torstai 7. helmikuuta 2013

Hunajamarinoitua broilerin koipireittä eli klassikko kotona tehtynäMeillä on tehty Hirrrmuisesti ruokaa tuossa uudessa matalassa Creusetin padassa sen jälkeen kun se taloon saapui. Se on niin himmeän helppoa ja tulee joka kerta todella, todella hyvää. Mutta samaan tulokseen pääsee melkein millä tahansa kannellisella padalla kunhan muistaa, ettei hukuta ruokaa nesteeseen vaan antaa sen paahtua vähässä nesteessä, tiiviin kannen alla.

Se oli tuossa ennen joulua, kun pitelin käsissäni broilerin koipireisipakettia ja mietin mitä ihmettä näille koipireisipaloille oikein tekisi. Ne olivat ihan marinoimattomia, niinkuin meillä 99,99% varmuudella aina on. Ja kun niitä siinä hetken katselin, aloin pohtia ääneen:"Mitäs jos tehdään hunajamarinoitua broileria kun kaikki suomalaisetkin siitä niin tykkää." V katsoi minua kauhuissaan, kuin järkensä menettänyttä. "Niin - siis ei nämä ole mitään marinoituja, vaan ihan maustamattomia." Aistin selvästi ilmapiirin keventyvän. "Ajattelin, että jos laitetaan tähän hunajaa ja jotain - luota muhun, siitä tulee vielä ihan hyvää."

Vaikka V ei näyttänyt lainkaan vakuuttuneelta, en antanut sen mitenkään hidastaa menoa. "Siitä ei voi tulla kuin hyvää, kun laittaa tuoretta hunajaa, rosmariinia, valkosipulia ja paahtaa koipireidet uunissa" mietin itsekseni. Ja kyllä, ihan upeaa kanaa tuli. Suosittelen oikeasti laittamaan itse sitä hunajaa niihin  broilereihin - tulee ihan erilaista ja niiiin hyvää.

Ja sitten vielä hävikkiherkkuvinkki, mitä voi tehdä edellispäivän taligatelle - jämälle. Minä tein siitä nimittäin lisäkkeen tälle kanalle. Paistoin vain edellispäivän limone - tuorepastan jämän voi-oliiviöljyseoksessa. Tuoreeksi kasvikseksi nakkasin pannulle vielä muutamia halkaistuja, nopeasti kiehautettuja ruusukaaleja. Ihan mielettömän hyviä makuja ja hunajamarinoitu broileri -kammoinen Vkin oli ruokaa syödessään jo samaa mieltä. Tosin V taisi olla sitä mieltä, etten saisi häntä ylipäätään tuolla tavoin säikytellä. No, joka tapauksessa tämä oli arkiruokaa parhaimmillaan.

P.s. JOS kykenet ruuan etukäteissuunnitteluun, voit laittaa broilerit hunajan, rosmariinin, mustapippurien ja öljytilkan kanssa muovipussiin ja jääkaappiin marinoitumaan vaikka yön yli. Ei huononna mitenkään lopputulosta ;)


Hunajamarinoitua broileria kotoisasti (n. kolmelle)

3 koipireisipalaa
1 kukkurainen rkl hunajaa
3 oksaa rosmariinia
2-3 valkosipulin kynttä
italialaista yrttisuolaa myllystä
mustaa pippuria myllystä
1/2 plo speckeld hen - olutta tai muuta vaaleahkoa olutta

Laita uuni lämpenemään 180 asteeseen.

Lorauta uuninkestävään, kannelliseen pataan tai kasariin öljyä ja paista kanan nahkaa hieman ruskeaksi. Öljyä kannattaa olla ja anna kanan paistua hetken, jotta nahka ei lähde irti kanasta. Tämä ei kuitenkaan ole täysin pakollista ja voit skipata tämän, jos ei nappaa.

Käännä kanat nahkapuoli ylöspäin, valuta päälle hunajaa ja levitä sitä joka puolelle. Ripottele sitten päälle murskattu valkosipuli, rosmarinin lehdet, suola ja pippuri. Lorauta kasariin olutta - tarvittava määrä riippuu kasarisi laakeudesta, nestettä saa olla n. reippaan sentin verran padan pohjalla.

Laita kasariin/pataan kansi ja nosta se uuniin ja anna paistua n. 1h. Sitten väännä uuni 200 asteeseen ja laita kiertoilma päälle. Poista kasarista kansi ja jätä kanat rapsakoitumaan vielä n. 10 min.

Tarjoa vaikka pastetun, eilisen sitruunapastan jämän ja ruusukaalien kanssa.

7 kommenttia:

Unknown kirjoitti...

Sielläki maistuu sitruunapasta,sama täällä :D jämätkin meni jo... Mut pistetään vinkki korvan taa

Hannele kirjoitti...

Mahtava idea ja ihana pata!

Minna Vuo-Cho kirjoitti...

Nam,nam - ja mä olen ihan kade tosta padasta. Olen sellaista himoinnut jo iät ja ajat, mutten raaskinut ostaa... tietty mulla on tulossa synttärit tässä keväällä. Täytyy vihjata isännälle.

Merituuli kirjoitti...

Ette sit vetäny sentään suikaleiksi :)?

Nelle kirjoitti...

Chef Jones: se oli yllättävän kiva - ei yhtään esanssinen, kuten pelkäsin.

Hannele: joo, ihan huvittaa kun etukäteen mietin että onko tuo liian iso pata - mutta pöh, just sopiva. :) Ja joo, tosi paljon käytetty meillä.

Minna: kannattaa vinkata - ja amazon.co.uk palvelee... :)

Merituuli: eiks toi olé vähän preemiocuttia suikaleeksi? ;) Mut joo, kyl vähä hymyilytti :)

Unknown kirjoitti...

tulee aina puistatus kun ajatteleekin valmista hunajamarinadia...
Mutta sinun versiotasi voisi hyvinkin kokeilla :)

Nelle kirjoitti...

Minna: meillä on vähän sama - ne valmismarinadit ei kyllä oikein iske. Tuo marinoimaton koipireisi on meidän vakio-ostos. Mutta tällä kertaa se idea tuli suomen suosituimmasta puolivalmisteesta! ;)