torstai 18. heinäkuuta 2013

Kiinalaista parsakaalia osterikastikkeessa

Gai lan osterikastikkeessa


Me kävimme eilen Taalintehtaalla toriostoksilla. Keskiviikko on toripäivä ja se on käytännössä viikon ainoa mahdollisuus saada ostettua jotain "vähin erilaista" ja hauskaa. Tosin, silloinkin pitää olla nopea ja käydä kiinni siihen minkä näkee, sillä jos teet ensin kierroksen ja menet vasta sitten ostoksille, parhaat kamat on jo viety päältä.

Kun spottasin luomuvihanneksia myyvän kojun (jonka nimeä en valitettavasti enää muista) kävin kiinni kuin haukka näihin ihaniin pieniin parsakaaleihin. Luulen, että ne ovat jotain kiinalaisia parsakaaleja, sillä ne olivat sen oloisia. Googlasinkin ja löysin Gai Lan nimisen kiinalaisen parsakaalin kuvia jotka näyttivät aika paljon samalle. Tosin lehdet ovat noissa kuvissa suurempia joten voi olla, että nämä ovat vaan nuoria yksilöitä kuten kommenteissa jo todettiinkin.

Kiinalainen parsakaali

Olin oikeastaan ihan onnesta sekopäisenä kun löysin noita ja otin kaksi pussia. Olisin voinut oikeasti ostaa vaikka ne kaikki, mutta pelkäsin että en ehdi käyttää niitä ennenkuin pilaantuvat. Ja käsittämätöntä säkääni vielä hehkutakseni tässä totean, että olin sitä jumalaiseksi osoittautunutta browniereseptiä etsiessäni bongannut kiinalaista parsakaalia osterikastikkeessa - ohjeen. Enkä voinut edes kuvitella että löytäisin Taalintehtaalta kiinalaista parsakaalia. Sanomattakin lienee selvää että se meni sitten kokeiluun suoraan.

Tuli hyvää, joskin kastike on kiinalaiseen tapaan aika suolaista, joten se riisi on ihan oikeasti hyvä idea lisäkkeeksi. Lisäksi kun Nigel käskee alkuperäisessä ohjeessaan laittamaan kiehautetut parsakaalit kastikkeeseen, minä melkein neuvoisin kaatamaan kastiketta kuumien parsakaalien päälle annokseen. Siten kastikkeen määrää voi säädellä makunsa mukaan, eivätkä kaalit ui kastikkeessa. Itse asiassa Nigelin annoskuvassakin oli tehty niin.

Nuo kiinalaiset parsakaalit ovat niin herkän ja makean makuisia että haluan kokeilla niitä jollain kevyemmälläkin kastikkella. Tosin, tässä suolainen ja tumma osterikastike, raikas inkivääri ja pähkinäiseksi paahtunut valkosipuli täydensivät tuota parsakaalin pehmeää ja herkkää makeutta. Oi että, kunpa löytäisin näitä vielä toistekin!

parsakaalia osterikastikkeessa

Lisäksi meillä oli thai-jasmiiniriisiä ja vielä grillattu ahven. Kalan voi jättää poiskin tai tarjota vaikka marinoitua tofua lisäksi. Tosi, tosi simppeliä ja hyvää kesäruokaa.

Kiinalaista parsakaalia osterikastikkeessa (n. kahdelle, ohje: Nigel Slater - Kitchen diaries)

1 pss (Nigelin ohjeessa n. 12 kpl, mutta siinä nuo parsakaalit ovat isomman näköisiä) kiinalaisia parsakaaleja tai pieniä kotimaisia. Mitä nyt löydät.
1 ruokalusikallinen maapähkinäöljyä (tai muuta kuumennusta kestävää öljyä)
peukalon kokoinen pala inkivääriä kuorittuna ja silputtuna tikuiksi.
2 isoa, mehevää valkosipulin kynttä
n. 7 rkl osterikastiketta (puolisen pulloa semmoisesta blue dragon - pullosta mitä minulla oli)

Lisäksi: Keitettyä thai - jasmiiniriisiä ja korianterisilppua

Nigel neuvoo aloittamaan keittämällä ensin riisin ja sekoittamalla valmiiseen riisiin korianterisilpun. Riisin voi pitää kuumana laittamalla sen lävikköön ja nostamalla lävikön höyryävän vesikattilan päälle jolloin kuuma höyry pitää riisin lämpimänä. Laita myös vettä kiehumaan kasvisten keittämistä varten.

Sitten kuori inkivääri ja tee siitä ohuita pitkähköjä tikkuja (tyylikkäämmän näköinen kuin meikäläisen silppu). Kuori valkosipuli ja silppua sekin.

