lauantai 14. toukokuuta 2011

Herukkakakku dominopohjalla - eli tuotenäytteistä tuunattua

Yhteistyössä Akvamariini Porter Novelli

herukkapiirakka

Tuolta viime viikon ruokatapahtumasta jäi mukaan jonkinlainen keskisuuri kasa erilaisia tuotenäytteitä. Ja nyt kun sisareni avomiehineen tuli auttelemaan osamuutto erä II:n kanssa olemme muuton lomassa välipalastelleet Kraft foodsilta saaduilla pikkuleivillä. Ne kesäpakkauksen mansikkadominot meinasivat kadota ihan käsistä ja ne tuomittiin kesädominopaketin (mustikka, vanilja ja mansikka) parhaaksi pikkuleiväksi :)


keksittyäKeksittyä - kirjan joka sivulla on upeat värit. En tiedä voiko sitä hankkia mistään.

Keksien ohella Kraft foods antoi halukkaille mukaan keksittyä - nimisen reseptikirjasen, jossa kekseistä on ideoitu arkisempaa ja juhlavampaa purtavaa. Kirja on kuvattu tosi nätisti ja koitin etsiä valokuvaajan nimeä, mutten löytänyt. V ihasteli myös painojälkeä. Kirjassa olevat reseptit ovat juuri niin simppelin ja herkullisen oloisia, että meidän äitikin saattaisi innostua niitä kokeilemaan. Ja kyllä, inspiroiduin yhdestä ohjeesta niin, että muuttokiireiden keskellä päätin pyöräyttää kirjasesta juustokakun. Tosin, kaikkea mitä piti ei ollut ja lopputuloksesta tuli Nelle - tuunattu versio. Vaikka itse sanonkin siitä tuli älyttömän hyvää.

murupohja dominoistaMinimalismin aika; pakkasin kaikki muut kakkuvuuat paitsi säädettävän reunuksen. Sillä mennään nyt.

En tehnyt sitä ihan niinkuin kirjassa käskettiin, koska kotona ei sattunut olemaan ohjeessa täytemassaan lisättyä kermaviiliä. Sen sijaan laitoin kakkuun vajaan paketillisen Philadelphia - tuorejuustoa ja purkillisen (jälleen kerran) välipalaksi ostamaani Valion lime-valkosuklaarahkaa. Vaikka yleensä suosin kaikessa itse maustamista, nuo valion maustetut rahkat ovat nyt olleet tosi käteviä, kun Sätkyn kasvattelu vie oman osansa energiaa. Mutta jos vierastat valmiiksi maustettua, voit hyvin laittaa täytteeseen tavallista rahkaa, raastaa yhden pestyn limen kuoresta puolet ja sulattaa/rouhia täytteen sekaan valkosuklaata maun mukaan :) Varmasti on vielä parempaa. Mutta; tästäkin versiosta muutosta uupunut yleisö tuntui nauttivan täysin siemauksin...

Etukäteen pelkäsin, että punaherukat ovat liian kirpeitä täytteeseen, mutta ei. Me ahmaisimme viidestään melkein koko kakun, vaikka olimmekin juuri aiemmin ahmineet valtavan kasan parsapastaa ja uunilohta.


pyrex-vatkainPerinteinen kaavin tekee puhtaampaa jälkeä, mutta ehkä siivistä jotain apua oli.

Samassa kakkuprojektissa pääsin myös kokeilemaan Pyrexiltä saatua vispilää, jossa perinteiseen vispilään on lisätty "silikonisiivet". Ideana on että vatkaustehoa tulee lisää ja vatkaimella laiska köksä voisi säästää yhden uuden vempeleen sotkemisen ja kaapia kulhon. Vatkauksen hoiti kenwood, mutta sekoitin vispilällä marjat lopuksi täytteeseen. Nojaa, kaapimiseen perinteinen nuolija on kyllä tietysti tehokkaampi, mutta tulipahan kokeiltua ;)


mansikkadominoMansikkadominoita ja voita. Mmmm...

