tiistai 21. heinäkuuta 2009

Mehujäätä Nellen tyyliinOlen tässä viime vuosina verestänyt muistojani siitä, miten niitä mehujäitä tehtiinkään. A vaati saada synttäreilleen mehujäätä ja teimme sitten mehujään yhdessä vielä yömyöhällä ennen h-hetkeä.

Mielessäni mehujäistä on aina se, kun lapsena imi mehujäästä kaiken mehun pois ja jäljelle jää jäinen klimppi, joka ei enää maistu millekään. Kun A ensimmäisen kerran pyysi minua tekemään mehujäätä jäin oikein miettimään ongelmaa ja tuumasin, että lapsi ansaitsee myös hyvin tehtyjä juttuja. Niinpä lähdin kokeilemaan yhtä ja toista. Tässä siis muutama itse hyväksi havaisemani juttu mehujäiden rintamalta. Kertokaa toki, jos tiedätte vielä jotain mitä minä en tiedä!A näyttää miten nektariini avataan. Nämä olivat kypsiä joten homma kävi ihanan helposti.

1) Mehujäähän pitää laittaa hedelmälihaa, jolloin mehujäätä syödessä välttyy lapsuuteni "pelkkä pala jäätä" -kokemukselta loppuvaiheessa.

2) Hyvä muotti auttaa mehujäätä pysymään koossa kuumanakin päivänä. Etenkin tikussa olevat reiät auttavat, kun jää pääsee rei-istä läpi ja lukitsee herkun tikkuun.

3) Käytä mehujäähän jotain jäistä hedelmää tai marjaa, hedelmäliha jakaantuu tasaisemmin hieman hileisessä seoksessa

4) Hunaja on paitsi terveellistä, myös hyvin makeaa. Hunaja on 10% makeampaa kuin vastaava määrä sokeria ja siinä on 10% vähemmän kaloreitakin kuin vastaavassa määrässä sokeria. Kylmyys taittaa makeaa, joten hunaja on tähän loistokaveri.

Ja sitten ei kun tekemään mehujäitä.

Käytin sekoitusastiana mittakannua. Arvioimme, että yksi muotti vetää n. 1 dl nestettä ja mitoitimme sitten aineet sen mukaan. Vähän vähemmän niihin muotteihin meni, mutta A ei valittanut kun sai lasillisen makeaa smoothieta homman päätteeksi. Käytännössä siis tuolla n. 7 dl seosta täyttää 8 kpl kuvan kaltaisia muotteja.Mehujäät (ohje suurin piirtein n. 7-8 kpl )

n. 2,5 dl jäisiä mansikoita
1-2 nektariinia ilman kiviään (minulla taisi olla 2 kpl)
appelsiinitäysmehua (täytetään sekoitusastiaa kunes n. 7 dl mitan kohdalla muiden aineiden kanssa)
1 rkl hunajaa (voi laittaa enemmänkin jos tykkää)
oksa piparminttua

Laita marjat ja hedelmät sekoituskippoon tai blenderiin. Meillä ei mökillä ollut blenderiä joten uskollinen 70-luvulta asti käytössä ollut Bamix hoiti soseutushommat kotiin. Ennen kuin alat sekoitukset lisää myös (mielellään) juokseva hunaja ja appelsiinimehu. Lisää appelsiinimehua muiden aineiden päälle, niin paljon että saat haluamasi määrän seosta. Piparmintun lehdetkin voi lisätä heti jos tahtoo tai vasta ensin vähän soseutettuaan jäisiä mansikoita.Sitten vaan suristele tai muuten soseuta mössö tasaiseksi ja kaada se muotteihin. Lisää tikku ja pakasta ainakin 3h, mieluiten yön yli. Valmis mehujää irtoaa parhaiten kun kastat muotin nopeahkosti (muutama sekunti) kuumaan veteen ja irroitat mehujään vasta sitten.Kun hunajan määrän pitää maltillisena nämä maistuvat oikein hyvin myös aikuisille kuumana hellepäivänä, millainen A:n synttäri onneksi olikin. Ja kuumana päivänä kannattaa olla nopea, tai joku vie jäät nenäsi alta ennenkuin ehdit tarrautua omaasi!

p.s. Mehujäät ovat oiva keino saada lapset syömään hedelmiä ja marjoja, jos se muuten tuntuu vaikealle! :)

9 kommenttia:

Yaelian kirjoitti...