Kuumenna sitten pannulla öljy ja lisää inkivääri ja valkosipuli pannuun. Paahda, kunnes valkosipuli ja inkivääri on kauniin kullanruskeaa ja tuoksuu pähkinäiseltä.  Laita parsakaalit kiehumaan. Parsakaalit tarvitsevat vain kahdesta max. neljään minuuttiin kiehumista. Veteen ei tarvitse lisätä suolaa koska kastike on niin suolaista.

Kun valkosipuli ja inkivääri on paahtunut, lisää osterikastike ja anna kuplia ihan hetki. Valuta sitten parsakaalit ja laita ne tarjoiluastiaan tai suoraan riisin kanssa lautaselle. Kaada haluamasi määrä kastiketta parsakaalien päälle vanaksi. Tarjoa heti.

Vinkki: halutessasi voit laittaa pöytään tarjolle lisäksi makulautasen; kuppiin valmiiksi silputtuja korianterin (ja mintun) lehtiä, muutama limen lohko ja ohuita chilisilppurenkaita. Jokainen voi sitten lisätä niitä halunsa ja makunsa mukaan.




11 kommenttia:

Unknown kirjoitti...

tuo näyttää ihan samanlaiselta parsakaalilta kuin mitä näin tänään melkein-naapurin penkissä valmiina pomittavaksi, tuollaiseksi kapeaksi se oli kasvanut, mutta ei kasvattaja sitä mitenkään kiinalaiseksi kokenut, vaan oli ostanut "normaalin" parsakaalin siemeniä tjsp.

Nelle kirjoitti...

Abe: No mä en ole mikään suuri parsakaalinkasvattaja joten hyvinkin saattaa olla, että nuo olivat vaan nuoria parsakaaleja. Jos nyt jotain eroa haluaa etsiä, niin noissa lehdet tuntuu jotenkin pidemmiltä - samoin tuo kukinnon muoto on jotenkin pitkämäisempi kuin aikaisemmin ostamissani nuorissa parsakaaleissa. Lisäksi näissä kukintoja on vaan yksi - niissä toisissa oli useita tuommoisia terttuja. Tosin, nekin olivat vähän isompia kuin nämä.

Jael kirjoitti...

Nuo kiinalaiset parsakaalit ovat herkkuani;niitä on lähimarketissani ja olenkin niistä postannut muutaman kerran.

Filippo kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Unknown kirjoitti...

Nam, varmasti hyvàà!

Italiassa on valtavat mààràt erilaisia parsakaaleja (esim. upean nàkòinen broccolo romanesco)
ja meillà on tommoset ohuemmat parsakaalit usein kàytòssà.. Kulkevat nimellà broccolini (samalla nimellà myòs englanniksi) ja ovat vissiin ns. tavallisen parsakaalin ja sen kiinalaisen version risteytys/hybridi.
http://en.wikipedia.org/wiki/Broccolini

(--ja nyt vielä kommentti omasta eikä miehen profiilista)

Jael kirjoitti...

Broccolinin nimellä ovat myös lähimarketissani

http://appelsiinejahunajaa.blogspot.fi/2009/06/paistettua-broccolinia.html

Nelle kirjoitti...

Elisa ja jael: hei kiitos, näin tässä oppii! Nuo tosiaan voisivat olla noita Broccolineja ja maku on Ihan Erinomainen. En ole nähnyt noita ennen ja nyt toivon näkeväni niitä jälleen tosi, tosi pian :)

Hiidenuhma kirjoitti...

Herkullisen kuuloinen resepti. Minäkin haluan löytää noita broccolineja ;)

Nelle kirjoitti...

Hiidenuhma: kannattaa löytää - tein tänään niistä pastaa... uhoh - ihanaa. Ohje myöhemmin.

Anonyymi kirjoitti...

Harvoin löytää netistä kommentteja koskien omia tuotteitaan. Minä olen viljellyt nuo kyseiset Taalintehtaalta ostetut parsakaalit ja ne tosiaan kantavat nimeä broccolino ja ovat parsakaalin ja kiinalaisen parsakaalin risteymä. Kyseessä on pienen luomutilamme yhdestä suosituimmasta tuotteesta. Ja jos sallitte pienen mainoksen, niin lisää löytyy www.niittula.com osoitteesta.

Nelle kirjoitti...

Hei Niittulalaiset! Ihan mahtavaa, että tulit jättämään kommentin. Saan oikein vielä erikseen kiittää upeista vihanneksista. En ihmettele ollenkaan miksi nuo broccolinot ovat suosittuja; herkkua ovat. Jääkaapissa odottaa myös pussillinen hienoja vahapapujanne.

Kyllä nyt keskiviikon toripäivää tulee ikävä, kun tästä palaamme kaupunkiin. :) Mutta näemmä tilamyyntiä olisi perjantaina... Hmm:) Kiitos linkistä!