torstai 14. helmikuuta 2013

Onko mitään, joka sanoisi "rakastan sinua" paremmin kuin suklaakakku?

suklaakakku

Näin ystävänpäivän kunniaksi kirin tämän taannoisen maatiasmenun suklaakakun nettiin jos jollain on vielä hakusessa mitä erityistä illlalla tarjoaisi. :) Tein tämän superhelpon ja omasta mielestäni kutakuinkin täydellisen suklaaunelman Parasta maatiatsruokaa - kirjan ohjeella. Kakun kanssa tarjottiin hillottuja mustia viinimarjoja ja mustaviinimarjasorbettia. Kirjassa annokseen yhdistetään myös mustaviinimarjoista tehty mousse, joka minulta kuitenkin jäi kiireessä tekemättä.

helppo suklaakakku, mustaherukkasorbetti


Mutta jos jäätelökonetta ei ole kotona, eikä herukoita pakkasessa voit ostaa kaupasta myös parasta vaniljajätskiä ja tarjota tämän amerikkalaiseen tyyliin; rouhi lautaselle paahdettuja maapähkinöitä ja valuta suklaa ja kinuskikastiketta. Ihan takuuvarmaa makeilua!

mustaherukkasorbetti

Herukkasorbetti on kuitenkin tosi raikas lisä ja toimisi myös ilman suklaakakkua; suomiherkku parhaimmillaan. Alkuperäisessä ohjeessa sorbettiin tulee kyytönrahkaa, mutta en löytänyt sitä joten korvasin sujuvasti tavallisella maitorahkalla. Minulla ei myöskään ollut käsillä mustaherukkalikööriä, joten korvasin lorauksen likööriä lorauksella chymoksen vahvaa marjaviiniä, jota sain joskus kauan kauan sitten tuotenäytteenä. Alkoholia ei tarvitse lotata paljon, mutta sen idea on, ettei sorbetti vedä kivikovaan jäähän. Annos on iso, sain tuosta ainakin kolme tuommoista joululaatikkovuokaa täyteen sorbettia. Puolisen desiä marjaviiniä on varmasti riittävä, liköörissä pärjää vähemmälläkin.

suklaakakku ja rahkasorbetti

Suklaakakku on myös ylihelppo. Tärkeintä lienee, että valitset parhaiten kultasi suuhun sopivaa suklaata, etkä paista kakkua liikaa. Paistoaika riippuu uunista ja meillä tarvittiin se täydet 12 min että kakku oli juuri ehtinyt hyytyä. Vinkkinä sanottakoon, että kannattaa laittaa se kello hälyttämään 8 min kohdalla ja uudelleen 10 ja 12 minuutin kohdalla. Kakku kannattaa ottaa ulos jäähtymään heti kun se on juuri asettunut. Lisäksi kirjan kuvassa kakku oli ennen tarjoilua tomutettu kaakaojauheella ja pienellä määrällä pähkinä- tai mantelirouhetta, mikä olisi hyvä idea kun olisi sen älynnyt. Ohjeessa sitä ei mainita.

Tämä oli minusta hauska yhdistelmä ja molemmat osat olivat tosi hyviä. Tosin arvoin pitkään, olisiko taannoisen illallisen päätteeksi pitänyt tarjota punaherukkapiiras ja punaherukkasorbettia. Olisi voinut olla vielä täydellisempi päätös mukavalle illalle. Mutta; ystävänpäivään suussasulava suklaakakku ja hempeänpunainen sorbetti sopii, se on varma.

suklaakakku, herukkasorbetti



Mutta siinä se, onnistunutta ystävänpäivää kaikille. :)

p.s. lisäksi voi tarjota vaikka vaaleanpunaista kuohua, meillä oli tarjolla vaaleanpunaista szigetiä

Suklaapiiras (olisi riittänyt hyvin 8:lle)

180g tummaa suklaata (meillä lindthin 85%)
150g voita
1 kananmunan keltuainen
2 munaa
60g (3/4dl) sokeria
4 cl jaloviinaa (tai coronaa)

Sulata suklaa varovasti vesihauteessa. Lisää voi pieninä kuutioina suklaan joukkoon. Jatka sulatusta, kunnes voi on sulanut.

