maanantai 10. kesäkuuta 2013

Kuhaa leipää ja aiolia

kuha, grilli, leipä"Aiolissa on kyllä vaan jotain, mikä iskee kun on kuuma" sanoin V:lle viikonloppuna kun istuimme puutarhassamme jalavan valmistautuessa varistamaan niskaamme ainakin satojatuhansia siipilateisia pähkylöitä ja söimme lounasta. Kuumuus lamaannuttaa kaikki jäsenet, ajatukset ja jaksamisen, joten silloin kun on vapaata on surffattu helpoilla herkuilla. Olin kuitenkin tällä kertaa mielestäni ylittänyt itseni ja onnistunut löytämään erinoamisen ruuan jonka keskiössä on tuore, sellaisenaan grillattu kuha. Kesäruuassa parasta on, että se valmistuu grillissä, siihen voi käyttää vähän vanhentuneen maalaisleivän ja se on silti jokaisella suupalalla juuri niin vivahteikas ja  hyvä kuin vain kuuman kesälounaan tuleekin olla. Lisäksi vielä kylmää Rieslingiä, kuumaa valkosipulileipää, raikkaan sitruunaista aiolia, hedelmäistä ja makeansuloista kypsää aprikoosia ja pisaroina lautaselle pirskotettua rikkaan makuista kurpitsansiementahnaa grillatun parsan ja basilikan lehtien kanssa. Oi joo.

parsaa, kuhaa ja leipää
Kurpitsansiemenvoita voi pyyhkäistä lautaselta levänpalaan halauamansa määrän. 

Kuha putsattiin ja suolattiin sisältä. sitten sitä grillattiin n. 20 min kunnes selkäevä irtosi. V sanoikin ettei hän oikein osaa sanoa miten kauan kalaa grillataan että se on täydellistä, mutta n. kiloiselle kalalle se 20 min tuntuu olevan aika passeli mitä minä olen noita paistoaikoja tässä sivusta seuraillut. Äläkä missään tapauksessa poista ruotoja kalan päältä, sillä ne toimivat erinomaisena luonnollisena suojana lihalle paiston aikana.

kuha
Aioli on syntynyt näppärästi Ikeasta ostamaani kannuun. 

Aiolin taas tein tehosekoittimella. Kuvittelen, että olen viimein oppinut miten se tapahtuu sillä olen nyt saanut surautettua sen kerralla pöytään muutaman kerran peräjälkeen. Kapeaan ja korkeaan kannuun rikotaan yksi kokonainen kananmuna. Sitten mukaan lisätään n. 1 rkl jotain hapokasta; valkoista balsamico - etikkaa tai sitruunan mehua. Tärkeää on, että kaikki raaka-aineet ovat saman lämpöisiä keskenään. Sitten tehosekoitin (meillä bamix, vaahdotusterällä varustettuna) laitetaan koko setin pohjalle. Yksi muna kykenee hyvin sitomaan ainakin kolmesta viiteen desiä öljyä, joten sitten kaadetaan koko setin päälle öljyä. Kannattaa laittaa jotain mautonta, esim. rypsiöljyä ensin pääosa ja sitten vähän - ehkä n. 0,5-1 dl hyvää oliiviöljyä makua antamaan. Sitten käynnistetään sauvasekoitin ja aloitetaan majoneesin sekoitus hitaasti pohjasta vetäen kohti pintaa. Ja ihmeiden ihme; siinä se syntyy samantien. öljyä voi sitten lisätä tarpeen mukaan ja valmiin majoneesin voi maustaa valkosipulilla, sitruunan kuorella sekä sokerilla ja suolalla.

kurpisansiemenvoi
Keksin lisätä kurpitsansiemenvoita vasta kun olin maistanut annosta, mutta kotosalla ei ole niin väliä - lisäsin sitten jo kerran puraistuun leipään sitä. :) 

Valkosipulileivät ja parsat voi tehdä myös grillissä. Ihan vaan öljyä pintaan ja kevyt käsittely ja arkinen lounas tai miksei illallinenkin on valmis. Lopuksi koko komeus kootaan keoksi ja ripsotellaan sinne tänne muutamia läikkiä kurpitsansiemenvoita. Sitä kannattaa laittaa pisaroiksi lautaselle, mistä sitä voi sitten leipäänsä poimia sen verran kuin hyväksi kokee.

Kuhaa, leipää ja aiolia

1 kuha - pienehköstäkin kuhasta riittää neljälle
2-4 parsaa per nenä (vihreitä)
2 tuoretta aprikoosia
1 iso siivu maalaisleipää per nenä tai pari pienempää palaa
muutamia salaatinlehtiä
tupsu basilikan lehtiä
aiolia eli sitruunalla ja valkosipulilla mustettua majoneesia (jamien ohje englanniksi)
kurpitsansiemen voita

Pese ja kuivaa kuha, ripota sen sisään hieman suolaa.

Kuumenna grilli ja laita kuha grilliin kypsymään. Anna ensin kuhan toiselle kyljelle suoraa lämpöä ja käännä kala sitten toisinpäin. Kun kyljet ovat saaneet väriä voit halutessasi siirtää kalan hetkeksi epäsuoralle tulelle. Kala on kypsää kun selkäevä irtoaa.

Kun kala kypsyy leikkaa parsoista pois kannat, lohko aprikoosit ja viipaloi maalaisleipä. Riko pari valkosipulin kynttä tiljjaan öljyä ja sutikoi öljyllä leipäviipaleet molemmin puolin. Sutikoi joko valkosipulista tai maustamatonta öljyä parsoille ohuelti.

Tee majoneesi ja mausta se halusi mukaan sitruunalla ja valkosipulilla sekä ripauksella suolaa ja sokeria.

Grillaa lopuksi nopeasti leivät ja parsat. Leiville on tosi kätevää, jos hrillissä sattuu olemaan parilalevy. Mutta onnistuu ilmankin.

Siten vaan kokoa annos; Pohjalle leipää, salaattia päälle kalaa, parsaa ja aiolia. Pinnalle koristeeksi aprikoosia, tupsu basilikaa ja ripsottele lautaselle vielä pisaroita kurpitsansiemenvoita.
2 kommenttia:

Herkkusuun Lautasella kirjoitti...

on ollut niin ihanaa saada nauttia kesästä ulkona sen viimekseän jälkeen jota ei koskaa edes kunnolla tullut! ihanilta näyttävät katetut herkut!

Nelle kirjoitti...

Herkkusuu: no kyllä meillä on ainakin nautittu kesäisestä säästä - mutta välillä on käynyt mielessä sekin että on jo melkein liian kuuma :)