maanantai 18. huhtikuuta 2011

Pinaattista, minttuista ja sitruunaista linssikeittoa, eli kevät kulhossa

minttuinen ja sitruunainen linssikeitto


Minä rakastan nykyisin linssikeittoja. Oikeastaan voisi sanoa, että olen oppinut rakastamaan niitä vasta aikuisiällä, mutta rakastuminen on ollut nopeaa ja kiintymys sitäkin syvempää. Ja miksi ei: ne ovat niin monipuolisia ja ruokaisia. Niitä on helppoa ja nopeaa tehdä. Niin, ja ihania linssejä on älyttömän monenlaisia.


sitruunainen linssikeitto

Tämä keitto on raikkaan erilainen kuin ne linssikeitot joita yleensä teen. Tässä on paljon keväistä minttua ja pirteää sitruunaa ja lisäksi paremmin keittämistä kestävät du puy -linssit jätetään keittoon kokonaisina, joten keitosta löytyy myös tekstuuria! Jotenkin en ollut koskaan tullut miettineeksi, että minttu ja sitruuna sopisivat vihreiden linssien kanssa, mutta niin vain on. Keittoon tulee mukavasti ryhtiä muutamasta pancettakuutiosta, jota lisätään keittopohjaan, mutta ne voi jättää poiskin jos haluaa tai korvata vaikka parilla sardellifileellä. Ja koska luen edelleen Nigelin kirjoja läpi, alkuperäinen ohje on yllätys yllätys Nigelin käsialaa (Tender vol I) - taas. :)

Ihan ehdottomasti kokeilemisen arvoista kevätruokaa, sillä yrttien ja sitruunan sinfoniana se on lyömättömän keväinen. Mutta tämä soppa on myös ihan loistopaikka hävittää syksyn viimeiset pinaatit, sitten kun ei niistä muutakaan keksi :)

Ihanaa ja keväistä maanantai-iltaa jokaiselle... :)

pinaatti kulhossa

Pinaattista, minttuista ja sitruunaista linssikeittoa (n. 4:lle)

1 iso tai 2 pientä sipulia
oliiviöljyä
3-4 kynttä valkosipulia
pieni kourallinen savustamatonta pekonia tai pancettaa (otin yhden n. 3-4 mm paksun pancettasiivun ja silppusin kuutioiksi)
Pieni nippu sileälehtipersiljaa
250g eli reilu 2,5 mutta vajaa 3 dl vihreitä Du Puy - linssejä (tai castellucio) joka tapauksessa sellaisia, jotka eivät hajoa keitettäessä
litra liha-, kana- tai kasvislientä
Pinaattia - kaksi suurta kourallista (laitoin paketin babypinaattia)
sitruuna
muutama oksa minttua
(pari laakerinlehtä - ei pakollinen mutta laitoin)


Silppua sipulit ja valkosipuli sekä kuutioi pancetta. Laita sipulit ja pancetta kattilaan ja kuullota niitä öljytilkassa kunnes sipuli on kullankeltaista ja aromikasta. Silppua persilja ja sekoita mukaan.

Huuhtaise sitten linssit ja lisää pekonien ja sipulien joukkoon. Lisää liemi ja anna kiehahtaa. Kuori vaahto jos sitä nousee pintaan. Lisää halutessasi pari laakerinlehtä ja anna kiehua hiljakseen iloisesti poreillen kunnes linssit ovat pehmeitä mutteivät vielä hajoa yhtään - ehkä n. 25 -30 min.

Pese pinaatti ja jos käytät isolehtistä pinaattia, pilko lehtiä hieman. Laita sitten pinaatit pannuun ja kuumenna niitä kannen alla omassa höyryssään hetken, kunnes ne nahistuvat ja muuttuvat ihan smaragdinvihreiksi. Sitten purista pinaatti kuivaksi ja silppua se.

Laita pinaattisilppu kuumennettujen keittokulhojen pohjalle ja mausta valmistunut keitto ennen kulhoihin jakamista; lisää keittoon suolaa, pippuria, sitruunan mehua ja revittyjä mintun lehtiä kunnes maku on sopiva. Meillä taisi mennä n. puolen sitruunan mehu ja 4-5 mintun lehdet.

jaa keitto kulhoihin ja korista mintun lehdillä ja sitruunan palasilla, niin että jokainen voi lisätä sitruunaa halutessaan.

2 kommenttia:

Riikka kirjoitti...

Vaikuttaapa varsin maistuvalta sopalta. Ja ihanan keväiseltä!

Nelle kirjoitti...

Riikka: minä ainakin tykkäsin kovasti. Pinaattia ei ole tietysti pakko laittaa, mutta se tuo kivasti täyteläisyyttä vielä keittoon. Keväinen on kyllä just eikä melkein oikea laatusana :)