Kakun pohjaan meni päivältä hädin tuskin säästynyt mansikkadomino - pötkön loppu ja lisäksi tavallisia dominoita puolisen pötköä. Ainakin näin tuunattuna voin lämpimästi suositella herukkakakkua - ja dominoista tulee kieltämättä tosi hyvä pohja monenlaisiin kakkuihin.

herukkakakkuHerukoiden pinnalle tomutettu sokeri tietysti suli saman tien, mutta hyvää oli!

Nellen tuunaama domino-herukkakakku (n. 22-24 cm halkaisijaltaan olevaan vuokaan)

pohjaan
n. 175g dominoita (puolet mansikkadominoa ja puolet tavallisia)
n. 35g voita

täytteeseen
150g philadelphia - tuorejuustoa
1 prk valkosuklaa-limerahkaa
n. 2,5 dl kermaa vaahtona
Vajaa 1 dl sokeria
2,5 dl herukoita + vielä vähän pinnalle
1 tl vanilijasokeria
3 liivatelehtä
1-2 rkl cointreauta + 2 rkl vettä

Sulata voi kattilassa ja murusta dominot voihin. Painelin dominoita vielä murskaksi puulusikalla kattilaan, jotta saan tasaisen murun.

Ota irtopohjavuoka tai kakkureunus (pakkasin jo kaikki isot irtopohjavuuat!) ja laita pohjaan leivinpaperi. Minä laitoin leivinpaperin kakkulautaselle ja sovitin reunuksen lautaseen sopivaksi n. 22-24 cm renkaaksi.

Painele keksimuru kakun pohjaksi kakkuvuuan sisään. Upota liivatelehdet kylmään veteen pehmenemään.

Vatkaa kerma ja lisää kermavaahtoon sitten rahka, tuorejuusto, sokeri ja vaniljasokeri.

Kuumenna 2 rkl vettä ja loraus coitreauta kattilassa ja sulata pehmenneet, ylimääräisestä vedestä kuivaksi puristetut liivatelehdet kuumaan nesteeseen.

Sekoita sitten liivate täytemössöön sekoittaen koko ajan.

Ja sitten seuraa nellemäinen temppu: koska sain päähäni tehdä kakun juuri ennen ruokaa ja halusin tarjota sen jälkiruokana, lisäsin marjat täytteeseen jäisenä. Jos näin päättää tehdä, marjat pitää lisätä ihan lopuksi, jotta lisättävä liivate saadaan leviämään täytteeseen tasaisena. Jäisten marjojen lisääminen jäähdyttää täytemassan nopeasti, joten kakku oli nautittavassa kunnossa jo n. tunnin kuluttua. täyte kannattaa kumminkin kaataa marjojen lisäyksen jälkeen suht reippaasti kakkuvuokaan, jottei se jämähdä vatkauskulhoon. Jos käytät tuoreita marjoja, kakku vaati hyytymiseen sen normaalin liivatteen hyytymisajan eli vähintään pari-kolme tuntia viileässä.

Pinta koristeltiin jäisillä herukoilla ja päälle tomutin vielä vähän tomusokeria. Herkkua.

2 kommenttia:

Italiansalaatti kirjoitti...

Kuulostaa todella herkulliselta, minä kun pidän paljon kaikista juustokakuista ja kylmäkakuista. Pääseekö maistiaisille? :D Mansikkadominot ovat varmaan hyviä - onneksi olen vielä tulossa heinäkuussa Suomeen, niitä pitää ehdottomasti maistaa!! Ja tosiaan kiva tuo kakkupohjaidea! Mukavaa sunnuntaita! :)

Nelle kirjoitti...

Italiansalaatti: Kakku kyllä katosi kuin kaste maahan ;) Maistiaisia varten pitäisi siis tehdä uusi! :)

Mansikkadominot olivat kyllä hyviä, mutta jos ei tykkää mansikan makuisista jutuista TAI onnistuu syömään ne kaikki ennen kakkuilua, niin tavallinen vaniljadomino tai miksei myös OREO- keksi käy tähän yhtä hyvin pohjaksi. :)