keskiviikko 21. toukokuuta 2014

Kaalia ja homejuustoa eli lisukkeita nyhtöpossulle

nyhtöpossu, salaatti

Voitteko kuvitella, että sen kerran maailmassa kun jäävuorisalaattia ihan erikseen haluaisi ostaa, sitä ei tietenkään löydy mistään? No ei tietenkään, koska juuri tällaisille sattumuksille kaikki taikauskoisuus perustuu.

Kun mietin taannoisen brunssin menua kahlasin läpi erinäisiä opuksia inspiraatiota hakien. Sekin on jännä juttu; kun kahlaa läpi paljon lehtiä ei ehkä päädykään tekemään niistä mitään mutta assosiaatiot ja mielleyhtymät heräävät ja ainakin meikäläisellä se päätösprosessi nopeutuu hurjasti. Jos ei ole mitään virikettä ajatus kuivaa kasaan eikä tule edes sitä ensimmäistäkään ajatusta. Tälläkin kertaa kävi vähän niin, lopulta ainoa resepti jonka päätin ottaa suoraan kirjasta oli Pitt Cuesta bongattu jäävuorisalaatin kanssa tarjottu nyhtöpossuresepti. Mutta kuten otsikossa lukee, vieraat saivatkin kaalia ja syykin oli selvä: ei jäävuorisalaattia.

Kaikkialla näkyy nykyisin nyhtöpossua. Niinkun ihan joka paikassa. Ja yleensä siitä on vielä koottu leivän kanssa suhteellisen tukeva burgeri, pita tai tortilla. Jotain muuta voisi keksiä Ihan jo senkin takia, että koska olin jo innostunut alkupalojen kanssa ja tehnyt keiton, tuumasin ettei porukka mitenkään edes jaksa syödä suhteellisen tukevaa pitaa tai burgeria pääruuan jälkeen.

leivänmuru, nyhtöpossu

Noh, Pitt Cue to the rescue; kirjassa tosiaan tehdään pulled porkista ihanan näköinen annos jossa pohjana on lohko jäävuorisalaattia, sen päällä homejuustokastiketta ja sellaista pehmeää ja upeaa nyhtöpossu-sipuliseosta karamellisoidulla sipulilla. Koko komeus kruunataan vielä keolla öljyssä paistettua leivänmurua. Ja noh, olihan tuossakin leivänmurua, mutta enimmäkseen kuitenkin salaattia. Setti kuulosti niin hyvälle ja tervetulleelle vaihtelulle niille sikaa ja pitaa - yhdistelmille joita meilläkin on eri muodoissaan täällä väännetty, että halusin pitää kinni ideasta kynsin ja hampain, vaikkei jäävuorisalaattia olekaan.

Ja sitten muistin, että kevätkaalihan on ihan tosi hyvää grillattuna, joten sen päällehän voisi rakentaa samantyyppisen setin. Ja niinpä sitten tein.

Se, mikä unohtui kiireessä olivat ne sipulit. Possun sekaan olisi ohjeen mukaan pitänyt ruskistaa sipulia minkä tajusin vasta kun olin nostamassa jo ruokaa esille. eikä siinä enää aleta sipuleita ruskistelemaan. Ensi keralla sitten. Mutta muutoksista huolimatta setti toimi. Laitoin vaan kaalit grillistä tarjolle laakeaan vuokaan ja valutin homejuustokastikkeen kaalien päälle. Sitten paistoin öljyssä leivänmurua jota minulla oli valmiina purkissa. Se oli maustettu tekovaiheessa valkosipulin kynnellä ja oksalla rosmariinia - kuten näissä italialaisissa kurpitsasiivuissa. Maku tosiaan tulee läpi, Merituuli heti bongasi maistaessaan että leivänmurussa on jotain maustetta. HAssu juttu että niin pieni asia tekee niin paljon makua, mutta näin se on.

Alla ohje kuten se on kirjassa, minulla tosiaan jäävuorisalaatin korvasi kevätkaali ja sipulit unohtuivat. Tänään ajattelin tehdä ehkä samantyyppisen lisukkeen grillatulle possunkyljelle, jota sous videssä lillii jo toista päivää. Mutta se, hyvät ystävät, onkin jo toinen tarina.

Jäävuorisalaattia/kevätkaalia, nyhtöpossua ja jäävuorisalaattia

1 jäävuorisalaatti (tai lohko per ruokailija)
1 nippu kevätsipulia (meillä taisi jäädä pois)
200g sipulia siivutettuna
80g leivänmurua tai kuivahkoa leipää palasina
oliiviöljyä paistamiseen
100g nyhtöpossua
100g sinihomejuustoa (suolaisehkoa, meillä oli muistaakseni societeta)
100g piimää (käytin purkin kermaviiliä isompaan annokseen joka toimi ihan hienosti)

Leikkaa jäävuorisalaatti lohkoiksi ja trimmaa sellaisiksi söpöiksi annoskasoiksi. Jos käytät kaalia, grillaa se ensin kantoineen ja halutessa poista kanta vasta sitten. Salaattia ei grillata! ;)

Kevätsipuli silputaan hyvin hienoksi renkaaksi ja laitetaan odottamaan. Siivuta myös sipuli.

Tee kuivasta leivästä krutonkoeja uunissa tai pannulla, minä laitoin pannuun ihan pienen öljytilkan ja paahdoin leivänmurun siinä. Jos käytät krutonkipaloja, murusta ne sitten lopuksi sormin annoksen päälle.

Kuumenna hieman älkyä pannussa ja paahda sipuli kauniin karamelliseksi hitaasti pannussa kuumentaen ja sekoitellen. Ota sitten pois levyltäja sekoita nyhtöpossun kanssa.

Sekoita juusto ja kermaviili tai piimä keskenään kulhossa kastikkeeksi johonjää muutama pienehkö juustopala sattumiksi. Sitten kootaan annos.

Laita jäävuorisalaattikasan päälle reippaasti homejuustokastiketta, sitten sipuli-possuseosta ja koristele koko homma vielä kevätsipulisilpulla ja murustetulla krutongilla tai paahdetulla leivänmurulla.

Tarjoa heti ja kata tämän annoksen kanssa haarukka sekä veitsi! :)
1 kommentti:

Merituuli kirjoitti...

Tämä oli kyllä tosi hyvää ja mielenpainuvaa kaikkien niiden muiden herkkujen keskellä. Tykkäsin kovasti!