. 20 min kunnes linssit ovat kypsiä. Sitten sammuta levy ja jätä linssit vielä jäähtymään ja vetäytymän sillä aikaa kun teet salaatin.

Valmistele ensin kaikki etukäteen; paahda mausteet, hiero valkosipuli suolan kanssa tahnaksi ja poista puolesta suolasitruunasta hedelmäliha ja hienonna kuori hienonhienoksi silpuksi. Paahda seesaminsiemenet pari astetta tummemmiksi ja siirrä sivuun. Siivuta punasipuli puolikuun muotoiseksi ja pirskota sen päälle vähän sitruunan mehua. Jätä odottamaan. Poimi linsseistä pois valkosipulit ja salviat.

Sekoita sitten pienessä kulhossa kastikkeen aineet keskenään. Lisää ensin osa sitruunan mehua, sekoita tasaiseksi ja lisää sitten vielä sitruunaa maun mukaan.

Sekoita keskenään valutetut kihkerneet ja linssit. Lisää joukkoon kastike ja sekoita hyvin. Lisää mukaan myös pilkottu suolasitruuna ja levitä kikherne-linssiseos laakealle tarjoiluvadille.

Sekoita keskenään murustettu feta, sipulisiivut ja korianterin lehdet säästäen muutaman lehden koristeeksi. Levitä juusto-sipuliseos kikhernepedin päälle.

HUOM! Seuraava on hyvin oleellista salaatin onnistumiselle: Ripottele loppu mausteseos salaattiannoksen päälle ja koristele runsaalla määrällä seesaminsiemeniä. Ripota loput korianterit pinnalle. Tarjoa heti vaikka hyvän maalaisleivän ja tsatzikin tai paahdettujen paprikoiden kanssa.

p.s. kun salaattia jäi, söimme loput seuraavana päivänä pitaleipien sisällä tsatzikin kanssa siivuttaen mukaan lihavarteiden jämät edelliseltä illalta.



11 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Se nuija on "pohje", eikä siipeä.

Nelle kirjoitti...

Anonyymi: Sellossa myydään broilerin siipiä, jotka on katkottu siihen siiven kärkiosaan ja sitten siihen "hauisosaan", jota kutsutaan siipinuijaksi ainakin siellä lihatiskillä :) En siis tarjoittanut broilerin jalkaa vaan nimenomaan sekoitusta siiven kärki- ja nuijaosista. Minunkin piti kysyä lihatiskilä että anteeksi mitä se siis olikaan :)

Sari - CampaSimpukka kirjoitti...

Ihanko totta sen takia siinä kirjan kannessa on piirretty kuva? Hyvä sentään ettei ole Disney-possu... :D

Nelle kirjoitti...

Campasimpukka: siis se kirja oli alunperin tehty valokuvakannella (ks. tuo amazon - linkki) Mutta siitä oli noussut hirveä haloo ja siksi se oli seuravaan painokseen muutettu piirrokseksi. ;)

Sari - CampaSimpukka kirjoitti...

Joo, muistan sen kirjankannen ja olin harkinnut sen ostamista, en tietenkään sen kannen takia. Mutta nyt taidan harkita ostamatta jättämistä... ;D

Meilläkin muuten puolisko on viime aikoina ostanut keittokirjat, kantanut niitä minulle lahjoiksi. Ja minä kun juuri sain tilaa hyllyyn sen keväisen lahjoituskampanjan avulla :D

Nelle kirjoitti...

Campasimpukka: No, mä kun hetken kokeilen noita reseptejä niin tiedän kannattaako se hankkia kannesta huolimatta. Mustakin se alkuperäinen olis ollu niin paljon hienompi.

JJa mitä tulee keittokirjoihin niin me tarvittais vähitellen se kirjahylly ;) Nyt keittokirjoja on pinoissa ikkunalaudoilla, pöydillä, kaapeissa.... Mutta EN VALITA! ;) Keittokirjat on kyllä IMHO parempi kun kukkakimput! ;)

Mari kirjoitti...

Kertoisitko, mitä on suolasitruuna on? Kivan oloinen resepti!

Nelle kirjoitti...

Mari: Marokossa käytetään paljon ruuanlaitossa sitruunaa, joka on säilötty kokonaisena suolaan. Ohjeita moiseen näkee silloin tällöin, mutta ostin ihan kaupasta valmiiksi säilöttyjä sitruunoita (suolavedessä), joka lienee se muoto missä niitä helpoimmin valmiina löytää. Esim. tämmöinen tuote sattui googleen. Suolasitruuna tuo oman pikanttin makunsa salaattiin, muta jos et mistään löydä niin jätä pois ja/tai lisää salaattiin vähän suolaa ja sitruunan kuorta. Eihän se sama ole, mutta... :)

Mari kirjoitti...

Kiitos nopeasta vastauksesta, aina oppii uutta! :) ja kiitos mahtavasta blogista, olen koukussa!

Hannele kirjoitti...

Linssisalaatit on ihan mahtavia! En ole tahinin ylin ystävä, mutta tuo kastike kuulostaa huippuhyvältä!

Nelle kirjoitti...

Mari: ole hyvä. :) Ja kiitos samaan hengenvetoon :) Kiva kuulla, että kaikesta kiireestä ja hiljaiselosta huolimatta olet löytänyt tiesi tänne :)

Hannele: Mulla on kans pientä myöhäisherännäisyyttä tahinin suhteen ja tuommoiset kastikkeet kyllä saa ihmettelemään itsekin että mikä siinä on aikoinaan tökkinyt. Sitruuna keventää sitä tahinin paksua makua (jonka kuvittelen alunperin tökkineen) ja paahdetut maustet tuovat melkein karkkimaista aromaattisuutta. Tykkäsin. Sopisi hyvin melki mille vaan fetasalaatille ja retiisi voisi kans toimia hyvänä rapsakkana tuonne linssien sekaan.