perjantai 3. heinäkuuta 2009

Timjamiporkkanoita ja lipstikkalanttua





Muistatteko kun sanoin että päädyin ideoimaan ja toteuttamaan illallista kuudelle muiden ideoilla? Joskus käy niin, ettei tarkasti lopulta muistakaan mitä ne muiden ideat olivat ja syntyy taas uusi idea! Näin kävi minulle.

Muistelin että Polkkapossu olisi laittanut lanttua pannulla, kermassa paistaen ja maustaen koko komeuden yrtillä. Ei se ihan niin mennyt, kyseessä oli nauris, ranskankerma ja yrtin lisäksi mukaan tuli sinappiakin! Lupaan kokeilla sitäkin tässä jonain kauniina päivänä - niin hyvälle tuo kuulosti. Mutta minä ja harva pääni päädyimme siis hataran muistikuvan perusteell siipaloilaan lanttuja ja käyttämään ihan kermaa. Hyvää tuli silti, vaikka taatusti erilaista. Lipstikan valintaan taas vaikutti Perniöstä, taimitarhalta mukaan napattu yrttiohje jossa lipstikkaa kehotettiin kokeilemaan lantun kanssa.

Toiseksi lisäkkeeksi tein vielä timjamiporkkanoita, joka lienee jonkinlainen klassikko. Klassikko tai ei, tässä oivat ja hieman erilaiset lisäkkeet vaikka grillikalalle! Meillä tarjolla oli Appikokelaani hankkimia ja paistamia ahvenfileitä. Ihania. Enkä tainnut löytää yhtään piikkiä fileistä.



Lipstikkalanttuja (n. 4:lle)

2-3 lanttua kuorittuna ja siivutettuna ohuesti
n. 2 dl kermaa
voita paistamiseen
pari oksaa (tai haluttu määrä) lipstikkaa
muskottia
mustaa pippuria myllystä
suolaa

Paista lanttuja voissa pienissä erissä molemmin puolin, niin että saavat vähän väriä. Lopuksi kaada mukaan kerma, rouhaise suolaa ja pippuria sekä muskottia päälle ja kaada uunivuokaan. Silppua joka erän päälle vähän lipstikkaa.

Nosta lantut uuniin kypsymään loppuun, voit kaataa loput kermapurkista lanttujen päälle niin saat kermasta hyvän kastikkeen vaikka kaloille. Kypsennä lanttuja paistamisen jälkeen n. 15-20 min tai kunnes lantut ovat kypsiä. Koristele vielä halutessasi pienellä määrällä tuoretta lipstikkaa.


Timjamiporkkanat (4:lle)

n. 500 g pussukka porkkanoita kuorittuna ja kuutoituna
8-10 oksaa timjamia
1-2 valkosipulin kynttä silputtuna
öljyä (ehkä joku 0.5 dl)
suolaa
pippuria
(hunajaa)

Sekoita porkkanat, öljy ja mausteet keskenään ja levitä uunipellille tai laakeaan vuokaan. Paista n. 200 asteessa ensin folion alla n. 20 min ja sen jälkeen poista folio ja paista vielä 10-15 min tai kunnes porkkanat ovat kypsiä. Korista halutessa tuoreilla timjamin kukkasilla.


Tarjoa vaikka ruisjauhoissa pyöriteltyjen ja voissa paistettujen ahvenfileiden kanssa. Kaikesta tuli varsin hekkua ja etenkin porkkanat ja ahvenfileet saivat ylistystä osakseen:)

4 kommenttia:

Dea kirjoitti...

OI, näyttää niin herkulliselle nuo porkkanat!

Nelle kirjoitti...

Dea: lantutkin olivat minusta tosi hyviä, osalla ruokailijoista oli vaan jotain lanttutraunoja lapsuudessta :) Niitä tämä ruoka nyt ei kyennyt murtamaan, mutta jos lantusta tykkää niin oli hyvää. Kerma ja muskotti pehmittävät ja lipstikka raikastaa lanttua. Ja nuo porkkanat nyt ovat vaan hyviä :) Niiden kanssa kävisi myös joku hieman chilillä ryyditetty mangokastikekin kuten jenkeissä meille tarjoiltiin... :)

Dea kirjoitti...

Lantturaumat ovat kummia. Meillä lanttu on tervetullut raaka-aine etenkin keitoissa ja tottakai lanttulaatikko maistuu. :) Ja uunikasviksissa lanttu toimii loistavasti! Juuri muuta ei lantuista olla tehtykään, mutta pitääkin laittaa ne harkintalistalle!

Anonyymi kirjoitti...

OO lipstikkalanttua! Sitä pitää saada, lipstikka on selkeästi tän kesän ykkösyrtti :)