maanantai 29. kesäkuuta 2009
Ruususiirappia juhannusruusuista
Ttäytyy tunnustaa, että sairastelun jälkeen on tullut tässä herkisteltyä ruuanlaitossa ihan olan takaa. Syy tähän piilee Suomalaisen kirjakaupan alennusmyynnissä, jonne päädyin muutama viikko sitten. Ostin alesta uuden keittokirjan, jossa maustettiin kaikki kukkasin ja yrtein sekä pienen vihkosen lääke- ja villiyrteistä odottelemaan kesäloman alkua. Sen verran kuitenkin jo kurkistelin yrttikirjaan sairastellessani (linkkaan nimen tänne myöhemmin, jätin kirjan mökille), että piti heti jalkeille päästyäni kokeilla siirappia juhannusruusun terälehdistä. Minulla ei ollut kuin valkoisia ruusuja, joten siirapista tuli kirkasta tai hieman kullanväristä. Värillisillä terälehdillä väri tietysti tarttuu siirappiin.
Tuoksu on ihastuttavan kukkea ja hennossa maussa on paljon vivahteita. Suunnittelin jo, että siirapista saa hauskaa makua vaikka kesän alkoholittomiin drinkkeihin kuplaveden kanssa tai miksei vaikka jonkun hauskan kuohuviinicoktailinkin! Niin että nyt pääsi isonsiskon pieni sisäinen rinsessa valloilleen ja niin syntyi ruususiirappia.
Ruususiirappia (n. 0.5l pulloon mahtui hyvin)
4 dl vettä
n. 4-5 dl tuoksuvien, myrkyttämättömien ruusujen terälehtiä
5 dl sokeria
Kuumenna vesi kiehuvaksi ja sekoita sokeria veteen pienissä erissä sekoittaen aina niin, että liemi muuttuu kirkkaaksi. Kun kaikki sokeri on sekoitettu veteen ja liemi on kirkasta pienennä liettä hiljaisemmalle tulelle ja kaada sekaan ruusun terälehdet. Keitä n. 5-7 min tai kunnes seos on hieman siirappimaisempaa ja terälehdet antaneet makunsa liemeen. Minulla tähän kului kyllä se 7 min, vaikken tiedä olisiko vähempikin riittänyt.
Siivilöi terälehdet pois siirapista ja laita siirappi hyvin desinfioituun pulloon. Kierrätin tyhjentyneen Marskin ryyppy - pullon, joka oli suljettu huolellisesti sen tyhjennyttyä. Alkoholi on desinfioinut pullon jo valmiiksi, että suurempia toimenpiteitä ei tarvittu. Jos pullot olisi pitänyt desinfioida erikseen, meillä on ollut tapana kääräistä pestyt pullot sanomalehteen ja laittaa pullot sitten uuniin ritilän päälle. Uuni väännetään n. 100 asteeseen ja annetaan pullojen olla siellä 10-20 min tai kunnes olet valmis pullottamaan mitä haluat pullottaa tai purkittaa. Kannet ja korkit keitetään ja halutessa ne voi huuhtaista vielä ennen sulkemista viinalla. Kun hillo, mehu tai siirappi pullotetaan kuumana, se jäähtyessään tekee pulloon vielä alipaineen ja pöpöt pysyvät loitolla - eikä pullokaan hajoa niin helposti kun sekä pullo että täyte ovat kuumia :) Äläkä sitten polta näppejäsi tai kinttujasi jos pulloihin on jäänyt vähän pesuvettä ja otat niitä uunista!
Jos haluat, voit jättää siirappiin muutaman terälehden koristeeksi. Siirappia neuvottiin säilyttämään jääkaapissa.
Käytä siirappia juomissa, jälkiruuissa ja vaikka jäätelön ja marjojen päällä.
Tunnisteet:
juoma,
sekalaisia vinkkejä
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
4 kommenttia:
Houkuttelevaa! En tiennyt, että ruusuistakin voi tehdä siirapppia, kokemuksia on vain kuusenkerkistä....
tuoksu on todella huumaavan ihana ja maku prinsessainen! me teimme viime vuonna ruusun terälehditä hilloa ja lettuja (ohjeet blogissamme) sekä sekoitimme hunajan sekaan huuhdeltuja terälehtiä. aivan ihanaa!
Crane, varmaan kaikista syötävistä kukista. Apilakin voisi olla aika jännä - ja tietysti laventeli kun sinne asti päästään kukinnassa:)
Hyppis: kas vaan! Aika ihanan kuuloisia nuokin... ;) Hunaja varmaan vielä pysyy hyvänä kun on antibakteerinen - kunhan ei ala käymään jos laittaa liikaa kosteita lehtiä.
Nelle: Vivi-Ann Sjögren (jolta len napannut ohjeet ruusuherkkuihin) ohjeistaa hunajan meilkein varmuudella alkavan käymään, mutta rauhoittuvan jääkaapin viileydessä. Siellä minä säilytin sitä viimekin vuonna ja ihanaa oli! taas on hunajaa tehtynä.
Lähetä kommentti