perjantai 1. helmikuuta 2013

Massaman-lammascurrya ja pikkelöityä inkivääriä



Minusta on vähintäänkin outoa, että tavallisista ruokakaupoista ei tahdo löytää kokonaista jeeraa. Ei edes Sellon Citymarketista, vaikka olen sitä nyt useamman kuukauden aikana muutamaan kertaan sieltä kysellytkin. No, etnisistä onneksi saa ja taannoisen Hakaniemen Halli & Vii Voanin reissun johdosta Jeeraa on. Mutta se, mikä minua vähän hämää on, että tarkoitetaanko Farangin keittokirjassa oikeasti kuminaa vai jeeraa kun reseptissä lukee kumina. Kuten Nanna omassa lohipostauksessaan jo pohtikin - kuminan ja Jeeran sotkeminen on usein käännöskirjallisuuden ongelma; kumina (caraway) kun muistuttaa suomenkielisenä sanana englantilaista Cumin - sanaa jolla kuitenkin tarjoitetaan juustokuminaa, eli jeeraa. Farangin kirjahan ei ole käännös, joten kuvittelisin että ohje on oikein, mutta taas kerran hämmennyin, kun reseptissä lukikin kumina, eikä jeera.


Muuten olen vähitellen alkanut päästä sinuiksi Farangin keittokirjan kanssa. Avainsanoina on, etä resepti pitää lukea etukäteen ja miettiä a) pitääkö jotain ainetta/osaa ryhtyä korvaamaan ajanpuutteen tai saatavuusongelman takia ja b) onko tarpeen oikaista ja jos on, miten se vaikuttaa koko ruoanvalmistukseen. Ja vaikka toiset arvostelevat värikästä ja vuoden PRO "oscarillakin" palkittua Tomi Björckiä mm. liiankin rennosta suhtautumisesta raaka-aineisiin ja keittiöhygienian puutteellisuudesta telkkarissa, niin eivät soraäänet tietysti keittokirjaa pahenna. Aina noilla ohjeilla on lopulta saatu aikaan ihan hyvää ruokaa - suorastaan erinomaista. On tuo thaikokkaus kumminkin niin oma taiteenlajinsa, että sitä pitää ihan opetella jotta oppii, miten jutut toimii yhteen. Tälläkin kertaa oioin vähän ohjeissa, ja tulin ostaneeksi väärää juurta Vii Voanista - kun kiireessä ja taaperoa toisella kädellä kiinni pitäen vaan nappasin paketin kylmäkaapista :)

V ähisi kirjan kanssa kyllä vieläkin aika pahasti, kun luovutin kesken ruuanvalmistuksen vetovastuun hänelle toisaviikonloppuna naisten saunavuoron ollessa imminent. Vaikka tehtävää ei ollut enää paljon ja suurin osa oli misattu, prepattu ja mitattukin valmiiksi, kirjan ja minun ohjeeni ovat sen verran hmm... epä-insinöörimäisiä ja omalta osaltani ehkä lennokkaitakin, että kuuntelin keittiön suunnalta kuuluvan jonkinlaista pientä manailua. ;) Asiaa ei tietsyti helpota yhtään se, että minä olin päättänyt muuttaa ohjetta kypsennyksen osalta hauduttelusta uunipötissä paahtamiseksi. Luulen, ettei V oikein enää lopulta pysynyt perässäni onko kirjan ohje se, mitä piti tehdä vai minkähänlaisen käsimerkin se Nelle kenties tähän kohtaan viittelöi? Vähän tuli mieleen se Master Chef - ohjelman tehtäväkin jossa raaka-aineiden valinnan jälkeen ne vaihdetaankin naapurin aineisiin. ;)


Alkuperäisessä ohjeessa curryä haudutellaan hellalla, mutta meillä oli liian vähän kookosmaitoa siihen puuhaan ja koska en ollut varma, kuinka kauan menee ennenkuin pääsemme iltatoimilta lopulta istumaan pöytään, päätin että pistämme sen ruuan uuniin ja kannen päälle, jolloin liha paahtuu kypsäksi.  Ihan onnistunutta tosiaan tuli tälläkin tavalla.



Mutta taas siinä ehdittiin useampikin tahna ja pikkelssi pykertää ennenkuin varsinaiseen ruuanlaittoon päästiin. Lisäksi olisi vielkä pitänyt valmistaa makeaa riisiviinietikkaa mutta skippasin sen ja korvasin seoksen laittamalla sekaisin keskenään mirin - seasoning - pullon lopun ja tilkan annoksen päälle tehtyjen inkivääritikkujen pikkelöntilientä.


Että tässäpä projektia viikonlopulle, jos joku haluaa kokeilla lammascurryn tekoa. Meillä lampaaksi valittiin paistia, enkä sitten tiedä miten se liha mureutuu keitettäessä - uunissa siitä tuli ainakin suussasulavaa ja ihanaa. Lisäksi perunoista tuli ihan jumalaisen hyviä - en ollut kuvitellut että peruna voisi maistua sellaiselta kuin tässä ruuassa. Ylipäätään maku oli aromaattisempi kuin kuvittelin - kun tuo curry on niin tumman näköistä, pelkäsin että se on tunkkaista. Mutta ei, sen aromaattisuus yllätti ja tuo pikkelöity inkivääri ja kurkutsunmuut raikastavat annoksen upeasti. Lisäkkeenä tarjottiin Thai jasmiiniriisiä.

