torstai 4. huhtikuuta 2013

Omenapuiden katveessa


Tiesittekö, että Malminkartanossa on hedelmätarha? Minä en tiennyt. Tiesittekö, että siellä järjestetään kaikille avoimia tapahtumia, kuten pari viikkoa sitten ollut omenapuiden leikkaustapautuma niille jotka ovat päätyneet vahingossa omenapuun omistajaksi? Tai sinne voi mennä vaikka piknikille omenapuiden kukinnan aikaan? Minä en tiennyt mitään tästä. Ja voisin kuvitella, ettei vielä tiennyt kovin moni muukaan, sillä Malminkartanon Fruticetum, kuten omenatarhaa nykyisin fiinisti kutsutaan on nukkunut kuin ruusunen hoitamattomana ja unohdettuna. Mutta kuten kaikissa sellaisissa saduissa joista minä tykkään, tässäkin tarinassa puutarha herää uudelleen eloon ja toivon mukaan täyttyy pitkin vuotta puista nauttivista kaupunkilaisista.

Projektipäällikkö Elina Nummi kertoi meille omenatarhan historiasta
Näistä syistä oli varmaan hyvä, että Helsingin kaupungin rakennusvirasto ja Fiskars olivat järjestäneet keskelle kevättalvea kaikille avoimen omenapuiden leikkaustapahtuman jonne minäkin sain ihan kutsun tulla kuulemaan paitsi omenapuiden leikkauksesta, myös ennen tapahtumaa hippusen omenatarhan historiasta sekä ylipäätään Helsingin puistoissa tapahtuvasta toiminnasta ja yhteisöllisestä hyvä kasvaa Helsingissä - liikkeestä ja puistokummitoiminnasta. (Siihen liittyen muuten tänään on illalla infotilaisuus puistokummitoiminnasta - kaikki kiinnostuneet mukaan)

Tapahtumaa oli paikan päällä sponssaamassa myöskin mm. puutarhavälineistään red dot - muotoilupalkinnolla kansainvälisestikin palkittu Fiskars. Petteri Masalin esitteli Fiskarsin uuden puutarhavälinesarjan ja markkinointipäällikkö Aija Saha puhui muutaman sanan esitellen Fiskarsin hyväntekeväisyysprojektia Orange Thumb jonka tiimoilta yritys on osallistunut myös Malminkartanon omenatarhan kunnostukseen.

Isä esittelee lastaan - uutuustyökalu ja tuotekehitysjohtaja Petteri Masalin

Malminkartanon omenatarha on ollut käytännössä suljettuna 2000 - luvun alusta lähtien, mutta 2011 lähtien puutarhaa on herätelty unholasta. Rakennusvirastossa on haluttu lähteä kunnostamaan jo olemasaolevia kaupungin aarteita ja kehittämään Helsinkiin puutarhakaupunginosia. Ajatuksena on, että malminkartanon omenatarhaankin istutettaisiin jo olemasaolevien noin neljänsadan hedelmäpuun lisäksi viitisensataa tainta uusia, moderneja omenapuulajikkeita.

Omenapuiden katveessa on melko idyllistä kun katseli aikaisemopien vuosien kuvia... 

Ylipäätään Malminkartanosta kaavaillaa hedelmäpuiden kaupunginosaa samaan tapaan kuin Roihuvuori tunnetaan kirsikankukistaan. Mutta jo nyt omenatarhassa tapahtuu - keväällä kukinnan aikaan (7-9.6.2013) puutarhan portit ovat avoinna piknikille tulijoille ja syksyllä on järjestetty omenanpoimintatapahtumia, jossa kuulemma ei ole sorsittu meitä Espoolaisiakaan - vaan kaikki paikalle tulleet ovat lähteneet omenakasin kanssa. ;) Tänävuonnakin sadonkorjuutapahtumat avaavat portit 14.9 ja 28.9 ja mukaansa voi poimia kassillisen omenoita.


Mutta nyt leikattiin omenapuita. Paikalla oli jonkin verran kiinnostuneita ja kaikki pääsivät kyselemään. Minusta kyllä tuntui, että kaikki muut olivat minua viisaampia, koska esimerkiksi vesiverso oli minulle ihan uusi sana ja monet kysyjät kyselivät niin hienosti asioista oikeilla nimillä että opin paljon ihan vaan muiden kysymyksistäkin:) Mutta kovasti meille vakuutettiin, että tapahtuma on juuri meille, jotka ovat päätyneet sattuman kautta omenapuun omistajaksi. Ja paljon opinkin; opin että muumiotautiset omenat pitää kerätä pois huolellisesti jos aikoo päästä taudista eroon ikinä, omenapuiden rungot kannattaa hangata puhtaaksi sammaleesta ennen lämpimiä, sillä niissä taudit ja loiset pesivät. 

