keskiviikko 10. heinäkuuta 2013

Kurpitsaa kolmella tavalla

kesäkurpitsasalaatti


Sisareni on rakastunut. Nimittäin siihen taannoiseen kesäkurpitsasalaattiin, jota tarjosin kun hän kävi kylässä. Itse en toki asiaa tiennyt, mutta äiti juorusi että sitä on tehty jo monta kertaa sen jälkeen. Tämä salaatti on tavallaan muunnelma samasta aiheesta, sillä kesäkurpitsa suikaloidaan tässäkin ohueksi juustohöylällä, kuorimaveitsellä tai mandoliinilla jos sellaisen omistaa. Jos ette ole koskaan kokeilleet, suosittelen lämpimästi sillä kesäkurmitsa todellakin saa rakastettavia ominaisuuksia siipaloituna.  :)

Ja mikä parasta, kun tuunasin kastikkeen siitä juoksevasta hunajasta, kurpitsansiementahnasta ja sitruunasta, tästä tuli ihan uudenlaista ja hyvää. Päälle paahdettiin vielä kurpitsansiemeniä ja ripoteltiin lehtipersiljaa.

Vaikka äkkiseltään ajateltuna salaatti ei kuulosta kovin ihmeelliseltä, jauhetun kurpitsasiementahnan, tuoreen, rapean kurpitsan ja paahdettujen kurpitsansiementen yhdistelmä on erinomaisen rikas. Vähän sama kun paprikaa laittaa pataan kolmella tapaa (paahdettuna, jauheena ja tuoreena), lopputulos on ihan erilainen kuin voisi kuvitella.

Tarjosin tätä ystäväni mökillä grillatun siian kaverina. Lisäksi teimme vielä perunasalaatin tähteeksi jääneistä uusista perunoista ja minttuista punasipulilisäkettä. Vähän nauratti, kun siinä pöydässä aloin muistella että: "sipulien ohje on sellaisesta Marja Lindforsin Cucina Povera - kirjasta jonka olen saanut lahjaksi... Ööö... Sinulta!":)

Mutta ehkä se oli paras todistus siitä, että tuo lahja oli todella mennyt käyttöön kun noitakin sipuleita tulee tehtyä edelleen silloin tällöin. :)

Kesäkurpitsaa kolmella tavalla - salaatti 

2 kesäkurpitsaa pestynä, kanta poistettuna ja halkaistuna pituussuuntaan.
n. 1/2 dl kurpitsansiemeniä

kastikkeeseen:
1,5 tl kurpitsansiementahnaa
1,5-2 tl juoksevaa hunajaa
vajaa 1/2 dl hyvää öljyä
1/2 sitruunan mehu (tai valkoista balsamicoa)
hippunen suolaa

Pinnalle lehtipersiljasilppua

Siivuta kesäkurpitsa pituussuuntaan soveltuvalla välineellä - juustohöylä tai kuorimaveitsi käy hyvin. Voit halutessasi jättää siemnosaa siivuttamatta tai poistaa sen etenkin jos se on kovin pehmeää. Pakollista se ei ole - minä siivutin koko kurpitsan.

Paahda kuivalla, kuumalla pannulla kurpitsansiemenet niin että ne vähän pullistuvat ja alkavat poksua. Siirrä sivuun odottamaan.

Sekoita kastikeaineet tasaiseksi, tarkista maku ja lisää suolaa jos tarvitsee.

Säästä pinnalle hieman lehtipersiljasilppua ja paahdettuja siemeniä. Sekoita muuten kaikki salaattiaineet keskenään ja laita tarjoiluastiaan. Koristele ja tarjoa.

Vinkki: tämä salaatti säilyy ja maustuu kun sen laittaa jääkaappiin joten sen voi hyvin tehdä myös etukäteen ja jos sitä jää tähteeksi, siitä on iloa seuraavanakin päivänä.

6 kommenttia:

Hiidenuhma kirjoitti...

Hauska ja varmasti maukas salaatti. Piti heti googlata kurpitsansiementahna, kun en ollut sitä aikaisemmin hoksannut.

Nelle kirjoitti...

Hiidenuhma: se kurpitsansiementahna on sitten tosi riittoisaa kamaa. Purkilliseta riittää kaikenlaiseen - kannattaa aloittaa pienillä määrillä ja lisätä maun mukaan. Se ei ole tulista eikä mitään, mutta maku on intensiivinen ja ihan omanlaisensa. Tykkään kyllä kovasti :)

Ohjeessa muuten hunajan määrä on kans semmonen, että oman maun mukaan - ja sitruunasn hapokkuuskin vaikuttaa. Kannattaa maistaa kastiketta ja lisätä makeutta ja suolaa oman maun mukkaan ;)

Tusla kirjoitti...

Mulla olisi kaapissa mantelitahnaa, jos vaihtaisikin kurpitsat manteleihin ja sitä rataa? Tuliskohan hyvä, mitä luulet?

En ole sitä tahnaa muuten sinällään vielä edes maistellut. Aika hassun näköistä "mähnää"...

Nelle kirjoitti...

Tusla: En kyllä ole minäkään maistanut moista - voisin kuvitellan sen maistuvan vähän karvasmanteliselle. Voitrhan kokeilla maistaa sitä ja ihmetellä, jos siitä saisi kastikkeen sitruunan kanssa. Noita siementahnoja on nyt tullut käytettyä muutenkin sillä tapaa niin miksipä sitäkin ei voisi kokeilla. Kannattaa kumminkin maistella enste, ennenkuin lätkäiaset sitä salaattiin :) Myös paahdetut mausteet voivat auttaa asiaa - ks. se April Bloomfieldin salaatti esimerkiksi...

Mimmu kirjoitti...

NAMS! <3 <3 <3 Tosiaan, voisi varmaan puhua jo rakkaudesta, on se niiiin hyvää salaattia! Kaikki joille olen tehnyt tätä ovat tykänneet kovasti.

ps. parhaita siipaleita tulee minun mielestä kuorimaveitsellä. Juustohöylällä tulee vähäsen liian paksuja siivuja, rouskuu liikaa. :D

Nelle kirjoitti...

Mimmu: joo, mä olen kyllä vähän samaa mieltä tuosta kuorimaveitsestä. Vähän kauemman siinä pitää vuolla, mutta lopputulos on tosi palkitseva. :)