lauantai 13. heinäkuuta 2013

Suklaabrownies ja ahomansikoita

brownies

"Voihan kokki-Joonas" sanoin viikolla kun menin lukemaan Chef Jonesin browniereseptiä ja tehtyäni inventaarion mökkikaappiin totesin että hävisin; ei kondensoitua maitoa, ei likööriä eikä vaniljatankoa.

suklaa, kakku
Käytin kaksi levyä; kaulimella mäiskiminen tekee levystä juuri sopivaa rouhetta. 

Tartunta oli kuitenkin jo saatu ja inspiraatio herätetty. Niin käsi sitten hakeutui määrätietoisesti keittokirjahyllyä kohti :"missä on mun Nigel".

suklaapala
Taikina saa jäädä kohtuullisen paksuksi; vaikka siihen tulee leivinjauhetta, vain pinta kohoaa hieman. 

Muistin, että Kitchen Diariesissa oli hyvän oloinen perusresepti juuri semmoiselle syntisen sittaiselle ja sisältä pehmeälle täysin maustamattomalle browniessille, mitä tämä tilanne nyt huutaa. Sillä suklaata minulla on. Hyvää, 70% Ecuadoria, monta levyä! Tähän Nigelin browniessiin laitetaan suklaata sekä sulatettuna että karkeana rouheena; se karkea rouhe on keittiöpäiväkirjan sanoja lainatakseni kuin 24 karaatin sulaa kultaa siellä suklaakakkupalasten sisällä... Allekirjoitan! Eikä se huonoa ole sittenkään, kun jäähtyy kiinteäksi... ;)

kaakojauhe, kakkutaikina, brownies
Taikinaan tulee yllättävän paljon kaakaojeuhetta, mutta ei kannata panikoitua - hyvä tulee. 

Lisäksi oli vielä täydellinen tekosyy, että meille oli tulossa viikonloppuna vieraita; tästä saadaan ihan pistämätön jälkiruoka. V kun kuittaili minulle jo, että:"kuusi purkkia mascarponea on vähän liikaa mökkijääkaappiin". Ja for the record, niitä ei ollut kuin neljä! Taas ihan turhaan syyteltiin hamstraamisesta ;) (köh)
brownies resepti
Valmista piirakkaa kokeillaan haarukalla; tarttuuko taikina vaan vähän vai ihan hulluna. 

Mutta siis - herkkua tuli - juuri semmoista sisältä täysin pehmeää ja ihanaa. Tosin hyvin, hyvin tiivistä kamaa. Ohje sano 12 annosta ja se lienee suht oikein - riittää enemmällekin, jos tarjoat näitä hyvän illallisen päälle kahvin kanssa. Tein bowniessin Ikean pieneen teräsvuokaan jonka vuorasin leivinpaperilla ja leikkelin vuuallisen varmaan lähemmäs 20 palaan.
suklaabrownie, mansikka, kermavaahto
Parhautta lautasella. 

Lopuksi vielä tomutin palat kaakaojauheella ja koristelin metsämansikoilla. Lisäksi vaniljasokerilla masutettua mascarpone-kermavaahtoa. Täydellistä tehtynä erittäin laadukkaasta suklaasta.
suklaabrownies, kaakojauhe
Tomutin omat browniessini vielä ennen tajoilua kaakaojauheella. Lisäksi Zacapa - rommia. 

Suklaabrownies (My very good chokolate brownie recipe - Nigel Slater - 12:lle)

1 1/2 kuppia eli n. 3,6 dl hienoa sokeria
n. 230g voita + 2 rkl
255g 70% suklaata (käytin 2 lidlin ecuador - levyä)
3 luomumunaa ja 1 keltuainen
1/2 kuppia  eli n. 1,2 dl vehnäjauhoa + 2 rkl
1/2 kuppia eli n. 1,2 dl kaakojahoa + 2 rkl
3/4 tl leivinjauhetta

Laita uuni kuumenemaan 180 asteeseen.

Sekoita voi ja sokeri yleiskoneesa tai vatkaimella todella kuohkeaksi, vaaleaksi vaahdoksi.

Laita puolet suklaasta sulamaan vesihauteeseen ja murskaa toinen puoli suklaasta karkeaksi murskeeksi.

Riko munat erilliseen kulhoon ja riko ne haarukalla kevyesti vatkaamalla.

Sekoita toisessa kulhossa keskenään jauhot, leivinjauhe ja kaakaojauhe.

Sekoita sitten jatkuvasti hitaasti tai keskinopeudella vatkaten munaseos voi-sokerivaahtoon vähän kerrallaan. Kun seos on kutakuinkin tasaista, sekoita mukaan lastalla kääntelemällä sulanut suklaa. Siivilöi sitten mukaan jauhoseos ja lisää lopuksi suklaarouhe.

Levitä sitten kaakaotaikina vuorattuun, pienehköön (n. 9 tuuman neliö) vuokaan.


Paista kakkua uunissa 30 min ja sitten kokeile haarukalla kakun keskeltä. Jos kakku on tahmaista, mutta  raakaa taikinaa ei tartu haarukkaan kakku on valmis. Mutta jos kakkutaikina onselvästi raakaa ja tarttuu haarukkaan, niin voit paistaa vielä 3 min lisää. Huomaa kuitenkin että kakku hyytyy hieman jäähtyessään.

Minulla tuo 30 min oli kutakuinkin oikea aika, mutta 3 lisäminuuttia tuskin olisi pilannut sitä. Taikina oli tahmaista (tarttui hieman, muttei kauttaaltaan) eikä maistunut jauholle joten tuomitsin valmiiksi.

Tarjoile vaikka ahomansikoiden, mascarpone-kermavaahdon tai jäätelön kanssa.

2 kommenttia:

Heidi/Mustikkasuu kirjoitti...

Voi että miten syntisen hyvän näköistä! Täydellistä.

Nelle kirjoitti...

Melody: no ne oli. Ei yhtään vähentänyt palvontaani Nigeliä kohtaan. Todella 24 karaatin suklaata.