maanantai 2. elokuuta 2010

Saukkolan maalaispuodin kaurahiutaleet

Kaurapuuroa esikypsentämättömistä kaurahiutaleista

Muistatteko, kun mietin millaisia ostamani Saukkolan maalaispuodin kaurahiutaleet olisivat puuroksi tehtynä? Mietin, muistuttaisivatko ne isän joskus aikoinaan itse teettämiä kaurahiutaleita, joista tehdystä puurosta tuli ainakin omissa muistoissani valtavan ihanaa pitkällä hauduttelulla?

Ero normaaleihin kaupan kaurahiutaleisiin oli valtava; isän teettämistä hiutaleista tehdyssä puurossa hiutaleet turposivat suuriksi ja maukkaiksi. Ne olivat melkein pikkusormenpään kokoisia meheviä möykkyjä vielä haudutuksen jälkeenkin.

Puuroainesta ei muuten tarvinnut laittaa edes niin paljon kuin ohje sanoo, koska minä ainakin nautin itse tehtyjen hiutaleiden upeasta rakenteesta. Keittämällä puuron vähän löysempänä, ihanan suussasulava rakenne korostuu ja makua ehtii jotenkin maistellakin enenmmän.

Kaurapuuron rakenne on karkeampi, kaurahiutaleiden hautuessa hitaasti kokonaisina.


Noh, löysinkö minä sitten lapsuuteni unelmakaurahiutaleita? Vastaus Saukkolan luomuhiutaleiden osalta on kyllä. Ne kaurahiutaleet ovat juuri sellaisia kuin isä joskus hankki ja muistelemalla isän oppeja kaurahiutaleiden määrästä sain niistä aikaan loistavaa puuroa.

Isä tiesi sanoa, että eron tekee myös osittain esikypsennys. Normaalit Eloveenat esikypsennetään höyryllä, jolloin niiden haudutusaika kyllä lyhenee, mutta puuron rakenne ja makukin kärsii. Kaurahiutaleet murentuvat keitettäessä ja puurosta tulee helposti tahnamaista mössöä. Näissä ostamissani luomukaurahiutaleissa esikypsennystä ei ole tehty, joten puuroa tulee hauduttaa hiljaisella lämmöllä puolisen tuntia. Hätäisen hommaa tämä ei siis ole, mutta lopputulos palkitsee vaivan. Ai-van ihanaa puuroa jossa on sitä paljon haikailemaani makua ja rakennetta.

Kaurapuuroni tarjosin rva R:n tuliaisina tuomien mustikoiden, hunajan ja aivan kypsien persikkasiivujen kanssa. Ja mukavaa oli, että isä, jota voisi hyvällä syyllä kutsua oikeaksi kaurapuuromestariksi, oli meidän muiden lailla erittäin tyytyväinen aamupuuroonsa.

Joten: tämän kokemuksen perusteella suosittelen kyllä Saukkolan luomupuodin kaurahiutaleita ihan kaikille puuroista pitäville... Kokeilkaapa joku sunnuntai, kun ehditte haudutella puuronne ihanan kermaiseksi herkuksi.

Luomuhiutalepuuroa (n. 6:lle)

1,5 litraa punaista maitoa (joko osittain tai kokonaan)
5 dl esikypsentämättömiä luomukaurahiutaleita
n. 1,5 tl hyvää mineraalisuolaa, esim. ruususuolaa

Kiehauta maito teflonkattilassa (muttei liedelle!;) ) ja sekoita siihen kaurahiutaleet. Kun puuro kiehuu, siirrä se aivan pienelle lämmölle haudutuslevylle (minä siirsin sen mökillä kaasulta sähkölevylle jonka laitoin n. 2-3:lle - skaala sähkölevyssäni menee välillä 1-12).

Kun puuro juuri ja juuri kuplahtelee harvakseltaan, anna sen hautua puolisen tuntia välillä varovasti sekoittaen.

Lopuksi lisää suola ja tarjoa voisilmän tai vaikka itse poimittujen mustkoiden kanssa.

2 kommenttia:

Yaelian kirjoitti...

Nam,kaurapuuroa! Itse tosin voin syödä sitä vain talvella,jolloin on kylmä(sisälläkin...),nyt kuumalla ei menisi alas.Olen huomannut ihan saman jutun,eli luomukaurahiutaleista tulee paljon parempi puuro kuin esikeitetyistä.

Chez Jasu kirjoitti...

Koulupuurosta on jäänyt aika kurjat muistot, eikä kaurapuuroa ole tullutkaan syötyä vuosiin. Ehkä tuollaisista hiutaleista tehdylle puurolle pitäisi antaa mahdollisuus.