maanantai 30. elokuuta 2010

Kookoksinen kahden kaalin keitto vihreällä currytahnalla

kookoksella maustettu kukkakaalikeitto

Kun katoin lounasta ulos lauantaina, V käveli luokseni hieman haikean näköisenä. Kun kysyin, mikä mieltä painaa, V korjasi asentoaan ja sanoi:"Syksy tulee."

Tämä parsakaalikeitto syntyi extempore kun olimme huhkineet mökillä ulkotöissä jo hyvän tovin: hakanneet halkoja, tutkineet venettä, ihmetelleet räjähtänyttä kompostia ja karsineet rankoja. Minusta ulkona on ihan mukavaa puuhailla näin syksyllä, kun ilma on raikas.


Jokin metsäneläin räjäyttää aina kompostin, kun olemme poissa pitkään. Huomaa kivi, jolla luukku on suljettu....


Kun sitten ensimmäisen kerran pysähdyin miettimään ruokaa, tuumin, että tällaisena päivänä voisi olla hauskaa syödä kuumaa keittoa ulkosalla. Vielä niin voi tehdä huoletta, parin viikon päästä tarvitaankin varmaan jo villasukat ja -paita. Vielä auringossa on ihan lämmintä ja mukavaa - melkein kesäistä suorastaan.

Jääkaapista bongasin pullean herra parsakaalin ja hänen hyvän ystävänsä rva kukkakaalin. Tuumasin, jotta eivätköhän ne sovi yhteen ihan hyvin. Idea on, että kaalien varret keitetään kypsiksi, ajetaan soseeksi ja kaalien floretit laitetaan keittoon sattumiksi. Koska vihannekset olivat aika kookkaita (ehkä 600g-1 kg?) en lopulta käyttänytkään keittoon kaikkia floretteja, niitä jäi n. kolmannes muihin projekteihin. Voit tehdä tämän vähän pienemmistä kaaleista, jolloin ne voi käyttää kokonaan. Keitosta tuli silkkistä ja ihanan kermaista. Se sopi täydellisen hyvin yhteen ruisleivän kanssa. Curry ja chili lämmittivät mukavasti hieman raikkaassa ilmassa. Kauden kasviksista tehty keitto vain on aivan täydellistä syysruokaa.

Ja kun mausteiset tuoksut sekoittuivat raikkaaseen syysilmaan, aurinko lämmitti nenänpäätä ja lusikoiden kilinän seasta alkoi kuulua iloista juttelua aavistelin, ettei kumpaakaan pojista enää harmittanut niin paljon se, että syksy on jo täällä.


parsakaali, currytahna

Kookoksinen kaalikeitto vihreällä currytahnalla (n. 4:lle nälkäiselle pääruuaksi)

1 pienehkö parsakaali
1 pieni kukkakaali
kunnon nokare voita (40g)
1 sipuli
1 sellerinvarsi
2 prk kookosmaitoa (n. 600g? isompi ja pienempi purkki)
3 valkosipulin kynttä
n. 3 tl vihreää currytahnaa
2 tl inkivääritahnaa
1 vihreä chili
1/2 sitruunan kuori
2-3 kaffirlimen lehteä
1 sitruunaruoho
1 l kanalientä
kermapurkin loppu n. 1 dl
ripaus kanelia
ripaus cayannepippuria
n. 1/2 tl hunajaa haluttaessa (ei pakollista)
pieni kourallinen pistaaseja, kuorittuna

Erottele kukkakaalista ja parsasta floretit (kukinnot) erikseen ja silppua varret kuutioiksi. Silppua sellerin varsi ja kuutioi sipuli.

Laita kattilaan öljy ja voi. Lisää kattilaan hienonnettu chili ja kaikki mausteet (paitsi sitruunan kuori ja sitruunaruoho). Kuullota niin, että mausteet alkavat kunnolla tuoksua.

Lisää sipuli, valkosipuli, sellerin varsi ja kuutioidut kukkakaalin ja parsakaalin varret ja sitruunan kuori. Kuullota/paahda vihanneksia voissa sekoitellen n. 5-10 min kunnes ne vähän pehmenevät.

Lisää sitten kookosmaito, kanaliemi ja kokonainen sitruunaruoho. Keitä keittoa n. 20 min kunnes kovimmatkin varrenpalat ovat pehmeitä. Lisää halutessasi kermaa, nosta pois tulelta, poista sitruunaruoho ja soseuta keitto.

Maista keittoa ja lisää tarvittaessa ihan vähäsen hunajaa, suolaa ja pippuria. Lopuksi lisää vielä pistaasit, floretit ja kuumenna keittoa n. 3-4 min kunnes kukinnot ovat vähän pehmenneet mutta vielä napakoita. Tarjoa heti vaikka 100% ruisleivän kanssa.

8 kommenttia:

Kermaperse kirjoitti...

Uuuh! Tätä on pakko kokeilla joku päivä!

Mari kirjoitti...

Onnea ruokahaasteen voitosta! Pian nähdään :)

Nelle kirjoitti...

Mari: Oho, kiitos vaan kaikille luottamuksesta! Oli kyllä kovatasoinen ja dramaattinenkin(!) kisa! :) Nyt täytyy sitten alkaa tosissaan miettiä, mikä se seuraava haaste olisi... :)

kittyfane kirjoitti...

Luin ensin että "kaoottinen kahden kaalin keitto". Siitä ei voi syyttää kuin reipastahtista alkuviikkoa.

Hyvän kuuloinen resepti ja aika tuttukin loppuvaiheessa lisättyjä floretteja lukuunottamatta. Pistaasejakin pitää kokeilla keitoissa, eipä ole tullut mieleen.

Jytis kirjoitti...

Aivan ihanalta kuulostaa, juuri siltä mitä tällaisena alkusyksyn iltana tekee mieli. Enpä olisi minäkään pistaaseja keksinyt keittoon laittaa. Testilistalle menee siis!

Jael kirjoitti...

Ihana keitto,ja heti kun täällä viilenee niin...

Onnea ruokahaasteen voitosta jo toisen kerran!

Anne kirjoitti...

Tämä on loistava ohje! Olen tehnyt tät nyt jo useaan otteeseen, ja saanut myös avopuolison vapaaehtoisesti ehdotamaan, että "tehtäiskö tänään sitä kaalijuttua", vaikka hän v-i-h-a-a kukkakaalia.

Nelle kirjoitti...

Anne: hoo, mahtavaa - yksi kukkakaalikäännynnäinen ? :) Kannattaa joskus kokeilla myös kukkakaalin paistamista mausteiden kanssa pannulla. Kommentti oli yhden aika uupuneen päivän piristys, kiitos! :)