maanantai 7. maaliskuuta 2011

Kevätkalaa! Eli parsakaalitimbaali, kurkkusalsaa ja kuhaa

parsakaalitimbaali, kurkkusalsa ja kuha
Nyt kuulkaas tytöt ja pojat! Eilen Nellen keittiössä tuli tehtyä tosi hyvän makuista ja ihanan keväistä kalajuttua. Oikein yllätin itsenikin tällä teelmäksellä:)

Kaikki alkoi lauantaina, kun reissuleskeyttä piristääkseni käväisin Hakaniemen hallissa kahvilla muutaman muun blogi-lajitoverin kanssa. Sieltä jäi iloisten jutustelujen jälkeen tietysti mukaan vähän yhtä-ja-toista, mutta tähän ruokaan inspiraation antoi se Reitin kalan poikien tosi kauniisti fileoima kuha.

parsakaali-pekaanitimbaaliTimbaalit tehdään pieniin vuokiin jotka kypsennetään vesihauteessa...

Kala oli mahtavan tuoretta ja hyvää niin että minusta se ei tarvinnut itsessään mitään kummallista; kaikessa yksinkertaisuudessaan itse kuhafile on vaan nopeasti paistettu voi-öljyseoksessa molemmin puolin, maustettu suolalla, pippurilla ja timjamilla. Eikä hyvä kala sitten tarvitsekaan kuin pari hyvää lisäkettä ja ilta on pelastettu.

Minulla oli kaapissa parsakaali, jonka käyttöaika alkoi lähestyä rajatta nollaa ja sain päähäni että siitä voisi kalan kaveriksi tehdä timbaalin, kun edellisestä tekemästäni parsakaalitimbaalista on päässyt kulumaan vissiin jotain 13v. Eli kyllästyminen ei uhkaa...

kurkkusalsaaOnko tämä nyt kurkkusalsa vai kurkkuvinagretti - hyvää ja raikasta joka tapauksessa.

Ja sitten olin ajatellut tehdä siihen voi-valkoviinikastiketta mutta kun laiskuus onneksi iski, päädyin tekemään kurkkusalsaa, jota sitten tunetin kaikella mitä löysin jääkaapista. Ja mitä tässä nyt muuta voi sanoa, kuin että onneksi olin laiska, kokonaisuudesta tuli salsan kanssa todella hyvää ja raikasta! :)

Silloin joskus kauan sitten kun tein parsakaalitimbaalia Nokan kastikekurssilla vannoin, että kun teen sitä seuraavan kerran siihen tulee Makua. Maistellessani sen kerran viritettä tuumasin, että uusintakierroksella laitan siihen reilusti enemmän timjamia ja paahdettuja pähkinöitä. Pohja maistui tosi hyvälle, mutta kaipasi minusta huutavasti jotain pähkinäisiä ja syvempiä aromeja - ylipäätään enemmän makua.

raaka timbaaliAnna timbaalin hyytyä rauhassa ennenkuin yrität kumota sitä. Massa oli kuitenkin tosi hyvää, vaikka yksi rikkuikin...

Noh, sitä Nokan ohjetta en etsinnöistä huolimatta löytänyt tähän hätään (hämärä muistikuva on, että se vihko on mökillä...) joten improvisoin ohjetta ja hyvä tuli. Ainoa, missä muisti petti ja sitten vähän kämmelsin oli paistoaika. Paistoin kippoja uunissa vesihauteessa ja 160 asteessa n. 25-30 min ja otin pois kun pinta näytti suht hyytyneeltä. Ensimmäinen (täydempi) kipollinen, ei ollut vielä kokonaan hyytynyt ja timbaali hajosi kun kaadoin sen lautaselle. Olin myös liian varovainen sen timbaalin irrottamisen kanssa ennen kupin kääntöä. Koska olimme illalla jo aika nälkäisiä, en jaksanut enää odotella timbaalien kanssa vaan lähdin irrottamaan toistakin kakkusta vaikka se ei olisikaan täysin hyytynyttä sisältä. Se toinen kakkunen kuitenkin irtosi kauniisti kun vaan reippaasti kiersin sen veitsellä irti reunoistaan, ihan pohjaa myöti. Oikeampi kypsytysaika (jolla timbaali ehtii hyytyä sisältäänkin kokonaan) lienee jotain 40 minuutin luokkaa, joten kannattaa antaa sen kakkusen hyytyä ihan rauhassa siellä uunissa. Ei haittaa, vaikka timbaali hetken odottaisi kalaa lämpimässä vesihauteessaan uunista pois otettuna. Enemmän hosujaa harmittaa jos se timbaali ei ole kokonaan hyytynyt... :) Timbaalin ei kuitenkaan annata turhaan kuivua uunissa pitkiä aikoja - eli tarkkaile myös timbaalin pintaa, se ei tarvitse väriä.