Ensin oksa kevennetään kauempaa

Suurempia oksia leikatessa oksaa kannattaa ensin keventää ja lopullinen leikkauspinta kannattaa tehdä mahdolisimman lyhyeksi ja niin, ettei sadevesi jää sen päälle makoilemaan. Jäniksen syömille rungoille suositeltiin kokeilemaan puhdistusta syödyltä alueelta niin että saaadaan puhdas nila esiin, sitten alue suihkutellaan vedellä ja kiedotaan tiiviisti emukelmuun. Näin puu saattaa kulemma kasvattaa uuden kaarnan vanhan tilalle. Hurjaa.

Jonka jälkeen tynkä poistetaan rungon vierestä. 

Kaikista hyvistä vinkeistä huolimatta luulen, että tuonne tarvisi mennä ensi vuonna uudelleen - kun on ensin törmännyt hankaliin oksiin omien puidensa kanssa. Mutta ainakin osaan nyt poistaa vesiversot ja puhdistaa puiden kuoren juuresharjalla. Ai niin, Fiskarsilaiset osasivat kertoa, että heidän testipuutarhassaan omenapuita on näinä runsaslumisina talvina onnistuttu suojelemaan jäniksiltä verkkojen hautauduttua lumeen kietomalla runkojen ympärille foliota. Tällaista nörttiperheen päätä tuo omppupuun foliohattu vähän hymyilyttää, mutta saattaapa tosiaan toimia! :)


Puihin oli kiinnitetty lappusia joissa oli vinkkejä puiden leikkaamiseen

Fiskarsin uusi työkalusarjakin vaikutti uskottavalta; kun oma koulutukseni on tuonne käytettävyyden puolelle suuntautuvaa, oli ihan hauskaa päästä katsomaan pientä esitystä Fiskarsin tuotekehitystiimin toiminnasta ja kuulla juttuja siitä, miten nämä uudet Quantumit on suunniteltu. 

Fiskarsin Quantumeita oli esillä tapahtumassa

Tiivistäen kuluttajatutkimusten ja loputtomien testien jälkeen Quantumit on pyritty tekemään säädettäviksi, kestäviksi ja korjattaviksi. Ideana on, että materiaalit ovat kestäviä ja kierrätettäviä, rikkoontuneiden osien tilalle voi ostaa varaosia ja puutarhuri voi säätää itse saksien tiukkuutta omaan käteensä sopivaksi. Myös korkkinen kädensija mukautuu ajan myötä puutarhurin käden mukaiseksi. Ja onhan se korkki muovia lämpimämpikin - huomasin tuossa viikonloppuna niitä omenapuita saksien kanssa lähestyessäni. Melkein vähän harmitti, että tuli viime vuonna ostettua itselle noita aikaisempia muovista mallia olevat isommat sakset ja varrellinen leikkain. Siinä uudessa varrellisessa kun on vaihtopääkin johon saa sitten lisäosia. 

Ihan hauska tietoiskutapahtuma joka sai ainakin minut miettimään mistä näistä tapahtumista voi lukea lisätietoa. Hyviä paikkoja ovat puistokävelyistä kertova www.vihreatsylit.fi ja omaa lähipuistoa ja sen tapahtumia voi seurailla esimerkiksi facebookissa www.facebook.com/puistot. Lisäksi tietysti Helsingin kaupungin sivuilta löytyy lista ajankohtaisista tapahtumista. Käykääpä joskus kurkkimassa - kenties päädytte ihmettelemään vaikka niitä omenankukkia piknik - korin kanssa :)  

3 kommenttia:

Jael kirjoitti...

Enpäs tiennytkään että Malminkartanossa on omenatarha! Ja hyvän näköiset nuo Fiskarsin uudet välineet..

Veera kirjoitti...

Minä tiesin tämän kaiken! Siis tarhasta, omenapuista en tiedä mitään.
Piknik-kori on jo suunnitteilla kukinta-ajankohdaksi.

Nelle kirjoitti...

JAel - no en minäkään tosiaan tiennyt mistään omenapuutarhasta :) Vaikka Helsingissä useamman vuoden olen saikoinaan asunut. Piilossa olleita aarteita, nämä:)

Veera: Sinä onnellinen! Ja hei - jos ollaan kaupungissa niin koprdinoidaanko piknik-korit ja beebikset samalle nurtsille? :)