torstai 19. toukokuuta 2011

Lämmin vuohenjuustosalaatti vesimelonilla

vuohenjuusto, vesimeloni
Melonit ovat olleet tämän kevään suurin juttu. Mieleni tekisi lisätä tähän, että monessakin mielessä joten olkoon niin; monessakin mielessä. :)

Se taisi olla hyvä ystäväni ja kummityttöni äiti kun joskus vuosia sitten sanoi, että hän on napostellut odotusaikanaan hirveitä määriä vesimelonia. Vesimeloni on raikasta, makeaa ja tosi kevyttä herkkua moneen muuhun verrattuna. Ja jossain kohtaa se sitten muistui mieleeni ja ostin sen ensimmäisen vesimelonin siitä valtavasta vesimelonien armadasta joka on sen jälkeen kokeut loppunsa keittiössämme. Ja ne ovat nyt lämpimän kevään ja alkukesän aikana vielä niin hyviä ja makeitakin.

Suurin osa meloneista on kokenut loppunsa ihan vaan jääkaappikylmänä, kuutioituna ja välipalaksi popsittuna, mutta osa melonista on päätynyt myös salaattiin. Ja tiedoksenne, vesimeloni ja timjami käyvät älyttömän hyvin yhteen. Kun salaattiin lisää vielä hunajalla silattua, uunissa paahdettua vuohenjuustoa, rapeaksi paahtunutta hyvää leipää ja vähän punaista balsamicoa, kiireinen ja väsynyt arki-ilta on kerralla pelastettu.

Vesimeloni-vuohenjuustosalaatti (n. kahdelle... )

1 pötkö, n. 250g vuohenjuustoa (käytin pirkan parhaat - sarjan vuohenjuustoa koska siinä on käytetty pastöroitua maitoa)
1 iso ruukkusalaatti
1 rasia miniluumu- tai kirsikkatomaatteja
1-2 vartta kevätsipulia
muutama siivu vaaleaa leipää (meillä 3 chapatasiivua per nenu)
hyvä lohko vesimelonia (ehkä vajaa neljännes kokonaisesta, pienehköstä vesimelonista...)
2 rkl pinjansiemeniä
tuoretta timjamia
hyvää extra virgine oliiviöljyä
vähän hyvää balsamicoa
ripaus suolaa
mustaa pippuria

Laita uuni kuumenemaan grillivastukselle tai vaan 225 asteeseen.

Leikkaa chapatasta tai muusta vaaleasta leivästä ohuehkoja siivuja vuohenjuuston alle "veneeksi". Pirskota päälle vähän oliiviöljyä ja timjamia ja leikkaa jokaisen veneen päälle siivu tai pari vuohenjuustoa.

Huuhtele ja kuivaa salaatti. Lohko vesimeloni haluamasi kokoisiksi palasiksi. Voit maustaa palasia hieman silppuamalla sekaan timjamia ja lorauttamalla vielä hieman oliiviöljyä perään. Sekoita varovasti.

Lado salaatti lautasille sopiviksi suupaloiksi revittynä, silppua sekaan timjamia ja kevätsipulia. Lado salaatin päälle meloni ja lohko tomaatit.

Nosta leivät uunipellille, sivele juusto ohuelti hunajalla ja laita uuniin, jotta juusto vähän sulaa ja ruskistuu pinnastaan. Tähän ei mene kauan, muutama minuutti grillivastuksella riittää.

Paahda sillä aikaa pinjansiemenet kuivalla, kuumalla pannulla sopivan vaaleanruskeiksi ja pirskota salaatin päälle. Lopuksi nosta salaatille vielä vuohenjuustoleivät, ripsauta päälle vähän sormisuolaa, öljyä, balsamicoa ja rouhaise mustaa pippuria myllystä. Nauti välittömästi.

10 kommenttia:

Hanna Takala kirjoitti...

Hahaa, vuohenjuusto taitaa olla torstain teema :D Minä vain keskityin jälkiruokaan.

Virpi kirjoitti...

Aah miten herkulta vaikuttaa! Just pähkäilin että mitä salaattia laittais lauantaina pihville kaveriksi, tää tais ratkaista ongelman :)

Nelle kirjoitti...

Hanna: tuollainen sisältä raaka brownie ei voi olla pahaa :) Must resist... ;)

Virpi: ja jos haluaa kevyempää lisäkesalaatiksi, niin ihan hyvä salaatti, kevätsipuli, timjami ja meloni menee lisäkkeenä erinomaisesti. Kastikkeeksi sekoitetaan vaan hyvää oliiviöljyä ja pehmeämmän makoista viinietikkaa tai vinagrettia. Ripaus ruolaa ja sokeria vielä sekaan ja muuta ei tarvitakaan :)

Nelle kirjoitti...

öh, ripaus suolaa, siis :)

LiisaMaalla kirjoitti...

Moikka,

Oheinen resepti tuli heti mieleeni, kun luin tämän postauksen. Vesimelonikuoripikkelssi ei ehkä kuulosta alkuun kovinkaan inspiroivalta, mutta vaikuttaisi olevan oiva keino hyötykäyttää ne biojätteen tai kompostin täyttämisen sijaan. En ole itse vielä tätä kokeillut, mutta on kyllä listalla!

http://www.them-apples.co.uk/2011/04/ever-thought-about-pickling-a-watermelon-rind/

Nelle kirjoitti...

LiisaMaalla: heii, miten hauska idea:) Mun ei tullut edes mieleen että ne kuoret voisi hyötykäyttää :) Luulenpa, että tälle tulee vielä tarvetta - heti seuraavan vesimelonihimon iskiessä :) Kiitos vinkistä :)

Jael kirjoitti...

Vuohenjuusto on ihanaa! Etenkin just tuollaisissa salaateissa:)

Sari - CampaSimpukka kirjoitti...

Siinäpä syötävän näköinen salaatti! Täällä on syöty aika tukevaa ruokaa viime päivinä, kiitos uuden blogiprojektini, vaikka kyllähän teema antaisi mahdollisuudet vaikka mihin kevyeen ruokaan... Mutta tärkeintä on selviytyä haasteesta, vaikka sitten pasta korvista pursuisi:)))

ps. aiemmin kommentoin täällä nimimerkillä uusano

Anonyymi kirjoitti...

Moikka, olen monta hyvää reseptiä täältä bongannut ja pitääpä kerrankin kiittää niistä sekä mainiosta blogista ylipäätään. Rupesi hymyilyttämään toi vesimelonipostaus; olen itsekin raskaana ja olen pitkästä aikaa vedellyt ihan himona vesimelonia. Joten resepti menee ehdottomasti kokeiluun... :) Ihanaa odotusta ja kevättä!
t. Liisa

Nelle kirjoitti...

Yaelian: joo, herkuttelua++ :)

Uusano-campasimpukka: Tuo italialaisen kokkaus ei kuulosta ollenkaan pahalta :) Päinvastoin! Ja joo, olisihan siinä mahdollisuus pelata määrillä ja ruokalajeilla. :) Jään innolla odottamaan italialaisia kalareseptejänne! :)

Liisa: Tosi kivaa palautetta :) Tämä raskauden loppuvaihe yhdistettynä muuttoon ja remppaan on kyllä tehnyt ruuan laittamisesta haastavampaa. Pitää silti yrittää keksiä jotain terveellisempiäkin välipaloja. Vielä kaksi kuukautta! ;)