Onneksi massa oli kuitenkin niiiiin hyvää, että ei paljon jaksanut harmitella yhden timbaalin hajoamista. Parsakaali oli ihanan aromaattista, timjami toi pehmeää yrttisyyttä massaan, valkosipulia oli vain aavistus taustalla ja pekaanipähkinät antoivat ruualle syvyyttä ja rikkautta. Nyt puhutaan parsakaalitimbaalista joka on minustakin oikeasti hyvää. Nyt jos olisi vielä pullo jotain hyvää ranskalaista, vaikka chablista, joka nostaisi pähkinäisiä aromeja kalan paahtuneesta voista ja korostaisi salsan yrttisyyttä, uih.

Tämän ruuan aktiivinen valmistusaika on jotain 20 minuutin luokkaa plus sitten se kakkusen hyytymiseen tarvittava aika, joten lopulta ruoka syntyy suhteellisen vaivatta. Tosi keväistä herkkua. Jos parsakaali ei ole ennestään oma suosikki, tämä valmistustapa saattaa antaa uuden näkökannan ko. rehuun. Kannattaa kokeilla. Jos kuhaa ei ole, osta jotain muuta vaaleaa kalaa. Joten parsakaali kainaloon ja kaikki sinne kalatiskin suuntaan mars. :)



parsakaalitimbaalia ja kuhaaNeiti kevät talven keskellä :)

Parskaalitimbaali (3 pieneen ramekin-vuokaan)

n. 5-6 dl löyhästi pakattuja parsakaalin kukintoja (eli yhden pienehkön parsakaalin verran - olisiko n. 300g?)
1,5 dl kermaa
2 munaa
reilu nippu tuoretta timjamia (n. 1/3 kaupan vesiviljellystä puskasta)
1,5 dl pekaanipähkinöitä
1/2 tl suolaa
1/2 pienestä valkosipulin kynnestä (sellainen pikkusormen kynttä vähän suurempi pala)

Laita uuni kuumenemaan 160 asteeseen ja kiehuta n. litra vettä timbaalien uunikypsennystä varten vaikka vedenkeittimessä. Laita liedelle, erilliseen kattilaan vettä kiehumaan parsakaalien kiehuttamista varten.

Irrottele parsakaalin kukinnot varisosasta. Varrenkin voi käyttää tähän, mtta se saattaa tarvita minuutin - pari enemmän keittämistä kuin kukinnot.

Huuhtele kukinnot ja laita ne kiehuvaan, suolalla maustettuun veteen ja kiehauta n. 2-3 min tai kunnes parsakaali on vähän kypsynyt, mutta vielä napakkaa.

Kun parsakaali kiehuu, paahda pekaanipähkinät öljytilkassa pannulla. Niitä ei ole tarkoitus polttaa, mutta vaan ihan kuumentaa nopeasti, niin että saavat vähän paahtunutta makua. Nosta pähkinät sutten talouspaperin päälle syrjään viilenemään.

Kaada kiehuneet parsakaalin kukinnot siivilään ja huuhtaise kylmällä vedellä, jotta kypsyminen lakkaa. Kippaa sitten kukinnot blenderiin ja lisää päälle kerma, hienonnettu valkosipuli, suola, timjamisilppu, reilu ruokalusikallinen paahdettuja pekaaneita ja munat. Pekaaneita tulee tässä vaiheessa mukaan vasta vähän, jotta niiden maku saataisiin tasaisemmin massaan. Loput säästetään sattumiksi ja lisätään vasta lopuksi.

Surista sitten massa blenderissä tasaiseksi, tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa. Valkosipuli ei saa lyödä mausta läpi, siksi sitä laitetaan tosi vähän. Massa kannattaa myös ajaa kunnolla tasaiseksi, ettei sinne jää mitään yllättäviä sattumia.

Voitele kunnolla kolme pikkuista vuokaa. Jos kaluat, että timbaalin pintaan jää pähkinä, kiinnitä kipon pojhaan pienellä voinokareella yksi pähkinä. Voit tietysti säästää muutaman pähkinän koristeeksi sitten kippaamisen jälkeenkin. Se toimii vieläkin varmemmin.

Jaa tasaiseksi ajettu massa kippoihin ja murskaa sitten vähän loppuja pekaanipäkhinöitä käsissäsi. Sekoita pekaanit vuokiin, jolloin niihin tulee hauskoja pähkinäsattumia. Jos haluat, voit säästää muutaman pähkinän annoksen koristeluunkin.

Laita pikkuvuuat sitten korkeareunaiseen uunivuokaan ja kaada niiden ympärille kiehuvaa vettä siten, että veden pinta ulottuu n. massan tasalle.