Yhdistä keltuainen, kananmunat ja sokeri kulhossa. Vatkaa kevyesti sekaisin ja lisää voi-suklaaseos joukkoon. Lisää jaloviina ja sekoita tasaiseksi.

Kaada taikina voideltuun uuni- tai irtopohjavuokaan (ota pienehkö vuoka) ja paista 150 asteessa uunissa 8-12 min. Paistoaika vaihtelee uunin mukaan ja tärkeintä on, ettet paista sitä liikaa.

Koristele tomuttamalla siivilän läpi päälle hyvää kaakaojauhetta

Mustaherukka-kyytönrahkasorbetti (iso annos, olisi riittänyt kakkuun nähden tuplamäärään annoksia)
5 1/2 dl vettä
1 1/2 dl sokeria
1 liivatelehti
500g n. 8 dl mustaherukoita
600g kyytönrahkaa tai maitorahkaa
pieni loraus mustaherukkalikööriä

Yhdistä vesi ja sokeri kattilassa. Laita liivate likoamaan kylmään veteen.

Keitä sokerilientä hiljalleen muutama minuutti, jotta sokeri liukenee kokonaan. Lisää liotettu liivate ja mustaherukat liemeen.

Paseeraa sitten liemi ja marjat siivilän läpi. Anna jäähtyä.

Lisää rahka jäähtyneeseen sorbettipohjaan. Lisää likööri ja sekoita tasaiseksi. Pyöritä jäätelökoneessa sorbetiksi.

Mustaherukkahilloke

2 1/2 dl mustaherukoita
1 dl sokeria
1 dl vettä

Yhdistä sokeri ja vesi kattilassa. Keitä lientä kokoon, kunnes sitä on jäljellä 2/3. Lisää marjat ja sekoita tasaiseksi. nosta kattila pois liedeltä ja laita kylmään jäähtymään.

11 kommenttia:

Jael kirjoitti...

Oi,tuollainen täyssuklainen mutakakku on taivaallisen hyvää! Täydellinen rakkaudentunnustus;D

Nelle kirjoitti...

Yaelian: my kind of thinking, that! ;) Suklaakakku on niiiin hyvää.

Kieku kirjoitti...

Moi! Olisi hienoa saada teidät ja muutkin bloggaajat mukaan Kananmuna-reseptikisaan. Lisätietoja täältä: http://karppisiskot.wordpress.com/2013/02/10/nyt-alkaa-kiekun-kananmuna-reseptikisa/

Nanna kirjoitti...

On ilmeisesti. Häränhännät! :)

Nelle kirjoitti...

Nanna: Hoo! Mutta jos ne ovatkin niitä petollisia häntiä ja vievät koko rakkaan! :) Kyllä mä varmuuden välttämiseksi luottaiin suklaakkuun ja oiekin uhkarohkeat voivat tarjota pääruuaksi häntää ja jälkkäriksi suklaata ;)

Katarina kirjoitti...

Todella ihanan näköinen suklaakakku!

Minna Vuo-Cho kirjoitti...

Minä kopsasin tuosta reseptit heti tehtävälistalleni. Saan aina mustaherukoita kesäisin ison ämpärillisen ja on kiva saada uusia tapoja käyttää niitä.

Nelle kirjoitti...

Hovkonditorn: joo, just semmonen sulaa suussa - kakku. :)

Minna: Tuossa kirjassa oli monta hyvän oloista käyttökohdetta herukoille - myös punaisille! Kivaa, että siinä oli löydetty noita tommosia maatiaisia, joita on varmaan joka tuvan pihalla :) Luulen, että tykkäisit sen kirjan jälkkäriosastosta; herukat, hillat, raparperi...

tortennarr kirjoitti...

Voisko tuon jaloviinan jättää pois, meidän taloudessa kun ei alkoholia juuri käytetä? :)

Nelle kirjoitti...

tortenarr: jaloviina on mukana antamassa makua, joten jos valitsee hyvää suklaata, sen voi jättää pois. Sinänsä alkoholihan palaa kuumassa pois ja kakkuun jää vain maku, joten jos kaapissa on jokin konjakkipullo tms, tämän voi myös helposti sillä, mitä sattuu olemaan.

Riitta kirjoitti...

Herkullisen näköinen kiilto kakussa, söisin kyllä ihan ilman rouheita ja sorbettejakin... :-D