Varmaankin oli tosi hyviä! Mä tykkään myös että mehujäissä pitää olla enemmänkin kuin pelkkää mehua. Joku aika sitten löysin silikonisen mehujääsetin,josta mehujäät irtoavat tosi hyvin,ja olin super iloinen tuosta löydöstä!
Kookosmaito+hedelmät ovat myös hyvä kombinaatio noissa mehujäissä.

Virpi kirjoitti...

Oijoi Bamix! Nyt tuli melkein nostalgiakyynel silmään. Meillä oli kotona moinen vempele käytössä myöskin hyvin pitkään ja lapsuuden keittiömuistoissa on monissa mukana Bamix :) harmi kyllä äidin kappaleesta taisi lopulta kärähtää moottori tai jotain, ei ole enää toiminnassa se.

Mutta meillä oli ainakin lisäosa, jolla sai tehtyä palasokerista tomusokeria (tosi näppärää :D) ja muistan myös, että Bamixilla saatiin joskus tehtyä rasvattomasta maidosta kermavaahdonoloista vaahtoakin. Ei se kyllä hyvää ollut, mutta onnistui kuitenkin.

Niin, ja mehujäät on herkkua! :)

Anni kirjoitti...

Kiitos ohjeesta! Juuri eilen sanailin viisivuotiaani kanssa aiheesta, lupasin tehdä tässä joskus itse mehujäitä mutta muistikuvani mukaan pelkästä mehusta tulee kurjan makuisia. Tämä ohje olikin mainio ja kaikkia aineksia löytyy kotoa, täytyy laittaa heti huomenna tulemaan!

Nelle kirjoitti...

Yaelian ja Anni: Minustakin pelkästä mehusta se maku tosiaan jää valjuksi tai sitten siitä tulee kitkerää, jos laittaa paljon mehutiivistettä. Aidoista marjoista saa etenkin tässä loppukesällä aivan ihania mehujäitä.

Joku ystäväni vinkkasi, että banaanista saa myös hauskan kun sen jäädyttää - kuvittelisin että jäätynyttä banaania voi käyttää ehkä vaikka mustikkamehujäissä? Kookosmaito kuulostaa myös jännälle idealle.

Virpi joo, tuossa laitteessa on kyllä historian havinaa vaikka muille jakaa :) Tomusokeripää kuulostaa tosi hyödylliseltä ;) Oletko varma ettei sitä ole suunniteltu sokeritoppia varten ? ;)

Virpi kirjoitti...

Voihan se olla ihan niitä toppiakin varten tehty, tiedä häntä :) meillä sitä käytettiin lähinnä palasokerin tomuttamiseen.

Mutta mahtavaa, että Bamix-muistot tulvahtivat mieleen. Ne olivat jo hetkeksi ehtineet unhoittua meidän kappaleemme hajottua.

Nelle kirjoitti...

me ollaan kyllä oltu niin ihastuneita Bamixiin että kotiin on hankittu vähän modernimpi versio. Ja varmasti hankitaan tännekin sitten kun tuo käytöstämme poistuupi. :) Hyvä laite joskaan en tiedä ovatko nämä nykymallit yhtä kestäviä kuin tuo melkein 40v palvellut yksilö.

Yaelian kirjoitti...

Mullakin on tuo vanha Bamix ja still going strong :-)

pinea kirjoitti...

Mulla on samanlainen mielikuva itse tehdyistä mehujäistä: iloisen värinen tikkari, joka haihtuu hetkessä pelkäksi mauttomaksi jäähileeksi. Ja Bamix - mitä muistoja!

Tein justiinasa pari kokeilua melonilla ja pakastetulla banaanilla – ilman bamixia ja blenderiä, kun täällä ei ole sellaisia mukana, ja ilman tikkuakin, kun sellaisiakaan ei ole kaapissa, mutta kerron sitten miten kävi. Massa ainakin oli hyvää... Kiitos ideasta!

Nelle kirjoitti...

Pinea: selasin näitä juttuja tässä ajatuksissani ja tuli tässä vielä mieleen, että teelusikasta saa myös hyvän tikun mehujäähän. Etenkin sellaisesta, jossa on krumeluuripää, jonka läpi jää pääsee jäätymään :)