Massaman - lammascurrya ja pikkelöityä inkivääriä

140g lampaanpaistia tai -niskaa (meillä kokonainen lampaanpaisti, oletan että tuo 140g on per ruokailija)
1 keltasipuli
4 pientä perunaa (me laitettiin normaalikokoisia ja ehkä tuplamäärä)

Currytahnaan
2 isoa punaista ja liotettua ja siemenetöntä kuivattua chiliä (laitettiin 2 kaupan tuorechiliä ja yksi linnunsilmächili)
1 rkl suolaa (meillä karkeaa ruususuolaa)
1 salottisipuli
2 valkosipulin kynttä
1 rkl galangal - juurta
1 rkl sitruunaruohoa
1 rkl raputahnaa

Mausteseos
1 rkl korianterin siemeniä
1 rkl kuminansiemeniä
2 neilikkaa
1 rkl valkopippuria

6 dl kookosmaitoa (laitoimme vaan 1 purkin koska meni kannen alla uuiin)
4 rkl palmusokeria
3 rkl kalakastiketta
2 rkl osterikastiketta
2 limetin lehteä

Inkivääripikkelssiin (puolitin annoksen - tässä koko määrän aineet)
500g inkivääriä
3 dl valkoista riisiviinietikkaa
2 dl kalakastiketta
200g sokeria
2 punaista chilipaprikaa
4 limelehteä
2 sitruunaruohoa

Makeaa etikkaa (aineet kiehautetaan keskenään ja annetaan hautua 5 min. Säilytetään jääkaapissa)
1/2dl sokeria
1 dl valkoista riisietikkaa
2 korianterin juurta
3 valkopippuria


Inkivääripikkelssiseokseen:
1 dl pikkelöityä inkivääriä (oma ohjeensa)
1 dl makeaa riisiviiniatikkaa (oma ohje - korvasin mirinin ja pikkelöintiliemen seoksella)
1 banaanisalottisipuli viipaloituna
1 punainen chilipaprika siemenet poistettuna
1/4 kurkkua viipaloituna
1 dl korianterin lehtiä

Aloita jauhamalla kuivatut chilit ja suola morttelissa. Paahda kuumassa wokissa tahnan kasvikset kunnes ne ovat tummanpuhuvia. Lisää mortteliin kasvikset ja jauha tasaiseksi. Lisää raputahna, sekoita.

Ota tahna morttelista ja laita sivuun. Jauha mausteet morttelissa ja sekoita lopuksi currytahnan joukkoon.

Inkivääripikkelssin voi tehdä joko tässä välissä, etukäteen tai padan kypsyessä. Kuori inkivääri ja paloittele se tulitikkua hieman suuremmiksi paloiksi. Ryöppää eli kiehauta inkivääritikut suolatussa vedessä kolmeen kertaan, vettä välillä vaihtaen. Anna jäähtyä. Valmista pikkelssiliemi: Mittaa kattilaan kaikki ainekset ja paloitellut aromaatit. Kiehauta ja anna jäähtyä 2 min. yhdistä inkivääri ja liemi. anna jäähtyä ja säilytä jääkaapissa.

Aloita currypohjan kypsennys lisäämällä kasariin öljyä. Kuumenna ja lisää currytahna ja limen lehdet. Kypsennä tahnaa hiljalleen 20 min sekoitellen muutaman minuutin välein. Lisää joukkoon palmusokeri, kalakastike ja kookosmaito. Kiehauta ja mausta osterikastikkeella.

Lisää sekaan kuutioitu lammas ja pestyt puolitetut perunat (meillä tässä kohdin paistettiin lampaisiin pinta ja perunat lohkottiin - sitten sekaan kaadettiin currytahna. Kaikki tehtiin creusetin matalassa padassa). Kuori ja viipaloi joukkoon keltasipuli. Hauduta miedolla lämmöllä kunnes perunat ja lammas ovat kypsiä. Tarkista maku ja lisää suolaa ja sokeria.

Inkivääripikkelssiseos tehdään sekoittamalla kaikki aineet kulhossa etikkaa lukuunottamatta. Laita tarjoiluastiaan ja kaada päälle makea etikka. Tarjoa curryn kanssa.




6 kommenttia:

Hannele kirjoitti...

Ainesosaluettelo meinaa pyörryttää, mutta ruoka näyttää aivan ihanalta!

Harmi, kun viime viikonloppuna mentiin ristiin. Olit ehtinyt lähteä ennen kun minä ehdin paikalle :(

Nelle kirjoitti...

Hannele: joo, sama juttu kaikissa noissa Farangin resepteissä. Meinaa aina mennä sisu kaulaan kun kattoo aineita. Ja kyllä, mua kanssa harmitti, että ei satuttu samaan aikasiivuun - mutta ehkä joskus toiste? :)

Unknown kirjoitti...

Ruoka kuulostaa ihanalta. Kohta pakko ostaa Farangin keittokirja kun käy näitä ohjeita muista blogeista ihailemassa :).

Nanna kirjoitti...

ja tää haluaa kans niitä koknaisia jeeran siemeniä!

Herkkusuun lautasella kirjoitti...

jeera on suomeksi juustokumina, kyllä sitä kaupoista löytyy mutte kokonaisena yleensä vain etnisistä kaupoista.:)

Nelle kirjoitti...

Minna: se on kyllä koukuttava kirja, vaikka ekan ruuan kokattuani olin kyllä tosi ahdistunut ;) Tuo moderni aasia on niin oma alueensa. Mutta vähitellen, vähitellen. :)

Nanna: laitetaanpa korvan taakse :)

Herkkusuu: joo, ja se mua vähän harmittaakin, kun monesti niitä mausteita pitäis paahtaa ja jauhettu palaa niin helposti. Lisäksi tietty makua onniin paljon enempi kokonaisessa kun sen jauhaa itse.