Nosta vesihaude uuniin ja anna hyytyä n. 35-40 min, niin että massa on hyytynyttä muttei vielä ruskistu päältä. Voit sammuttaa uunin n. 30 minuutin kohdalla, mutta jätä vielä timbaalit hetkeksi uuniin. Kun timbaali valmistuu, tee kurkkusalsa.

kurkku-omenavinagretti

Kurkku-granaattiomenasalsaa (3:lle)

1/2 pientä omenaa
n. 10-12 cm pala kurkkua
1,5 rkl sellerinvartta
n. 2 rkl sipulikuutiota
3-4 rkl granaattiomenan helmiä (n. 1/2 granaattiomenan sisus)
tuoretta timjamia
1,5 rkl vaaleaa balsamico - etikkaa
2-3 rkl hyvää extra virgin neitsytöljyä
ripaus suolaa
n. 1/3-1/2 tl hunajaa (ihan vähän makua taittamaan)

Pilko sipuli, omena ja kurkku ihan pieniksi kuutioiksi. Siivuta sellerin vartta ohuen ohuiksi siivuiksi (n. 1mm paksuus) muutaman sentin matkalta (sellainen 1,5 rkl silppua).

Granaattiomena halkaistaan ja sen alle laitetaan laakea lautanen tai kulho. Puoliska otetaan käsiin alassuin ja kuorta mätkitään jollain jämäkällä kauhan varrella (tai veitsen kahvaosalla, jota itse käytän tähän) kunnes siemenet putoilevat kippoon. Siitä niitä on sitten helppoa mitata seokseen. Loput voi kelmuttaa ja laittaa jääkaappiin muita, myöhempiä projekteja varten.

Sekoita sitten kaikki hedelmä-ja vihannespalaset keskenään, sekoita mukaan timjamisilppua ja etikka, hyvä öljy sekä hippunen suolaa ja hunajaa. Sekoita ja tarkista maku.

Kun timbaalit ovat olleet uunissa riittävän kauan, voit sammuttaa uunin ja paistaa kalan. Minä käytin tähän valmiiksi fileoitua kuhaa. Pannulle laitetaan loraus öljyä ja nokare voita. Kun pannu on kuuma ja voi ei enää kiehu hurjasti, pannulle lisätään kala. Paista molemmin puolin kunnes kalassa on kaunis väri. Mausta suolalla, pippurilla ja timjamisilpulla.

Kokoa sitten annos. Irrota timbaalin reunat voiveitsellä viian reunoista. Laita lautanen ja ramekinvuoka vastakkain ja käännä vuoka lautasen kanssa nurin. Hyytyneen kakkusen pitäisi irrota lautaselle nätisti.

Sitten vaan pala kalaa lautaselle ja päälle runsaasti salsaa.

Juomaksi annoksen kanssa sopii esim. Harviestoun bitter & twisted (se hiirikalja ) tai valkoviineistä ehkä jotain ranskalaista Chablista, jossa on pehmeät hapot ja kevyttä aromaattisuutta. Tai aina tämän kanssa voi juoda myös kurkulla maustettua raanavettä.

6 kommenttia:

Taina kirjoitti...

On kyllä ihana kevätannos! :)

Satu kirjoitti...

Ihanan kuuloinen kevätkala. Kuha on loistavaa ilman suurempia maustamisia, mutta sen kanssatarjottavat tuottavat joskus päänvaivaa.

Jael kirjoitti...

Nami!Ihanaisen keväinen annnos ,jota nyt heti haluaisin maistaa.,,,

Mausteinen Manteli kirjoitti...

AIvan ihanat lisukkeet kalalle, voi että tekee mieli :)

Kati kirjoitti...

Tämä menee nyt kokeiluun meillä, vaikkei enää kevätkalasta voi puhuakaan. Ja toki joutuu aika paljon modaamaan, kun ei tuota kuhaa taida nyt saada. Tilalle tuore tarakihi.

Nelle kirjoitti...

Taina: kiitos! :)

Satu: mulle ne kalan kaverit on myös joskus haaste. Mutta tuollainen timbaali on oikeasti helppo tehdä, vaikka kuulostaa hienolle. se on lopulta vaan mössöä, joka hyydytetään kananmunalla. :)

Yaelian: kivaa!

Mausteinen manteli: se pähkinä tosiaan kruunasi parsakaalin. Kannattaa kokeilla jonkin kalan kanssa. Granaattiomenan voinee korvata myös jollain, jos ei sitä saa tai ei tykkää, esim. joku keltainen mango tms voisi olla aika pääsiäishenkinen!

Kati: kyllä nuo lisukkeet menee vaalean kanaln kanssa hienosti. Teillä on siellä NZ-maassa niin upeita kaloja, että varmasti löydät mieleisen :) Täällä lumi alkaa vähitellen sulaa ja ilmassa on sellaista kevään tuoksua kun havuista ja asfaltilta sulaa jää... :) Mutta saapa nähdä onko jäät sulaneet vielä vappunakaan ;)